Revista Ciência Agronômica

URI permanente para esta coleção${dspace.url}/handle/123456789/10361

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Quality of coffee planting techniques by aerial sensors and statistical process control
    (Universidade Federal do Ceará, 2024) Santana, Lucas Santos; Ferraz, Gabriel Araújo e Silva; Cunha, João Paulo Barreto; Marin, Diego Bedin; Bento, Nicole Lopes; Faria, Rafael de Oliveira
    Planting is considered one of the most essential steps in coffee growing. Lack of uniformity in planting may compromise future operations. Therefore, verifying planting operations quality is fundamental to optimizing production processes and reducing costs. This study aimed to investigate planting techniques through Statistical Process Control (SPC) and aerial images. Carried out in two areas, managed manually and semi-mechanized in the Bom Jardim Farm (MG - Brazil). Data were collected through Remotely Piloted Aircraft (RPA). Quality control charts and density maps were used to identify variations in distribution and spacing between plants and planting rows. It was found that the planting carried out manually was 4.7% wider than projected due to spacing reduction from 0.5 m to 0.48 m. The semi-mechanized system displayed a deficit of 7% compared to the projected planting system, using 0.55 m between plants. The density map showed the most significant planting alignment variations. Despite displaying lower results than the manual system, the semi-mechanized system improvements are valid for their minimal average variations. Thus, correcting points found outside the limits can increase the efficiency of semi-mechanized planting.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Variabilidade espacial dos atributos da planta de uma lavoura cafeeira
    (Universidade Federal do Ceará, 2017-01) Ferraz, Gabriel Araújo e Silva; Silva, Fábio Moreira da; Oliveira, Marcelo Silva de; Custódio, Adriano Augusto Paiva; Ferraz, Patrícia Ferreira Ponciano
    Objetivou-se com esse trabalho caracterizar a estrutura e a magnitude da distribuição espacial de atributos da planta em lavoura cafeeira e realizar o mapeamento desses atributos de forma a visualizar a distribuição espacial, considerando a dependência espacial destes atributos, demostrando a importância deste mapeamento. Este trabalho foi conduzido na fazenda Brejão no município de Três Pontas, Minas Gerais, utilizando-se os seguintes atributos da planta: Produtividade, Índice de Maturação, Enfolhamento, Força de Desprendimento de Frutos Verde, Força de Desprendimento de Frutos Maduros, Diferença entre a Força de Desprendimento de Frutos Verde e Maduros, Altura de Planta e Diâmetro de Copa amostrados em uma malha amostral de 100 pontos georreferenciados (64 pontos da malha base e 36 pontos de zoom). A análise destes dados por meio das técnicas estatísticas e da geoestatística possibilitaram caracterizar a variabilidade espacial dos atributos da planta em estudo, permitindo o mapeamento destas variáveis. Foi possível observar a importância da cafeicultura de precisão no manejo de uma lavoura cafeeira tanto no gerenciamento da colheita quanto no acompanhamento do desenvolvimento da planta.