Periódicos: Recent submissions

  • Outro
    Stein, Kelly (Portal Coffea, 2017-11-11)
    Essa é na verdade uma gravação feita durante o primeiro evento Experiência COFFEA, que aconteceu no dia 11 de novembro de 2017 em parceria com as ONGs BASE Sociedade Colaborativa e Casa da Cultura Brasileira. O conteúdo ...
  • Outro
    Sttein, Kelly (Portal Coffea, 2018-11-21)
    Ondas do café?! Elas não são música de axé (até rimou), mas surgiram para dar um ritmo com acordes diferentes ao mercado nacional e internacional. Conhecidas no mundo como First, Second e Third Wave in Coffee, elas não têm ...
  • Outro
    Sttein, Kelly (Portal Coffea, 2017-11-21)
    Novas varietais, desenvolvimento de equipamentos, técnicas alternativas que aumentam a produtividade e qualidade do grão nosso de cada dia. Será, porém, que alguém pensa cientificamente as relações interpessoais, sócio ...
  • Outro
    Sttein, Kelly (Portal Coffea, 2018-11-21)
    Para começo de conversa, Robusta NÃO É Conilon! Não estamos falando da mesma coisa! Dito isso, esse episódio é uma verdadeira aula VIP com dois cientistas que estudam o tema há mais de 30 anos. Dra Maria Amélia Ferrão e o ...
  • Borges, Marília Viana; Leite, Cristina Xavier dos Santos; Santos, Ingrid Alves; Leão, Danilo Junqueira; Ferrão, Sibelli Passini Barbosa; Santos, Leandro Soares; Lima, Amanda Beatriz Sales de; Wobeto, Carmen; Lannes, Suzana Caetano da Silva; Silva, Marcondes Viana da (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2024-07-19)
    The objective of this work was to produce dark chocolates with the addition of coffee husk flour (CHF) and to evaluate the generated effects on their physical, physicochemical, microbiological, textural, and rheological ...
  • Anderson, Carlos Guida; Sabino, Paulo Henrique de Siqueira; Oliveira Júnior, Geraldo Gomes de; Silva, Gian Otávio Alves da (Universidade Federal de Santa Maria, 2024-02-23)
    In Brazil, certain studies have been performed on the exposure to global occupational noise levels when mechanized equipment is used in coffee-growing. However, these did not indicate the behavior within a frequency spectrum ...
  • Silva, Larícia Olária Emerick; Schmidt, Raquel; Almeida, Rafael Nunes de; Feitoza, Rodrigo Barbosa Braga; Cunha, Maura da; Partelli, Fábio Luiz (Universidade Federal de Santa Maria, 2023)
    Genetic variability is the basis for coffee genetic breeding. This study evaluated the potential of leaf anatomy and morpho-agronomic traits in studies of genetic variability in C. canephoracultivars. Ten genotypes were ...
  • Reyes, Etztli Itzel Morales; González, Martín Alejandro Bolaños; Balcazar, Julian Ovidio Cucuñame; Velasco, Jesús Salazar (Editora UFLA, 2024-04-26)
    A model of an artisanal bioreactor was tested for fermentations in specialty coffee production, monitoring parameters such as Brix, temperature, pH, electrical conductivity, and total dissolved solids. The results demonstrated ...
  • Barbosa, Nathalia Silvestrin; Luz, Mario Sérgio da; Sousa, Nádia Guimarães; Santos, Kássia Graciele dos (Editora UFLA, 2024-05-31)
    Slow-release fertilizers are sustainable alternatives to soil nutrition that can effectively enhance agricultural productivity. In this study, we formulated slow-release organomineral fertilizers using spent coffee grounds ...
  • Braga Júnior, Roberto Alves; Azevedo, Roberto Luiz de; Guimarães, Renato Mendes; Reis, Leandro Vilela (Editora UFLA, 2020-07-13)
    The effective production of coffee seedlings faces many challenges, including seed germination. Therefore, a reduced seed germination period can be one of the most relevant contributions to enhance the testing and production ...
  • Couto, P. G.; Silva-Cavalcante, M. D.; Mezêncio, B.; Azevedo, R. A.; Cruz, R.; Bertuzzi, R.; Lima-Silva, A. E.; Kiss, M. A. P. D. (Associação Brasileira de Divulgação Científica, 2022-02-28)
    We examined whether endurance performance and neuromuscular fatigue would be affected by caffeine ingestion during closed- and open-loop exercises. Nine cyclists performed a closed-loop (4,000-m cycling time trial) and an ...
  • Ferraro, A. C.; França, A. C.; Machado, C. M. M.; Aguiar, F. R.; Oliveira, L. L.; Braga Neto, A. M; Oliveira, R. G. (Instituto Internacional de Ecologia, 2023-04-17)
    Considered the economic engine of many countries, the coffee culture represents an important component of the agricultural chain in Brazil. The growing values of commercialization, planting areas, and crop productivity ...
  • Ozera, Eduardo Haruki; Pascon, Fernanda Miori; Correr, Américo Bortolazzo; Puppin-Rontani, Regina Maria; Castilho, Aline Rogéria de; Correr-Sobrinho, Lourenço; Paula, Andreia Bolzan de (Fundação Odontológica de Ribeirão Preto, 2019-03-11)
    This study evaluated gloss and color changes of esthetic restorative materials subjected to different acidic beverages. Specimens of resin composites (Z350XT (Z350), IPS Empress Direct (ED), Charisma Diamond (CD)) were ...
  • Sanches, Rodrigo Fazani Esteves; Catarino, Ingrid Cristina Araujo; Braga, Marcia Regina; Silva, Emerson Alves da (Instituto de Pesquisas Ambientais, 2017)
    (Influência da alta concentração atmosférica de CO2 (↑[CO2]atm) × disponibilidade hídrica nas relações hídricas, trocas gasosas e acúmulo de carboidratos em Coffea arabica L.). O objetivo deste trabalho foi avaliar a ...
  • Andrade, P. H. M.; Machado, P. C.; Paula, A. F.; Paganin, A. C. L.; Rezende, G. S.; Matheucci Jr., E.; Carvalho, L. M.; Freire, C. C. M.; Cunha, A. F.; Lacava, P. T. (Instituto Internacional de Ecologia, 2023-11-03)
    Coffea sp. is cultivated in many tropical countries. Brazil has always adopted intensive agricultural practices, but organic coffee farming is an alternative system based on the non-use of agrochemicals and the rational ...
  • Felix, Filipe C.; Avalos, Fabio A.P.; Lima, Wellington De; Cândido, Bernardo M.; Silva, Marx L.N.; Mincato, Ronaldo L. (Academia Brasileira de Ciências, 2021-04-09)
    Geographic information systems make it possible to obtain fine scale maps for environmental monitoring from airborne sensors on aerial platforms, such as unmanned aerial vehicles (UAVs), which offer products with low costs ...
  • Andrade, P. H. M.; Machado, P. C.; Paula, A. F.; Paganin, A. C. L.; Rezende, G. S.; Matheucci Jr., E.; Carvalho, L. M.; Freire, C. C. M.; Cunha, A. F.; Lacava, P. T. (Instituto Internacional de Ecologia, 2023-09-18)
    Coffea sp. é cultivada em muitos países tropicais. O Brasil sempre adotou práticas agrícolas intensivas, mas a cafeicultura orgânica é um sistema alternativo baseado na não utilização de agrotóxicos e no manejo racional ...
  • Alixandre, R. D.; Lima, P. A. M.; Almeida, T. F. R.; Oliveira, J. S.; Pereira, M. B.; Alixandre, F. T.; Jacomino, G. R. L.; Dias, R. S.; Alexandre, R. S.; Ferreira, A.; Passos, R. R.; Lopes, J. C. (Instituto Internacional de Ecologia, 2023)
    The use of residues from coffee production to obtain biochar is a sustainable approach, which aims to minimize the environmental impact of these materials. In this study, the effect of adding coffee straw biochar on the ...
  • Ferraro, A. C.; França, A. C.; Machado, C. M. M.; Aguiar, F. R.; Oliveira, L. L.; Braga Neto, A. M.; Oliveira, R. G. (Instituto Internacional de Ecologia, 2023-03-30)
    Considered the economic engine of many countries, the coffee culture represents an important component of the agricultural chain in Brazil. The growing values of commercialization, planting areas, and crop productivity ...
  • Melo Junior, Wellington Washington Andrade de; Santos, Fábio Lúcio; Scinocca, Francisco; Rosa, Pablo Antunes da; Magalhães, Ricardo Rodrigues (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2024-01-12)
    The use of computational simulation techniques is an important tool for the coffee harvesting issues, particularly the finite element method. The method is widely used in the structural analysis of agricultural machinery, ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta