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Arabica coffee cultivars in different water regimes in the central cerrado region

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dc.contributor.author Veiga, Adriano Delly
dc.contributor.author Rodrigues, Gustavo Costa
dc.contributor.author Rocha, Omar Cruz
dc.contributor.author Bartholo, Gabriel Ferreira
dc.contributor.author Guerra, Antônio Fernando
dc.contributor.author Silva, Thiago Paulo da
dc.date.accessioned 2019-12-06T12:47:55Z
dc.date.available 2019-12-06T12:47:55Z
dc.date.issued 2019-07
dc.identifier.citation VEIGA, A. D. et al. Arabica coffee cultivars in different water regimes in the central cerrado region. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 3, p. 349-358, jul./set. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i3 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12513
dc.description.abstract Phenotypic characterization of coffee cultivars under an irrigation system, as well as adaptability to controlled water stress, aiming at flowering uniformity, high yield and grain quality, plays an important role in coffee production in the cerrado areas. A field trial was carried out aiming to evaluate the agronomic performance of arabica coffee cultivars under different water regimes, using center pivot irrigation: irrigation throughout the year (WR1); suspended at the end of June for 40 days until leaf water potential reached -1.5 MPa (WR2); suspended at the end of June for 70 days until leaf water potential reached -2.3 MPa (WR3); suspended at the end of June for 100 days until leaf water potential reached -3.4 MPa (WR4); and a non-irrigated regime (WR5). The following traits were analyzed: plant height, stem diameter, canopy projection, number of plagiotropic branches, coffee grain yield, percentage of fruit in the cherry stage, and sieve retention percentages. Higher yield, plant growth, and percentage of fruit in the cherry stage are observed in the water regime with seventy days of controlled water stress (WR3). The Obatã IAC 1669-20 cultivar exhibits high yield and plant growth values in an irrigated system, and Catuaí Amarelo IAC 86 stands out in the non-irrigated system. For these genotypes, the coffee grain yield is most highly correlated with number of reproductive branches. pt_BR
dc.description.abstract A caracterização fenotípica de cultivares sob sistema irrigado, bem como adaptabilidade ao uso de suspensão da irrigação visando uniformização da florada, alta produtividade e qualidade de grãos, torna-se importante para a produção da cultura em condições do cerrado. Com objetivo de avaliar desempenho agronômico de cultivares de café arábica em diferentes condições hídricas no cerrado central, foram instalados experimentos em regimes hídricos sob pivô central: aplicação de água durante todo ano (RH1); suspensão da irrigação ao final de junho por 40 dias, atingindo -1,5 MPa (RH2); suspensão da irrigação ao final de junho por cerca 70 dias, atingindo -2,3 Mpa (RH3); suspensão da irrigação ao final de junho por cerca 100 dias, atingindo -3,4 Mpa (RH4) e um regime de sequeiro (RH5). As características avaliadas foram: altura de plantas, diâmetro de caule, projeção da copa, número de ramos plagiotrópicos, produtividade em sacas de 60 kg de café beneficiado/ha, porcentagem de frutos cerejas e percentual de retenção em peneiras. Maiores produtividades, crescimento vegetativo e percentagem de frutos cerejas são observados no regime hídrico com uso de estresse controlado por cerca de 70 dias. A cultivar Obatã IAC 1669-20 apresenta altos valores de produtividade e bom crescimento vegetativo em condições irrigadas e a cultivar Catuaí Amarelo IAC 86 destaca-se na condição de sequeiro. Para os genótipos avaliados, a produtividade dos grãos possui maior correlação positiva com número de ramos plagiotrópicos. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.3;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Adaptabilidade pt_BR
dc.subject Produtividade pt_BR
dc.subject Crescimento vegetativo pt_BR
dc.subject Estresse hídrico pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Cafeicultura irrigada pt_BR
dc.title Arabica coffee cultivars in different water regimes in the central cerrado region pt_BR
dc.title Cultivares de café arábica em diferentes regimes hídricos no cerrado central pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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