Biblioteca do Café: Recent submissions

  • Souza, Ana Cristina de; Costa, Marina Chagas; Figueiredo, Madeleine Alves de; Pereira, Cristiane Carvalho; Coelho, Stefânia Vilas Boas; Vilela, Ana Luiza Oliveira; Pereira, Diego de Souza; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da (Universidade Federal de Santa Maria, 2023-08-21)
    The cryopreservation of plant germplasm at ultralow temperatures is an alternative technique for the long-term storage of seeds of the genus Coffea sp. However, for this technique to be successful, cell integrity must be ...
  • Silva, Laís Miguelina Marçal da (Universidade Federal de Lavras, 2023-04-18)
    O fósforo (P), apesar de ser um nutriente essencial para o crescimento das plantas, quando em excesso em ambientes aquáticos pode acarretar a eutrofização. Assim, a sua remoção de efluentes líquidos é fundamental para ...
  • Azevedo, Harianna Paula Alves de (Universidade Federal de Lavras, 2022-07-28)
    A cafeicultura é de suma importância para todo o mundo. No Brasil, destacou-se econômica e socialmente desde a chegada das primeiras mudas e sementes. Com boa e rápida adaptação ao solo e clima, o café brasileiro tomou ...
  • Diniz, Lucas Muzzi Machado (Universidade Federal de Lavras, 2023-04-06)
    A produção orgânica de café (Coffea arabica) no Brasil tem aumentado nos últimos anos, impulsionada pela demanda do mercado por produções sustentáveis. O cultivo orgânico contribui para a saúde dos produtores e consumidores, ...
  • Maia Júnior, Carlos Roberto Luiz (Universidade Federal de Lavras, 2023-02-03)
    A utilização de biorreatores na fermentação de café se torna parte fundamental para o controle do processo, possibilitando aumento da qualidade do produto final e do volume, Diante da crescente demanda por cafés de qualidade, ...
  • Evangelista, Alexandre de Souza (Universidade Federal de Lavras, 2023-11-21)
    No cenário agrícola brasileiro, a cafeicultura se apresenta como atividade de grande relevância, desempenhando papel fundamental na economia, com 4ª posição em faturamento dentre as culturas agrícolas. Minas Gerais é líder ...
  • Petek, Marcos Rafael; Sera, Tumoru; Alteia, Marcos Zorzenon (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2005)
    This research was carried out to estimate the variability and genetic parameters for the development of cultivars more frost resistant in Coffea arabica progenies, carrying C. liberica var. dewevrei genes. There is genetic ...
  • Sakiyama, Ney Sussumu; Teixeira-Cabral, Terezinha Aparecida; Zambolim, Laércio; Pereira, Antonio Alves; Schuster, Ivan (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2004)
    In a backcross population of the allotetraploid Coffea arabica L. the loci with diploid-like segregation were predominant, although a few loci with tetrassomic inheritance or distortion of the expected segregation were ...
  • Souza, Carolina Augusto de; Rocha, Rodrigo Barros; Santos, Maurício Reginaldo Alves dos; Lopes, Tatiane Almeida; Teixeira, Alexsandro Lara; Espindula, Marcelo Curitiba (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2021-11-20)
    The objectives of this study were to optimize in vitro pollination and fluorescence microscopy procedures to characterize the gametophytic selfincompatibility of Coffea canephora genotypes. For that purpose, 115 in vitro ...
  • Guerreiro Filho, Oliveiro; Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Gallo, Paulo Boller; Oliveira, Claúdio Marcelo Gonçalves; Padilha, Lilian; Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Andrade, Vinicius Teixeira; Vasconcelos, Larissa de Brito Caixeta; Rosa, Juliana Magrinelli Osório (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2023-08-20)
    IAC Herculândia is a Coffea canephora cultivar multiresistant to Meloidogyne exigua, M. incognita, and M. paranaensis to be used as a rootstock for Coffea arabica cultivars. It is a synthetic cultivar resulting from ...
  • Giles, João Antonio Dutra (Universidade Federal do Espírito Santo, 2017-02-17)
    Conhecer a variabilidade genética de uma população, manifestada por meio de caracteres morfológicos e agronômicos, é essencial para orientar sua conservação e manejo, além de aumentar a eficiência dos programas de melhoramento ...
  • Covre, André Monzoli (Universidade Federal do Espírito Santo, 2016-02-25)
    Compreender as variações sazonais do crescimento vegetativo e a dinâmica de formação dos frutos de café Conilon em lavouras de sequeiro e, sobretudo, em condições irrigadas, relacionando-as com as condições climáticas, é ...
  • Campanharo, Alex (Universidade Federal do Espírito Santo, 2018-11-19)
    Objetivou-se avaliar o desenvolvimento vegetativo do cafeeiro Conilon, irrigado por gotejamento, submetido a diferentes lâminas de irrigação e profundidades do tubogotejador em relação à superfície do solo. O trabalho foi ...
  • Ferreira, Adésio; Cecon, Paulo Roberto; Cruz, Cosme Damião; Ferrão, Romário Gava; Silva, Marcia Flores da; Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da; Ferrão, Maria Amélia Gava (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2004)
    The technique of factor analysis in the simultaneous selection of traits and prediction of genetic gains was evaluated in Coffea canephora var. conilon. Fourteen traits in 40 assessed genotypes were evaluated at two sites. ...
  • Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da; Sediyama, Tocio; Cruz, Cosme Damião; Sakiyama, Ney Sussumu; Ferrão, Romário Gava; Ferrão, Maria Amélia Gava; Bragança, Scheilla Marina (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2004)
    This study aimed to estimate the repeatability coefficient of the grain yield in Coffea canephora by three methods: to quantify the precision of the measurements; to predict the real value of an individual based on n ...
  • Andrade, Vinícius Teixeira; Guerreiro Filho, Oliveiro; Ramalho, Magno Antônio Patto (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018)
    The coffee cultivar Catuaí is among the most successful cultivars in Brazilian agriculture; it has been on the market for more than 40 years. It was obtained by Dr. Alcides Carvalho, a researcher of the Instituto Agronômico ...
  • Andreazi, Elder; Sera, Gustavo Hiroshi; Sera, Tumoru; Fonseca, Inês Cristina de Batista; Shigueoka, Luciana Harumi; Santos, Willian Gabriel dos; Pereira, Carlos Theodoro Motta (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018)
    The aim of this study was to identify resistance to bacterial halo blight in Arabica coffee lines carrying Coffea racemosa genes. Eighteen Arabica coffee lines derivative from the genotype C1195-5-6-2, and the cultivars ...
  • Abrahão, Juliana Costa de Rezende; Salgado, Sônia Maria de Lima; Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Pereira, Antonio Alves; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Oliveira, Antônio Carlos Baião de; Ferreira, André Dominghetti; Figueiredo, Vanessa Castro; Vilela, Diego Junior Martins; Luz, Silvana Ramlow Otto Teixeira da; Andrade, Vinicius Teixeira (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2022-09-01)
    MGS Guaiçara e MGS Vereda are resistant to Meloidogyne paranaensis, one of the most aggressive nematode parasites of coffee. MGS Vereda is an early maturation cultivar, whereas MGS Guaiçara has a medium maturation cycle. ...
  • Oliveira, Antonio Carlos Baião de; Pereira, Antonio Alves; Silva, Felipe Lopes da; Rezende, Juliana Costa de; Botelho, César Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2011-09-08)
    Gains from selection for yield were estimated in Arabica coffee progenies carrying rust-resistance genes. The experiment in augmented block design was installed in Três Pontas, state of Minas Gerais. Three blocks were ...
  • Guerreiro Filho, Oliveiro; Mendonça, Alex Paulo; Nonato, Juliana Vieira Almeida; Andrade, Vinícius Teixeira; Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Braghini, Masako Toma; Prela-Pantano, Angelica (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2016-03)
    Brazilian arabica coffee production is based on a set of highly productive cultivars sexually propagated. All of them are susceptible to coffee leaf miner, Leucoptera coffeella, and most of them are also susceptible to ...

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