SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Revista Ceres por título

Navegação Revista Ceres por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Bragança, Scheilla Marina; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Leite, Helio Garcia; Santos, Lucio Pereira; Lani, José Antonio; Sediyama, Carlos Sigueyuki; Alvarez V, Víctor Hugo (Universidade Federal de Viçosa, 2010-01)
    Com o objetivo de caracterizar a acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon (Coffea canephora Pierre), um experimento foi conduzido em Marilândia/ES, no delineamento de blocos casualizados, com 24 tratamentos (época ...
  • Freitas, Ana Flávia de; Fonseca, Arley José; Volpato, Margarete Marin Lordelo; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Venturin, Regis Pereira; Silva, Vânia Aparecida (Universidade Federal de Viçosa, 2023-04-14)
    The insertion of the tree component in coffee production is a strategy from an economic and environmental perspective. Thus, the objective of this study was to evaluate the temporal influence on the agronomic and productive ...
  • Carvalho, Alex Mendonça de; Teramoto, Érico Tadao; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Lima, Amador Eduardo de; Guerreiro Filho, Oliveiro (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    This research is related to the evaluation of vegetative growth parameters, initial yield and incidence of pests and diseases of twelve Arabica coffee cultivars submitted to the subtropical humidity environment of Vale do ...
  • Colodetti, Tafarel Victor; Tomaz, Marcelo Antonio; Rodrigues, Wagner Nunes; Verdin Filho, Abraão Carlos; Cavatte, Paulo Cezar; Reis, Edvaldo Fialho dos (Universidade Federal de Viçosa, 2018-09)
    O estudo do comportamento do cafeeiro arábica conduzido com mais de um ramo ortotrópico surge como fonte de alternativas de melhoria da arquitetura da copa e da produção da lavoura cafeeira. Por isso, objetivou-se, com ...
  • Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza (Universidade Federal de Viçosa, 2013-03)
    Determinar o estado nutricional das plantas traz diversas contribuições à cafeicultura, principalmente quando esse estado é avaliado, considerando-se a variação espacial existente nos campos de produção. Este experimento ...
  • Jesus, Adriana Madeira Santos; Villa, Fabíola; Lara, Ana Carolina da Costa; Pasqual, Moacir (Universidade Federal de Viçosa, 2011-11)
    A cultura in vitro é uma técnica controlada que proporciona estudar os processos nutricionais, fisiológicos e bioquímicos de embriões em vários estádios de desenvolvimento. O objetivo foi avaliar a relação entre estádio ...
  • Siqueira, Haloysio Miguel de; Souza, Paulo Marcelo de; Ponciano, Niraldo José (Universidade Federal de Viçosa, 2011-03)
    Esse artigo enfoca a viabilidade de investimento na produção de café arábica, no Estado do Espírito Santo, comparando os sistemas convencional e orgânico, para identificar o que proporciona maior sustentabilidade socioeconômica ...
  • Catarino, Aricléia de Moraes; Pozza, Edson Ampélio; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Santos, Leone Stabile dias; Vasco, Gabriel Brandão; Souza, Paulo Estevão de (Universidade Federal de Viçosa, 2016-07)
    Coffee is one of the main export commodities of Brazilian agribusiness. Phoma leaf spot [Phoma tarda (Stewart) Boerema & Bollen] is one of the most important coffee fungal diseases in Brazil. Therefore, this study aimed ...
  • Lima Filho, Tarcísio; Lucia, Suzana Maria Della; Saraiva, Sérgio Henriques; Lima, Rondinelli Moulin (Universidade Federal de Viçosa, 2015-07)
    Nos últimos anos tem sido crescente a procura por bebidas de café diferenciadas, como o tipo expresso. Nessa bebida, é essencial um alto teor de extrato aquoso para garantir um bom corpo, o que pode ser obtido utilizando-se ...
  • Souza, Marciléia Santos; Ferreira, Fábio Medeiros; Rocha, Rodrigo Barros; Lopes, Maria Teresa Gomes; Oliveira, Leilane Nicolino Lamarão (Universidade Federal de Viçosa, 2021-11-08)
    A strategy for genetic improvement of coffee Coffea canephora plants is to aggregate through artificial crossings the characteristics of the Conilon botanical variety, such as shorter height and drought resistance, with ...
  • Lago, William Oliveira do; Sabino, Paulo Henrique de Siqueira; Ramirio, Lucas Deleon; Venâncio, Helaine Barros de Oliveira (Universidade Federal de Viçosa, 2022-10-17)
    The coffee leaf miner is responsible for significant decreases in coffee production. To mitigate the problems caused by this pest control strategies need to be applied. The combined application of chemical and biological ...
  • Pedro, Francisco Carlos; Guimarães, Rubens José; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Botelho, César Elias; Rezende, Juliana Costa de; Carvalho, Alex Mendonça (Universidade Federal de Viçosa, 2011-05)
    A espécie Coffea arabica L é cultivada em todas as regiões cafeeiras do Estado de Minas Gerais, com predominân- cia dos cultivares Catuaí e Mundo Novo, por seu vigor vegetativo, alto potencial produtivo e boa qualidade de ...
  • Palma-Santos, Magno Clery da; Pérez-Maluf, Raquel (Universidade Federal de Viçosa, 2010-03)
    Os himenópteros parasitoides são inimigos naturais de insetos-praga e têm demonstrado eficiência em estratégias de controle, contribuindo para a manutenção do equilíbrio ecológico de agroecossistemas. Esta pesquisa buscou ...
  • Franco Junior, Kleso Silva; Florentino, Ligiane Aparecida; Calegari, Ademir; Mantovani, José Ricardo; Caixeta, Ivan Franco; Terra, Ana Beatriz Carvalho (Universidade Federal de Viçosa, 2022-06-13)
    Currently, one of the most used practices in national coffee production is skeletal pruning, to preserve productive capacity, correct plant architecture, minimize the occurrence of diseases, among others. Also, it reduces ...
  • Godoy, Leandro José Grava de; Carvalho, Alex Mendonça de; Freitas, Ana Flávia de; Botelho, Cesar Elias; Garibaldi, João Luís Teodoro; Ferrari, Samuel (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    Brazil is the largest Coffea arabica L. producer and exporter in the world market. In view of the need for nitrogen fertilization, the objective of this work was to evaluate the use of digital images of coffee leaves as a ...
  • Ferreira, André Dominghetti; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Abrahão, Juliana Costa Rezende; Rezende, Ramiro Machado; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Alex Mendonça de (Universidade Federal de Viçosa, 2013-03)
    As respostas à disponibilidade dos nutrientes variam entre espécies distintas dentro de um mesmo gênero, por causa, principalmente, das exigências nutricionais variáveis, capacidade de absorção, translocação e utilização ...
  • Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Schmidt, Raquel; Dias, Jairo Rafael Machado; Rocha, Rodrigo Barros (Universidade Federal de Viçosa, 2020)
    In Coffea canephora, the number of orthotropic shoots is directly related to plant yield. The objective of this study was to evaluate the vegetative and yield performance of Coffea canephora, from the botanical variety ...
  • Alvarenga, Cleyton Batista de; Zampiroli, Renan; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Silva, Tulio Urban Lourenço Miranda (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    Improving the effectiveness of pesticide application for controlling insects, mites, and pathogens in coffee cultivation has been a major challenge for coffee farmers, researchers, and consultants. The present study aimed ...
  • Clemente, Junia Maria; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alves, Leonardo Corrêa; Lara, Marcelo César Rosa (Universidade Federal de Viçosa, 2013-03)
    An adequate supply of nutrients is essential for obtaining high yields of coffee. The objective of this study was to evaluate the effect of N, K and the N:K ratio on vegetative and reproductive growth of coffee. For this ...
  • Zampiroli, Renan; Alvarenga, Cleyton Batista de; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Andaló, Vanessa; Prado, Jair Rocha do; Gonçalves, Pablo Arthur Silva (Universidade Federal de Viçosa, 2020)
    Coffee production faces challenges due to the susceptibility of the crop to insects. Owing to the coffee leaf miner Leucoptera coffeella, which is one of the main insect pests, the technology for the application of ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta