Barros, Myrthes Apparecida Adâmoli de(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1960-10-11)
1. A presente contribuição trata do estudo morfológico e anatômico das domácias que ocorrem em 21 variedades e 4 formas da espécie Coffea arabica L. 2. Além da revisão da literatura, que se cingiu unicamente aos trabalhos ...
Barros, Myrthes Apparecida Adâmoli de(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1960-08-04)
No presente trabalho focalizamos o discutido problema da origem ou formação das domácias, escolhendo, inicialmente, as principais variedades de Coffea arabica L.. Na revisão da literatura, procuramos nos cingir unicamente ...
Brasil Sobrinho, Moacyr de O. C. do; Mello, Francisco de A. F. de(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1960-10-29)
O presente trabalho é parte de um estudo da influência da cobertura morta sôbre algumas propriedades físicas e químicas de um latosolo vermelho amarelo plantado com café. Nele os autores relatam apenas os resultados obtidos ...
Graner, E. A.; Godoy Junior, C.(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1959)
The present paper discusses the data obtained in shade and unshaded coffee plots at Piracicaba, São Paulo, Brazil. The results, analysed statistically, can be summarized as follows: a) unshaded plots produced 17% more than ...
Malavolta, E.; Menard, L. Neptune; Lott, W. L.(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1959)
In order to find out the best way to supply phosphorus to coffee plants when growing in "terra roxa misturada", a red soil with a high fixing capacity, tagged superphosphate was applied by the following procedures: (1) ...
Accorsi, Walter R.; Haag, Henrique P.(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1959)
Apesar de sermos os maiores produtores de café do mundo, poucos têm sido os trabalhos fundamentais em nutrição mineral publicados em nosso meio. O presente ensaio foi iniciado em 1956, cultivando o cafeeiro em solução ...
Arzolla, J. Dal Pozzo; Haag, H. P.; Malavolta, E.(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1956)
Two water-culture experiments were carried out to study the absorption and the translocation of radiozinc in young coffee plants as influenced by two factors, namely, concentration of heavy metals (iron, manganese, copper ...
Leme, Hugo de Almeida(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1953)
No estudo do histórico das Máquinas de Beneficiamento propriamente dito do café diremos, preliminarmente, que o desenvolvimento dessas máquinas acompanhou o progresso da cafeicultura.
Mendes, Carlos Teixeira(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1948-07-15)
No estudo das variedades de cafeeiros que povoam o Estado de São Paulo, além de mil outros detalhes correlacionados com sua cultura e sua genética (produtividade, rusticddade etc.) podemos levar em consideração outros dois ...
Godoy Júnior, Carivaldo(Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1946)
A finalidade deste trabalho é a de verificar a procedência ou não das afirmações de vários observadores sobre a infestação da broca, com referência às partes altas e baixas de um cafezal e com referência aos pontos cardeais; ...
Carvalho, Glauco Rodrigues(Universidade de São Paulo, 2003-01-17)
O café é um dos mais tradicionais produtos da agricultura brasileira e teve grande influência no processo de industrialização da economia. É também um produto que contribui significativamente para a geração de emprego no ...
Ana Rute, do Vale; Pereira Claderan, Rodrigo Alexandre; Franciely, Naves Fagundes(Universidade Federal de Uberlândia., 2014-06)
Em se tratando de cafeicultura brasileira, o estado Minas Gerais destaca Em se tratando de cafeicultura brasileira, o estado Minas Gerais destaca Em se tratando de cafeicultura brasileira, o estado Minas Gerais destaca as ...
Castillo, Sari Ramon Mohali; Miller, Stephan; Stewart, Jane(Grupo Paulista de Fitopatologia, 2022-11-28)
In tropical and subtropical regions worldwide, diseases can be major limiting factors to coffee (Coffea arabica) production, a highly valued crop internationally. Our aim was to identify Colletotrichum spp. and other fungal ...
Carvalho, Alex Mendonça de; Teramoto, Érico Tadao; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Lima, Amador Eduardo de; Guerreiro Filho, Oliveiro(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
This research is related to the evaluation of vegetative growth parameters, initial yield and incidence of pests and diseases of twelve Arabica coffee cultivars submitted to the subtropical humidity environment of Vale do ...
Alvarenga, Cleyton Batista de; Zampiroli, Renan; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Silva, Tulio Urban Lourenço Miranda(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
Improving the effectiveness of pesticide application for controlling insects, mites, and pathogens in coffee cultivation has been a major challenge for coffee farmers, researchers, and consultants. The present study aimed ...
Lima, Sebastião F.; Pinto, Pedro H. G.; Soares, Manoel P. L.; Andrade, Maria G. de O.; Simon, Cátia A.; Vendruscolo, Eduardo P.; Contardi, Lucymara M.; Cordeiro, Meire A. S.; Abreu, Mariele S.(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2023-01-06)
The use of biostimulants in coffee seedlings can promote gains in their growth and quality. Thus, this study aimed to evaluate the growth and quality characteristics of Coffea arabica seedlings under the effect of the ...
Silva, Anna Karolyna; Silva Junior, Geraldo Edmundo(Universidade Federal de Viçosa, 2022-09-29)
Os choques econômicos dos anos setenta e oitenta, bem como a alteração das condições dos mercados, afetaram sensivelmente a volatilidade dos preços de muitas commodities. A volatilidade dos preços de ...
Godoy, Leandro José Grava de; Carvalho, Alex Mendonça de; Freitas, Ana Flávia de; Botelho, Cesar Elias; Garibaldi, João Luís Teodoro; Ferrari, Samuel(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
Brazil is the largest Coffea arabica L. producer and exporter in the world market. In view of the need for nitrogen fertilization, the objective of this work was to evaluate the use of digital images of coffee leaves as a ...
Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Diocleciano, João Maria; Rocha, Rodrigo Barros; Dias, Jairo Rafael Machado; Verdin Filho, Abraão Carlos(Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2022-09-12)
The objective of this work was to evaluate the production of cuttings of Coffea canephora genotypes, in a new system for training mother plants called “vertical clonal garden”. The proposed new system consists of training ...
Coelho, Larissa Sousa; Tassone, Guilherme Augusto Teixeira; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Silva, Vânia Aparecida; Viana, Mariana Thereza Rodrigues; Pereira, Fernanda Aparecida Castro; Nadaleti, Denis Henrique Silva; Silveira, Helbert Rezende de Oliveira; Botelho, Cesar Elias(Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2022-07-27)
The objective of this work was to select genotypes of Coffea arabica with good yield and potential tolerance to water deficit, as well as to try to understand the physiological and anatomical mechanisms involved in the ...