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Kasugamycin influence on bacterial blight of coffee and on green coffee beans physicochemical quality

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dc.contributor.author Barbosa, Ronei Aparecido
dc.contributor.author Santini, Paula Tristão
dc.contributor.author Guilherme, Luiz Roberto Guimarães
dc.date.accessioned 2018-12-12T10:37:29Z
dc.date.available 2018-12-12T10:37:29Z
dc.date.issued 2018-01
dc.identifier.citation BARBOSA, R.A.; SANTINI, P.T.; GUILHERME, L.R.G. Kasugamycin influence on bacterial blight of coffee and on green coffee beans physicochemical quality. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 1, p. 98-103, jan./mar. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i1.1384 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10660
dc.description.abstract Brazil stands out as the world’s largest coffee exporter. However, in the cold and windy regions, such as the southern of Minas Gerais, have been undergoing attack of diseases, including the bacterial blight of coffee caused by the bacterium Pseudomonas syringae pv. garcae, which despite not having the same importance as the coffee leaf rust, is causing damages and losses to the coffee plantation. The control is mainly done through preventive measures such as installation of windbreaks. When bacterial blight of coffee is already installed, the chemical control is used with syrups of copper-based products and antibiotics. The aim of the present study was to verify the efficiency of the antibiotic kasugamycin associated with copper hydroxide in the control of bacterial blight of coffee and raw coffee beans quality. The experimental design was a randomized block with five treatments, four replicates and plots of 10 plants in the field where the treatments consisted of different concentrations of the kasugamycin: 0.0, 250, 500, 750 and 1000 mL ha-1 added with 1.0 L copper hydroxide. The percent analysis was performed on the raw beans in order to verify their physical and chemical quality. The obtained results demonstrate that the solution is efficient in the control of bacterial blight of coffee as well as in the improvement of vegetative vigor and production, but does not influence the quality of raw coffee bean. pt_BR
dc.description.abstract O Brasil se destaca por ser o maior exportador mundial de café, no entanto nas regiões frias e expostas ao vento, como no Sul de Minas Gerais, vêm sofrendo com o ataque de doenças, como bacteriose chamada Mancha Areolada causada pela bactéria Pseudomonas syringae pv. garcae Amaral que embora não tenha a mesma importância da ferrugem alaranjada vem causando danos e perdas a cafeicultura. O controle se dá principalmente por medidas preventivas, como a instalação de quebra-ventos, quando já instalada a bacteriose o controle químico é utilizado com caldas de produtos à base de cobre e antibióticos. O objetivo do trabalho foi verificar a eficiência do antibiótico kasugamicina associado com hidróxido de cobre no controle da mancha aureolada e na qualidade dos grãos cru de café. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados com 5 tratamentos, 4 repetições e parcelas de 10 plantas no campo onde os tratamentos constaram de diferentes concentrações do bactericida kasugamicina: 0,0; 250, 500, 750 e 1000 mL ha-1 adicionados de 1,0 litro de hidróxido de cobre. A análise centesimal foi realizada nos grãos crus para verificar a qualidade físico-química dos mesmos. Os resultados obtidos demonstram que a solução é eficiente no controle da bacteriose assim como na melhoria do vigor vegetativo e produção, porém não interfere na qualidade do grão cru do café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.1;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Bactericida pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Pseudomonas syringae pv. garcae pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Kasugamycin influence on bacterial blight of coffee and on green coffee beans physicochemical quality pt_BR
dc.title Influência de kasugamicina na mancha aureolada do cafeeiro e na qualidade físico-química do grão cru pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 13_n. 1_p. 98 - 103_2018.pdf 841.3Kb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

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