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Yield of Coffea arabica grafted onto Coffea canephora in soils infested with nematodes in Mexico

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dc.contributor.author López-García, Francisco Javier
dc.contributor.author Cruz-Castillo, Juan Guillermo
dc.date.accessioned 2019-12-06T12:44:42Z
dc.date.available 2019-12-06T12:44:42Z
dc.date.issued 2019-07
dc.identifier.citation LÓPEZ-GARCÍA, F. J; CRUZ-CASTILHO, J. C. Yield of Coffea arabica grafted onto Coffea canephora in soils infested with nematodes in Mexico. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 3, p. 308-314-?, jul./set. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i3 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12510
dc.description.abstract The total of three consecutive years of fruit production was evaluated in six coffee cultivars (Coffea arabica L.) propagated by seed and grafted onto Robusta (Coffea canephora var. Robusta). The plantations were established at 640 m, 920 m, and 1340 m altitude in the central region of the Veracruz State, Mexico. The coffea plants were established in soils naturally infested with nematodes. Grafted plants had higher production than those propagated by seed. Fruit production was higher at 640 m and 920 m than at 1340 m for the two types of propagation. The cultivars Colombia Brote Café and Colombia Brote Verde had the highest fruit yield regardless of the propagation methods; in contrast, Pacamara, had the lowest. The grafted coffee plants that were planted at 1340 m had a yield reduction of 27% in comparison with those at 640 and 920 m. When the Costa Rica 95 variety was grafted, it achieved fruit yield similar to Colombia Brote Verde and Colombia Brote Café. Pacamara produced almost 28% more fruit when it was grafted onto Robusta. pt_BR
dc.description.abstract O total de três anos consecutivos de produção de frutos foi avaliado em seis cultivares de café (Coffea arabica L.) propagadas por sementes e enxertadas em Robusta (Coffea canephora var. Robusta). As plantações foram estabelecidas a 640 m, 920 m e 1340 m de altitude na região central do estado de Veracruz, no México. As plantas de café foram estabelecidas em solos naturalmente infestados com nematóides. Plantas enxertadas tiveram maior produção do que as propagadas por sementes. A produção de frutos foi maior em 640 m e 920 m do que em 1340 m para os dois tipos de propagação. As cultivares Colombia Brote Café e Colombia Brote Verde apresentaram maior produção de frutos, independentemente dos métodos de propagação. Em contraste, Pacamara, teve o menor. As plantas de café enxertadas que foram plantadas a 1340 m tiveram uma redução de rendimento de 27% em comparação com aquelas em 640 e 920 m. Quando a variedade Costa Rica 95 foi enxertada, obteve rendimento de frutos semelhante ao da Colômbia Brote Verde e Colômbia Brote Café. A Pacamara produziu quase 28% mais frutas quando foi enxertada no Robusta. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.3;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Interação variedade x ambiente pt_BR
dc.subject Robusta pt_BR
dc.subject Produção de café cereja pt_BR
dc.subject Ambientes para café pt_BR
dc.subject Coffea pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Yield of Coffea arabica grafted onto Coffea canephora in soils infested with nematodes in Mexico pt_BR
dc.title Produção de Coffea arabica enxertadas em Coffea canephora em solos infestados com nematóides em México pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 14_n. 3_p. 308 - 314_2019.pdf 262.2Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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