Publicações Científicas
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Item Avaliação do efeito da cafeína no teste vestibular(ABORL-CCF Associação Brasileira de Otorrinolaringologia e Cirurgia Cérvico-Facial, 2006-07-26) Felipe, Lilian; Simões, Lilia Correia; Gonçalves, Denise Utsch; Mancini, Patrícia CottaHá controvérsias sobre a interferência da cafeína no teste vestibular. O café é a fonte mais rica em cafeína. Enquanto em alguns serviços os pacientes são orientados a suspender a ingestão de café 24 a 48 horas antes da realização do teste, outros não consideram necessária a suspensão da ingestão dessa bebida. OBJETIVO: Avaliar o efeito da cafeína no resultado do teste vestibular. FORMA DE ESTUDO: clínico com coorte transversal. MATERIAL E MÉTODO: Estudo comparativo, transversal, pareado. O teste vestibular foi realizado em duplicidade, com intervalo máximo de cinco dias entre um e outro exame. No primeiro teste, os pacientes foram orientados a não ingerir café 24 horas antes do exame; no segundo teste, os pacientes foram orientados a beber café como de costume. Todos os participantes tinham indicação clínica de se submeter ao teste vestibular e tinham o hábito de tomar café. RESULTADOS: Participaram do estudo 19 mulheres com idade média de 49,5 anos. O consumo médio de café foi de três xícaras por dia. As queixas de ansiedade e cefaléia foram associadas ao teste realizado com suspensão do café. Não houve diferença estatisticamente significante nos resultados dos exames realizados com e sem ingestão de café. CONCLUSÃO: A ingestão moderada de café não interferiu no resultado do teste vestibular. Considerando ser recomendável que o paciente esteja tranqüilo ao se submeter ao teste vestibular e que a meia-vida da cafeína é de apenas seis horas, sugerimos que a orientação para a suspensão súbita e completa da ingestão moderada de café antes do teste vestibular para os indivíduos habituados à ingestão diária seja reavaliada.Item Comunidade de Consumo de Apreciação e Sua Dinâmica(Fundação Escola de Comércio Álvares Penteado, 2017) Quintão, Ronan Torres; Brito, Eliane Pereira Zamith; Belk, Russel W.Objetivo: O estudo tem como objetivo identificar e explicar as forças e tensões entre os membros da comunidade de consumo de apreciação e sua dinâmica. Delineamento/metodologia/abordagem: Adotando uma abordagem naturalista de investigação, foi realizada uma extensa pesquisa de campo, observando e entrevistando consumidores e profissionais em cafeterias independentes na América do Norte: Toronto, Montreal, Seattle e Nova York, de agosto de 2013 a julho de 2014. Achados: A pesquisa descreve a comunidade de consumo de apreciação e explica suas forças, que são a educação, a emulação e as tensões entre os membros da comunidade. Originalidade/valor: Nossos resultados explicam o comportamento do consumidor amador e a relação desses amadores com os profissionais e com o público durante suas práticas de consumo. Contribuímos para o avanço do estudo de comunidades de consumo heterogêneas, revelando as tensões entre os membros da comunidade e a produção de capital subcultural e social. Nossa pesquisa contribui para o campo da cultura de consumo, aumentando o conhecimento desse fenômeno social de consumo.Item Informações e inovação na rede social de produtores de café ecológico – Ceará(Universidade Estadual de Campinas, 2024-08-16) Braga, Francisco Laercio Pereira; Campos, Kilmer Coelho; Lima, Filipe Augusto Xavier; Ribeiro, Luiz Carlos de SantanaEste trabalho constrói e analisa a estrutura da rede social de produção de café sombreado/ecológico da região do Maciço de Baturité, no Estado do Ceará. Para tanto, foram realizadas pesquisas de campo e estudo de caso com 36 produtores de café ecológico dos municípios de Mulungu, Baturité e Guaramiranga, aplicando-se o conceitual de Análise de Redes Sociais (ARS). Os principais resultados mostram que a densidade da rede da região ficou em 6,7%. Isso reforça o argumento de que as informações circulam em menor velocidade e de que há pouca interação dos atores da rede para troca de ideias, experiências, erros e acertos individuais e coletivos, fator limitante para o conhecimento de inovações implementadas por outros produtores locais. A atuação das universidades, associações de produtores, poder público e instituições de apoio são importantes para troca de informações sobre produção e comercialização do café ecológico e para estimular as inovações a serem exploradas.Item Narratives From Women Rural Workers: The Construction of Subalternity, Hierarchized Spaces and Colonial Domination(Escola de Administração da Universidade Federal da Bahia, 2021-09-15) Dornela, Fernanda Junia; Oliveira, Cintia Rodrigues deIn this research, our aim is to analyze how gender relations are manifested in the narratives of women rural workers, in coffee farming in the Cerrado Mineiro Region, in a post-colonial perspective. It is a qualitative research, the empirical material of which consists of narrative interviews conducted with 14 rural coffee workers in the municipalities of Patrocínio, Carmo do Paranaíba and Monte Carmelo, in the state of Minas Gerais. The empirical material was submitted to the thematic analysis technique. The results suggest that gender relations are expressed through inheritances of colonialism, which constitute the themes identified: (1) constructed subordination; (2) hierarchical spaces; and (3) colonial domination.Item Coffea arabica L: History, phenology and climatic aptitude of the state of São Paulo, Brazil(Instituto Biológico, 2021-12-17) Torres, Guilherme Almussa Leite; Campos, Cleide Nascimento; Salomon, Marcus Vinicius; Pantano, Angélica Prela; Almeida, Julieta Andrea Silva deThe genus Coffea belongs to the Rubiaceae family and includes two species with optimum economic performances, Coffea arabica and Coffea canephora. The state of São Paulo is one of the states that produce the species C. arabica in Brazil. Arabica coffee has been of great importance to São Paulo, providing relevant contributions to the historical, political, architectural, gastronomic, touristic, artistic, agricultural, industrial and social sectors since its introduction into the state in the nineteenth century. The agricultural sector includes crops produced by both small farmers and by highly technological agricultural groups. Coffea arabica plants present six phenological phases, all sensitive to changes in temperature and rainfall. In the reproductive phases, the species requires short days, low temperatures and no rainfall, followed by the rainy season. However, the phenological phases of the coffee plants can be harmed or even inhibited by dry or rainy seasons that are too long or too short. In the state of São Paulo, the municipalities of Garça and Franca show optimal coffee productivity, whereas those of Adamantina and Registro are low, and the agricultural aptitudes of these four municipalities show strong relationships with their geographical distributions in the state. Garça and Franca are situated in areas where the predominant dry and rainy seasons favor the occurrence of the phenological phases of arabica coffee plants, whereas Adamantina and Registro are located in areas with long dry and rainy seasons, respectively, characteristics that harm the development of the reproductive phenological phases of this culture.Item Que tal um cafezinho? Analisando a experiência de consumo dos turistas de turismo cafeeiro em Taquaritinga do Norte(Universidade do Vale do Itajaí, 2022-12-19) Silva, Ana Paula da; Salazar, Viviane dos SantosO mercado de café experimentou muitas mudanças nos últimos anos, passando por três ondas, cada uma marcando um aspecto diferente na relação de consumo desta bebida. Com a terceira onda, houve uma aproximação entre os produtores e os consumi- dores finais, o que proporcionou a atividade de turismo cafeeiro nos locais de produção de café. Em Pernambuco, o município de Taquaritinga do Norte vem se destacando nesse segmento nos últimos anos, com Fazendas abrindo suas portas para receberem turistas que tenham interesse no tema. Diante disso, elaboramos este estudo que tem por objetivo analisar as experiências de turismo cafeeiro em Taquaritinga do Norte/PE, especificamente o Sítio Conceição/Terral Ecológico e o Yaguara Ecológico baseado no modelo proposto por Goolaupa e Mossberg (2017). Para este estudo foi adotada a pesquisa qualitativa, com a realização de entrevistas, sendo todas feitas pela plataforma do Google Meet. Ao final, constatou-se que a experiência de turismo cafeeiro realizada em Taquaritinga atende às dimensões propostas por Goolaupa e Mossberg (2017), além de outros aspectos, como, por exemplo, perceber que as atividades do referido setor têm ajudado no desenvolvimento da economia de Taquaritinga.Item European strategic trade policy and Brazilian export growth during the nineteenth century(Departamento de Economia da Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo (FEA-USP), 2022-04-04) Absell, Christopher DavidUntil the Amazonian rubber boom, cane sugar and coffee were the two most important export commodities for Brazil during the nineteenth century. Despite inherent differences in methods of cultivation, both sugar and coffee at once benefitted and suffered from the characteristics of Brazil’s factor endowment in land, labour and capital. Yet these two export commodities demonstrated divergent growth patterns across the nineteenth century. The difference was not one of relative productivity and thus price competitiveness disadvantage, but of the imperfectly competitive nature of the international market for each commodity. European governments actively practised strategic trade policy to transfer profits from foreign to domestic or colonial firms. These market distortions were exogenous, imposed by consumer markets, and took the form of European colonial tariff preferences and subsidies to domestic production. Coffee suffered less from imperfect competition, thus remaining more profitable to Brazilian agricultural producers in the long run.Item Phytosociology of weeds on Cerrado Mineiro coffee growing farms(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2022-09-30) Rodrigues, Rafael J. A.; Carvalho, Gladyston R.; Gonçalves, Adenilson H.; Carvalho, João Paulo F.; Alcântara, Elifas N. de; Resende, Laís S.Background Phytosociological surveys of weeds in agricultural regions, such as the coffee growing Cerrado Mineiro Denomination, are essential for understanding the predominant species in a cultivation area. Objective This study aimed to determine the predominant weed species in coffee crops in Cerrado Mineiro through phytosociological surveys during two periods of the year. Methods 26 coffee farms in 12 municipalities within the Cerrado Mineiro Denomination of Origin of were visited. The inventory square method was used for the phytosociological surveys. In each area, 40 m2 was evaluated and divided into two study periods (summer and winter). Calculations of the variables were performed using the following data: frequency, density, abundance, importance value index, similarity coefficient, rarefaction curve, Shannon index, and hierarchical grouping analysis using Jaccard’s similarity. Results In the summer (rainy period), 54 species from 16 families were found, with Poaceae, Asteraceae, and Amaranthaceae predominating. In winter (dry season), 56 species from 16 families were found, predominantly Asteraceae, Poaceae, and Brassicaceae. There was a predominance of 17 and 16 species, with similarity levels (Jaccard) of 45.58% and 40.78% for summer and winter, respectively. Conclusions The weed community in the Cerrado Mineiro coffee plantation is dominated by two main families, Poacaeae and Asteraceae, with Eleusine indica (summer) and Conyza spp. (winter) being the species with the highest importance values.Item Leaf extract of Coffea arabica L. reduces lipid peroxidation and has anti-platelet effect in a rat dyslipidemia model(Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo, 2022-09-02) Simões, Mario Henrique Souza; Salles, Bruno Cesar Correa; Duarte, Stella Maris da Silveira; Silva, Marcelo Aparecido da; Viana, André Luiz Machado; Moraes, Gabriel de Oliveira Isaac de; Figueiredo, Sonia Aparecida; Ferreira, Eric Batista; Rodrigues, Maria Rita; Paula, Fernanda Borges de AraújoThis study aimed to evaluate the antioxidant potential of the Coffea arabica Lineu (L.) leaf extract and its effects on platelet aggregation of dyslipidemic rats. The extract was obtained by the percolation of C. arabica L. leaves in hydroethanolic solution 70% (v/v). The mass spectrometry FIA-ESI-MS² suggested the presence of chlorogenic acid, rutin acid, and quinic acid. The DPPH• radicals scavenging capacity was demonstrated (IC50 = 0.06 mg/mL). The extract was administered to rats by gavage (300 mg/kg/day) for 56 days. Dyslipidemia was induced by administering Triton WR-1339 (300 mg/kg body weight) on the 54th day. On day 56, blood was collected by puncturing the abdominal aorta artery and the aortic artery was removed. Lipid profile, markers of renal and hepatic injury, lipid peroxidation, and platelet aggregation tests were carried out. The ingestion of extract reduced the lipid peroxidation (aorta and plasma) and platelet aggregation in dyslipidemic rats. The extract did not affect markers of renal and hepatic function as analyzed in this study, suggesting neither impaired liver nor kidney function in these animals. Therefore, our results demonstrate that the extract of leaves of C. arabica L. show antioxidant potential in vitro and in vivo as well as anti-platelet aggregation in dyslipidemic animals.Item Influence of Fermentation Time and Inoculation of Starter Culture on the Chemical Composition of Fermented Natural Coffee Followed by Depulping(Academia Brasileira de Ciências, 2024-09-09) BORÉM, FLÁVIO M.; SALVIO, LUÍS GUSTAVO A.; CORREA, JEFFERSON LUIZ G.; ALVES, ANA PAULA C.; SANTOS, CLÁUDIA M. DOS; HAEBERLIN, LUANA; CIRILLO, MARCELO A.; SCHWAN, ROSANE F.Fermentation using starter cultures has been considered an alternative and economically viable technology for the production of specialty coffees. This type of technology promotes several benefits, such as increased sensory quality, control over the fermentation process, predictability of the final product and added value. Coffee (Coffea arabica L.) samples for this study were collected in Presidente Olegário - MG (2018/19 crop year) in the Cerrado region of Minas Gerais. The effects of natural fermentation and inoculation of the yeast Torulaspora delbrueckii and duration of fermentation (0, 24, 48, 72 and 96 hours) on the sensory and chemical quality (analysis of bioactive, volatile, and organic compounds and fatty acids) of coffee were evaluated. The objective of this study was to determine the effect of fermentation time and starter culture inoculation on the chemical composition of fermented coffees. Fermentation time significantly influenced the sensory description of the coffee beverage, with notes of honey, brown sugar and almond predominating up to 48 hours, for coffees fermented for 72 and 96 hours the notes described were and fruity, winey notes. The chemical composition was primarily influenced by fermentation time.