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Influence of the fungi population on the physicochemical and chemical composition of coffee (Coffea arabica L.)

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dc.contributor.author Pasin, Liliana Auxiliadora Avelar Pereira
dc.contributor.author Abreu, Mário Sobral de
dc.contributor.author Souza, Igor Pereira
dc.date.accessioned 2019-10-14T12:01:57Z
dc.date.available 2019-10-14T12:01:57Z
dc.date.issued 2011-07
dc.identifier.citation PASIN, L. A. A. P; ABREU, M. S; SOUZA, I. G. Influence of the fungi population on the physicochemical and chemical composition of coffee (Coffea arabica L.). Food Science and Technology, Campinas, v. 31, n. 3, p. 681-687, jul./set. 2011. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-457X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612011000300020 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12156
dc.description.abstract The influence of fungi associated with coffee fruits was verified regarding the chemical and physicochemical composition of Coffea arabica L. raw grains. The fruits were harvested at EPAMIG Experimental farm in Lavras, State of Minas Gerais – making up the different samples here analyzed. After processing and drying, the grains were incubated in wet chamber for fungal exteriorization through the blotter test method and submitted to the following analyses: polyphenoloxidase, total reducing and non-reducing sugars, clorogenic acid, titrable acidity, potassium leaching, electric conductivity and caffeine. The occurrence of the P. variable, P. rugulosum, P. funiculosum, F. equiseti, F. semitectum, A.alutaceus, A. niger and C. cladosporioides fungi in the different samples was detected. From the analysis of the results obtained, it was observed that the presence of the Aspergillus alutaceus fungus reduces the activity of the enzyme polyphenoloxidase and increases the values of potassium leaching, electric conductivity and chlorogenic acid. The incidence of the Cladosporium cladosporioides fungus influenced the average values of potassium leaching and electric conductivity. pt_BR
dc.description.abstract Verificou-se a influência dos fungos associados aos frutos de café na composição físico-química e química do grão beneficiado de Coffea arabica L. Os frutos foram colhidos na fazenda Experimental da EPAMIG, no município de Lavras-MG. Após beneficiamento e secagem, os grãos foram incubados em câmara úmida para exteriorização dos fungos através do método blotter test e submetidos às análises de polifenoloxidase, açúcares totais redutores e não redutores, ácido clorogênico, acidez titulável, lixiviação de potássio, condutividade elétrica e cafeína. Verificou-se a ocorrência dos fungos Penicillium variable, P. rugulosum, P. funiculosum, Fusarium semitectum, F.equiseti, Aspergillus alutaceus, A. niger, Cladosporium cladosporioides. Pela análise dos resultados obtidos observou-se que a presença do fungo Aspergillus alutaceus reduz a atividade da enzima polifenoloxidase e aumenta os valores de lixiviação de potássio, condutividade elétrica e fenólicos totais. A incidência do fungo Cladosporium cladosporioides influenciou nos valores médios de lixiviação de potássio e condutividade elétrica. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos pt_BR
dc.relation.ispartofseries Food Science and Technology;v.31, n.3, p.681-687, 2011;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Incidência fúngica pt_BR
dc.subject Qualidade do café pt_BR
dc.subject Parâmetros bromatológicos pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Qualidade de bebida pt_BR
dc.title Influence of the fungi population on the physicochemical and chemical composition of coffee (Coffea arabica L.) pt_BR
dc.title Influência da população fúngica na composição físico-química e química do grão de café (Coffea arabica L.) pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Food Sci. Technol_v. 31_n. 3_p. 681 - 687_2011.pdf 363.0Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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