The total of three consecutive years of fruit production was evaluated in six coffee cultivars (Coffea arabica L.) propagated by seed and grafted onto Robusta (Coffea canephora var. Robusta). The plantations were established at 640 m, 920 m, and 1340 m altitude in the central region of the Veracruz State, Mexico. The coffea plants were established in soils naturally infested with nematodes. Grafted plants had higher production than those propagated by seed. Fruit production was higher at 640 m and 920 m than at 1340 m for the two types of propagation. The cultivars Colombia Brote Café and Colombia Brote Verde had the highest fruit yield regardless of the propagation methods; in contrast, Pacamara, had the lowest. The grafted coffee plants that were planted at 1340 m had a yield reduction of 27% in comparison with those at 640 and 920 m. When the Costa Rica 95 variety was grafted, it achieved fruit yield similar to Colombia Brote Verde and Colombia Brote Café. Pacamara produced almost 28% more fruit when it was grafted onto Robusta.
O total de três anos consecutivos de produção de frutos foi avaliado em seis cultivares de café (Coffea arabica L.) propagadas por sementes e enxertadas em Robusta (Coffea canephora var. Robusta). As plantações foram estabelecidas a 640 m, 920 m e 1340 m de altitude na região central do estado de Veracruz, no México. As plantas de café foram estabelecidas em solos naturalmente infestados com nematóides. Plantas enxertadas tiveram maior produção do que as propagadas por sementes. A produção de frutos foi maior em 640 m e 920 m do que em 1340 m para os dois tipos de propagação. As cultivares Colombia Brote Café e Colombia Brote Verde apresentaram maior produção de frutos, independentemente dos métodos de propagação. Em contraste, Pacamara, teve o menor. As plantas de café enxertadas que foram plantadas a 1340 m tiveram uma redução de rendimento de 27% em comparação com aquelas em 640 e 920 m. Quando a variedade Costa Rica 95 foi enxertada, obteve rendimento de frutos semelhante ao da Colômbia Brote Verde e Colômbia Brote Café. A Pacamara produziu quase 28% mais frutas quando foi enxertada no Robusta.