Periódicos

URI permanente desta seção${dspace.url}/handle/123456789/3352

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Economic profitability in conventional and irrigated coffee production systems in three municipalities in the Marilia region of São Paulo, Brazil
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2017) Turco, Patrícia Helena Nogueira; Esperancini, Maura Seiko Tsutsui; Bueno, Osmar de Carvalho; Oliveira, Marli Dias Mascarenhas
    The objective of this study was to evaluate the economic benefit of coffee cultivation, with a focus on the distinction between conventional and irrigated coffee production systems. For the development of the study, the various productive systems were delineated from the data provided by a sample of producers to generate a matrix of average technical coefficients. The methodology used to estimate the operating cost of production is the one used by the Instituto de Economia Agrícola (IEA). Profitability indicators were also evaluated. Results indicated that the effective operational cost (EOC) incurred in the irrigated production system is higher than that in the conventional system. As regards the cost composition, in the conventional coffee production system, the largest cost incurred is on fertilizers among all inputs, whereas in the irrigated production system, the largest cost incurred is on machinery and equipment that are mainly used in harvesting, for the period 2013-2015. Profitability index of the conventional coffee production system in 2015 was 44.8%, and that of the drip irrigated production system was 49.7%. In 2014, profitability rates were negative for both the conventional (-13.9%) and irrigated coffee production systems (-8.6%). The most preferable choice was found to be the irrigated production system, as it allows reducing the risk of loss in production during prolonged periods of water shortage as well as greater yields due to a larger production of grains.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Desempenho produtivo e econômico do consórcio de cafeeiro arábica e nogueira‐macadâmia
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2015-01) Perdoná, Marcos José; Soratto, Rogério Peres; Esperancini, Maura Seiko Tsutsui
    O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho produtivo e econômico do consórcio de cafeeiro arábica e nogueira‐macadâmia, em condições de sequeiro e irrigado por gotejamento, bem como a viabilidade financeira dos tratamentos em três cenários de preço de café. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, com seis tratamentos (café solteiro sequeiro, café solteiro irrigado, consórcio café‐nogueira‐macadâmia sequeiro, consórcio café‐nogueira‐macadâmia irrigado, nogueira‐macadâmia solteira sequeiro e nogueira‐macadâmia solteira irrigada) e dez repetições. Avaliaram-se a produtividade, o índice de equivalência de área e os resultados econômicos dos tratamentos em três cenários de preço do café. A irrigação por gotejamento e o cultivo consorciado aumentaram a produtividade do cafeeiro e da nogueira‐macadâmia, em comparação aos monocultivos em condição de sequeiro, e, em geral, proporcionaram a mesma produtividade dos monocultivos irrigados de café, além de produtividade superior à dos monocultivos irrigados de nogueira‐macadâmia. O uso associado da consorciação e da irrigação aumenta a eficiência do uso da terra em cinco vezes, quando comparado às médias das culturas solteiras em condição de sequeiro. O cultivo consorciado irrigado proporciona maior rentabilidade e retorno mais rápido do investimento, o que o torna uma alternativa viável, especialmente em períodos de menores preços do café.