Silva, Maria Gabriela Pereira e; Abrahão, Juliana Costa de Rezende; Nadaleti, Denis Henrique Silva; Pereira, Antônio Alves; Fassio, Larissa de Oliveira; Botelho, Cesar Elias(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2024-10-01)
Genetic resources embody the reservoir of essential natural variability for cultivated species breeding programs. The objective of this study was to select Arabica coffee accessions from the Minas Gerais Coffee Germplasm ...
Nadaleti, Denis Henrique Silva; Sousa, Maísa Mancini Matioli de; Ribeiro, Michele Nayara; Vilela, Diego Júnior Martins; Pereira, Dyanna Rangel; Carvalho, Gladyston Rodrigues(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2024-09-30)
Coffee is one of the most consumed beverages in the world, with unique organoleptic characteristics of aroma and flavor, also varying according to the several extraction methods. Therefore, the objective of this study was ...
Souza, Joabe Martins de; Pires, Fábio Ribeiro; Pezzopane, José Ricardo Macedo; Chagas, Kristhiano; Nascimento, Alex Favaro; Rodrigues, José de Oliveira; Czepak, Marcio Paulo; Nascimento, Adriel Lima(Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2024-04-08)
Shaded coffee systems may offer a series of benefits, however, studies on shaded cultivation of Conilon coffee crops are still scarce in the literature. This study aimed to evaluate the soil physical, chemical, and biological ...
Ramos, Bárbara Zini; Toledo, João Paulo Vaz Floriano; Lima, José Maria de; Serafim, Milson Evaldo; Bastos, Ana Rosa Ribeiro; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Coscione, Aline Renée(Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013-08-24)
Unbalanced amounts of Ca2+, Mg2+ and K+ in soils as a consequence of high gypsum applications can be due to the relationship in size (ionic radius) and charge density (charge/
ionic radius) of each ionic species. The ...
Bernal, Johan Alexander Bonilla; Cifuentes, Andrés Felipe Calderón; Avellaneda-Torres, Lizeth Manuela(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2023-12-29)
La agricultura ecológica promueve un sistema interactivo para la sostenibilidad del suelo y los agroecosistemas, aprovechando y optimizando los recursos disponibles para mejorar la calidad del suelo cultivado. La presente ...
Cunha, Samuel Henrique Braga da; Lima, Amador Eduardo de; Carvalho, Alex Mendonça de; Guimarães, Rubens José; Teramoto, Érico Tadao; Freitas, Ana Flávia de(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2023-08-15)
Cloning plants by cuttings, mineral nutrition via modified hydroponics and the use of alternative substrates emerges as technological innovations for seedling production. The objective in this study was to ...
Valles-Coral, Miguel Angel; Bernales-del-Aguila, Carlos Ivan; Benavides-Cuvas, Elmer; Cabanillas-Pardo, Lenin(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2023-03-14)
La producción de cafés especiales es el objetivo principal de los caficultores a nivel mundial y depende de la selección de granos óptimos; sin embargo, especialmente en Latinoamérica, son procesados de manera manual y ...
Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza; Souza, Gustavo Soares de; Xavier, Alexandre Candido(Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009-10-30)
Com o desenvolvimento da agricultura, a utilização de novas alternativas na avaliação das propriedades que influenciam o rendimento das plantas tornou-se indispensável para melhor manejar o sistema agrícola. O objetivo ...
Ferreira, Cibelle Christinne Brito; Carvalho, Rosilene da Costa Porto de; Jácome, Aleksandra Gomes(CCONTECC - Congresso Técnico Científico da Engenharia e da Agronomia. Palmas - TO, Brasil., 2019-09-16)
A demanda da bebida café no Brasil, em especial no Estado do Tocantins e com enfoque na capital Palmas, tem sido crescente, no entanto, devido às características climáticas e ambientais do estado, além do custo para se ...
Costa, Bruna Penha; Duarte Júnior, José Barbosa; Rego, Carlos Augusto Rocha de Moraes; Costa, Antonio Carlos Torres da; Lana, Maria do Carmo(Universidade Federal de Viçosa, 2020-10-30)
O Brasil apresenta predominância de solos ácidos sendo necessário à sua correção para atenuar o efeito da acidez sobre as culturas agrícolas, em especial o café que é sensível ao pH baixo e a quantidade de cálcio no solo. ...
Machado, Daiane Bernardi; Oliveira, Rafael Augustus de(Sociedade Brasileira de Química, 2023-05-17)
Brazil is the largest coffee producer in the world, and together with the millions of tons produced, millions of tons of residues are also generated. The generated residues are a source of environmental contamination ...
Silva, Riquelme Gomes da; Barboza, Laysa Silva; Silveira, Pedro Henrique Poubel Mendonça da; Conceição, Marceli do Nascimento da; Ribeiro, Roberto Carlos da Conceição; Bastos, Daniele Cruz(Associação Brasileira de Polímeros, 2024-07-17)
This article details the development of hybrid composites with a PLA matrix filled with coffee husks, potassium feldspar, and Bahia Beige marble. Comprehensive analysis included FTIR, hardness, contact angle, density tests, ...
Almeida, Rodolfo Soares de; Nieri, Erick Martins; Monteiro, Eduardo Costa Silva; Silva, Oclízio Medeiros das Chagas; Melo, Lucas Amaral de(Embrapa Florestas, 2021-11-26)
O uso de resíduos agrícolas como alternativa na formulação de substratos é uma possibilidade relevante na produção de mudas, reduzindo simultaneamente custos e o acúmulo desses subprodutos no ambiente. O objetivo desse ...
O uso combinado de geotecnologias e dados do Cadastro Ambiental Rural (CAR) para estudar a região das Matas de Rondônia possibilitou entender as relações das áreas agropecuárias entre si e destas com a vegetação florestal ...
Silva, Maria Cristina Mattar da; Teixeira, Lays Antunes; Hildebrand, Mariana Santos; Vasquez, Daniel David Noriega; Andrade, Lukas Brayan de; Macedo, Leonardo Lima Pepino de; Sá, Maria Fátima Grossi de(Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2024-05)
O Hypothenemus hampei, conhecido como broca-do-café ou CBB (do inglês Coffee Berry Borer), é uma das principais pragas do cafeeiro. Desde que o inseticida endosulfan foi proibido por ser altamente tóxico, nenhum outro ...
O rendimento do café gera interesse aos cafeicultores dos diferentes estados produtores e de diferentes níveis tecnológicos, esta característica é avaliada e expressa de diferentes formas pelas instituições de pesquisa e ...
Caixeta, Eveline Teixeira; Franzin, Mayara Loss; Zambolim, Laércio; Venzon, Madelaine; Carvalho, Carlos Henrique S. de; Oliveira, Antonio Carlos Baião de; Resende, Marcos Deon Vilela de(Embrapa Café, 2024-10)
O objetivo desta publicação é trazer informações sobre a biologia e as recomendações necessárias para a adoção do manejo integrado dos problemas fitossanitários que afetam a cultura do café arábica. A incidência e a ...
Holtz, Anderson Mathias; Franzin, Mayara Loss; Paulo, Hágabo Honorato de; Botti, Jéssica Mayara Coffler; Marchiori, Johnatan Jair de Paula; Pacheco, Érica Gonçalves(Instituto Biológico, 2016)
A cochonilha-da-roseta, Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae), constitui um problema fitossanitário na cultura do café. O controle mais usual dessa praga é o químico, o que pode acarretar, além de ...