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Navegação Coffee Science por título

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  • Japiassú, Leonardo Bíscaro; Garcia, André Luiz Alvarenga; Guimarães, Rubens José; Padilha, Lílian; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira (Editora UFLA, 2010-01)
    Na cafeicultura moderna e competitiva, é essencial o uso de plantas que sejam produtivas e com facilidade de colheita, seja via mecânica, seja manual, tendo em vista a diminuição de custos. O “Safra Zero” é um sistema de ...
  • Alves, Guilherme Euripedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Borém, Flávio Meira; Siqueira, Valdiney Cambuy; Oliveira, Pedro Damasceno; Andrade, Ednilton Tavares (Editora UFLA, 2013-04)
    Diante da importância da secagem na fase da pós-colheita do café e seu reflexo na qualidade final do produto, objetivou-se, neste trabalho, avaliar a cinética da secagem em diferentes temperaturas do ar de secagem, para ...
  • Höfig, Pedro; Araujo-Junior, Cezar Francisco (Editora UFLA, 2015-04)
    A declividade do solo é uma das principais características geomorfológicas limitantes à utilização de máquinas agrícolas.Objetivou-se, neste estudo,analisar a declividade do terreno no estado do Paraná e classificá-lo ...
  • Carvalho, Hudson de Paula; Camargo, Reginaldo de; Gomes, Mário Wilson de Nóbrega; Souza, Monique Ferreira de (Editora UFLA, 2014-04)
    A escolha das cultivares de cafeeiro adequadas a cada região é de grande importância, devido às diferenças de condições edafoclimáticas e de microclima. Com o intuito de facilitar a recomendação regional e local de cultivares ...
  • Abrahão, Adriano Andrade; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Borém, Flavio Meira; Rezende, Juliana Costa de; Barbosa, Jose Carlos (Editora UFLA, 2009-07)
    Objetivando verificar a influência de diferentes métodos de controle de doenças fúngicas do cafeeiro (Coffea arabica L.) na classificação física e na composição química dos grãos de café, foi conduzido este ensaio nos anos ...
  • Velásquez, Sebastián; Franco, Arlet Patricia; Peña, Néstor; Bohórquez, Juan Carlos; Gutiérrez, Nelson (Editora UFLA, 2021)
    This work presents the use of multiple techniques (i.e., physicochemical and spectral) applied to harvested coffee cherries for the postharvest classification of the maturity stage. The moisture content (MC), total soluble ...
  • Marbun, Posma; Nasution, Zulkifli; Hanum, Hamidah; Karim, Abubakar (Editora UFLA, 2020)
    The research was aimed to classify, characterize the physicochemical properties, determine the fertility of the soil, and to obtain the relationship of soil fertility on the character yield for Coffee robusta in the 10 ...
  • Dias, Kaio Gonçalves de Lima; Carmo, Davi Lopes do; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Pozza, Edson Ampélio; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo (Editora UFLA, 2015-10)
    Objetivou-se, com este estudo, avaliar o efeito de fontes e doses de cobre (Cu) aplicado via foliar na nutrição e na produção de mudas de cafeeiro. Os tratamentos consistiram de combinações de duas fontes (Sulfato Cúprico ...
  • Souza, Brígida; Santa-Cecília, Lenira Viana Costa; Prado, Ernesto; Souza, Júlio César de (Editora UFLA, 2008-07)
    As cochonilhas da família Pseudococcidae podem ser encontradas em raízes e ramos dos cafeeiros, ocasionando o definhamento das plantas e danos nos frutos. A correta identificação das espécies é importante para o estabelecimento ...
  • Pabon, Carlos David Rodriguez; Sánchez-Benitez, Juliana; Ruiz-Rosero, Juan; Ramirez-Gonzalez, Gustavo (Editora UFLA, 2020)
    Coffee is one of the leading worldwide drinks; therefore, it represents highly valued trade. However, coffee is a complex food from sowing to harvesting, processing, packaging, selling and consuming, although coffee is ...
  • Viana, Mariana Thereza Rodrigues; Azevedo, Harianna Paula Alves de; Pereira, Fernanda Aparecida Castro; Carvalho, Milene Alves de Figueiredo; Guimarães, Rubens José (Editora UFLA, 2021)
    The identification of morphophysiological traits responsible for a better plant behavior when infected is useful for cultivar selection, and become crucial for breeding. We investigated the morphophysiological behavior of ...
  • Coltri, Priscila Pereira; Lima, Paulo Renato; Vicente, Andrea Koga-; Gonçalves, Renata Ribeiro do Valle (Editora UFLA, 2019-04)
    In this research, we combine data analyses with hotspots method to identify the spatio-temporal trend of São Paulo’s coffee cultivation area. Our hypothesis is that coffee cultivation area has been changing significantly ...
  • Androcioli, Humberto Godoy; Hoshino, Adriano Thibes; Menezes Júnior, Ayres de Oliveira; Morais, Heverly; Bianco, Rodolfo; Caramori, Paulo Henrique (Editora UFLA, 2018-07)
    The coffee leaf miner (CLM) Leucoptera coffeella has a wide distribution and causes significant losses in coffee plantations (Coffea spp.) in Brazil. Its occurrence can be mitigated in intercropped systems, with the rubber ...
  • Pozza, Edson Ampélio; Pozza, Adélia Aziz Alexandre (Universidade Federal de Lavras, 2023-05-02)
    In recent years, sustainability has become a priority in agricultural production programs throughout Brazilian territory due to the need to ensure food security and environmental quality. Diseases continue to be a factor ...
  • Susilawati, I Dewa Ayu; Suryono, Suryono; Purwanto, Purwanto; Burlakovs, Juris; Yaro, Abubakar (Editora UFLA, 2020)
    This study aimed to determine whether coffee consumption affects the structure of coronary arterial wall and protects against coronary artery disease (CAD) in atherosclerotic rat model induced by periodontitis. Rats (n=21) ...
  • Pereira, Djalma Silva; Costa, Liovando Marciano da; Carmo, Davi Lopes do; Rocha, Ana Caroline Teixeira; Pereira, Antônio Alves (Editora UFLA, 2021)
    Coffee seedling growth depends on soil phosphorus (P) availability and may be influenced by from pre-cultivation with legumes. Efficient and sustainable ways to increase the bioavailability of P through the recovery of P ...
  • Carnier, Ruan; Berton, Ronaldo Severiano; Coscione, Aline Renee; Pires, Adriana Marlene Moreno; Corbo, Jessica Zuanazzi (Editora UFLA, 2019-01)
    The coffee industry produces a wide range of organic wastes, some in large amounts, and most of them do not have a well-defined final disposal. The agricultural use of these wastes can be based on the recycling of nitrogen ...
  • Mendonça, Sebastião Marcos de; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Neves, Julio César de Lima; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Pedrosa, Adriene Woods (Editora UFLA, 2007-07)
    Although Coffea arabica L. is not particularly sensitive to Al toxicity, the species presents different tolerance among varieties. The varieties previously classified as sensitive, Catimor (232T15-PN- UFV 3880), moderately ...
  • Sertoli, Lindiamara; Carnier, Ruan; Abreu, Cleide Aparecida de; Coscione, Aline Renée; Melo, Leônidas Carrijo Azevedo (Editora UFLA, 2019-10)
    The final disposal of organic wastes has become a major challenge with increasing industrialization and population growth. Coffee wastes can be converted into biochar and provide economic and environmental benefits, such ...
  • Rodrigues, Carla Isabel Igreja; Hanson, Cristina Máguas; Nogueira, José Manuel Florêncio (Editora UFLA, 2012-05)
    Different polymeric phases have been used in order to perform roasted coffee aroma analysis although not in a systematic way. Variations in the type of SPME polymer and sample composition make experimental results ...

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