Conservative biological control aims to enhance the pest control through the conservation of natural enemies in the field, one of the strategies used is to introduce or manage plants that provide food for natural enemies. The effect of feeding resources on the fitness of a coffee leaf miner parasitoid Proacrias coffeae was assessed. To evaluate the effect of nectar on P. coffeae survival we used three flowering plants: Bidens pilosa, Galinsoga parviflora and Varronia curassavica; and we also tested the extrafloral nectar of a leguminous shrub Senna cernua. The parasitoids increase their survival when feeding on the floral nectar of V. curassavica and on the extrafloral nectar of S. cernua. No significant differences were found in their survival when feeding on B. pilosa and G. parviflora floral nectar. After promising results with the extrafloral nectar of S. cernua in the parasitoids survival, we evaluated its effect on the egg load of P. coffeae. The parasitoids increased their egg load when exposed to the extrafloral nectar and with increasing age. Our results show the potential of V. curassavica and S. cernua for providing nutritional resources to the parasitoid P. coffeae and therefore enhance their fitness by an increment of their survival when they were confine with the resource. In terms of conservative biological control, that means that introducing in the coffee agroecosystem feeding resources for P. coffeae can increase their success as biocontrol agents, not just by enhancing their survival but also their reproductive potential. Keywords: Conservative biological control. Proacrias coffeae. Nectar. Plant provided food.
O controle biológico conservativo visa potencializar o controle de pragas através da conservação dos inimigos naturais no campo e uma das estratégias utilizadas é a introdução ou manejo de plantas que fornecem alimento para os inimigos naturais. Neste trabalho, o efeito de recursos alimentares sobre o desempenho de um parasitoide do bicho-mineiro do cafeeiro, Proacrias coffeae, foi avaliado. Para avaliar o efeito do néctar na sobrevivência de P. coffeae usamos três plantas com flores: Bidens pilosa, Galinsoga parviflora e Varronia curassavica; e o néctar extrafloral de uma leguminosa arbustiva, Senna cernua. Os parasitoides aumentaram sua sobrevivência ao se alimentar do néctar floral de V. curassavica e do néctar extrafloral de S. cernua. Não foram encontradas diferenças significativas na sobrevivência do parasitoide ao se alimentarem de néctar floral de B. pilosa e G. parviflora. Após resultados promissores com o néctar extrafloral de S. cernua na sobrevivência de P. coffeae, avaliamos seu efeito na carga de ovos. Os parasitoides aumentaram sua carga de ovos quando expostos ao néctar extrafloral e com o aumento da idade. Nossos resultados mostram o potencial de V. curassavica e S. cernua em fornecer recursos nutricionais ao parasitoide P. coffeae e aumentar seu desempenho por um incremento de sua sobrevivência quando confinados com o recurso. Em termos de controle biológico conservativo, isso significa que introduzir no agroecossistema do café recursos alimentares para P. coffeae pode aumentar seu sucesso como agentes de biocontrole, não apenas por aumentar sua sobrevivência, mas também seu potencial reprodutivo. Palavras-chave: Controle biológico conservativo. Proacrias coffeae. Néctar. Alimento alternativo.