Acta Botanica Brasilica
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Item Arbuscular mycorrhizal fungal communities associated with coffee intercropped with grevillea(Sociedade Botânica do Brasil, 2024-12-02) Santos, Roberta de Souza; Miguel, Divino Levi; Freitas, Leandro Martins de; Assis, Fábia Giovana do Val de; Teixeira, Valber Dias; Kemmelmeier, Karl; Stürmer, Sidney Luiz; Leal, Patrícia LopesArbuscular mycorrhizal fungi (AMF) communities in coffee-cultivated areas in the northeastern region of Brazil have been insufficiently studied when compared to other Brazilian regions. This study determined AMF occurrence and richness in coffee-cultivated soils under different management systems in the State of Bahia, Brazil, and in soils from surrounding areas with pasture and native forest (control areas). Physicochemical soil characteristics in the different study areas were also evaluated. A total of 43 AMF spore morphotypes in 14 genera belonging to six families were recovered from soil samples from all study areas: Glomeraceae (35%), Acaulosporaceae (35%), Gigasporaceae (21%), Ambisporaceae (5%), Archaeosporaceae (2%) and Diversisporaceae (2%). Rhizophagus fasciculatus, Acaulospora mellea and Glomus sp. 1 were the most frequent fungi found in all areas. In the coffee-cultivated areas, 12 genera were identified, two of which (Dominikia and Fuscutata) had not yet been reported in association with coffee plants in Brazil. We concluded that soil physicochemical properties and AMF occurrence can distinguish study areas based on land use. The different coffee management systems did not influence AMF species richness, but the occurrence was influenced by both management and soil factors.Item Fungos associados a grãos de cinco cultivares de café (Coffea arabica L.)(Sociedade Botânica do Brasil, 2009) Pasin, Liliana Auxiliadora Avelar Pereira; Almeida, Júlio Raposo de; Abreu, Mário Sobral deO objetivo deste trabalho foi verifi car a micota associada interna e externamente a grãos de café nas cultivares: Catuaí Amarelo, Mundo Novo, Acaiá, Rubi e Icatú, e detectar a ocorrência de Ocratoxina A nestas amostras. Frutos de café foram colhidos na Fazenda Experimental da EPAMIG, situada no município de Lavras/MG. O procedimento para análise de fungos fi lamentosos foi o método Blotter test. A determinação da ocratoxina A foi realizada por CLAE. Fusarium semitectum foi identificado apenas na cultivar Icatu e F. equiseti foi detectado em todas as cultivares, exceto na Mundo Novo. Três espécies de Penicilium foram isoladas dos grãos: P. rugulosum na cultivar Rubi, P. funiculosum na cultivar Icatu e P. variabile nas demais. A cultivar Acaiá apresentou maior incidência de P. variabile, seguida por Mundo Novo e Catuaí. A ocorrência de A. niger e A. ochraceus não diferiu entre as cultivares. A presença de fungos na superfície dos grãos foi signifi cativamente superior ao encontrado internamente. Em nenhuma amostra foi detectada a ocorrência de ocratoxina A.Item A flórula invasora da cultura do café (Coffea arabica L.) no Estado de Minas Gerais, Brasil(Sociedade Botânica do Brasil, 1988) Gavilanes, Manuel Losada; Brandão, Mitzi; Laca-Buendia, Julio PedroNas áreas de cultura de café (Coffea arabica L.), no Estado de Minas Gerais, foram coletadas e identificadas 388 espécies de plantas invasoras (= plantas daninhas), pertencentes a 51 famílias botânicas, representando 182 gêneros, sendo que as famílias Compositae, Gramineae, Leguminosae, Malvaceae, Solanaceae, Euphorbiaceae, Rubiaceae, Amaranthaceae, Convolvulaceae e Verbenaceae, são as mais importantes em relação à cultura. As plantas coletadas, devidamente etiquetadas e identificadas, foram anexadas, parte delas no PAMG (Herbário da EPAMIG, Belo Horizonte, MG) e, a outra parte, no Herbarium ESAL (Herbário do Departamento de Biologia da Escola Superior de Agricultura de Lavras - ESAL, Lavras - MG).