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Soil attributes in conventional tillage of Coffea arabica L.: a case study

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dc.contributor.author Mota, Raquel Pinheiro da
dc.contributor.author Almeida, Risely Ferraz de
dc.contributor.author Lemes, Ernane Miranda
dc.contributor.author Buiatti, Camilla
dc.contributor.author Alvarenga, Lettícia
dc.contributor.author Magela, Mara Lúcia Martins
dc.contributor.author Camargo, Reginaldo de
dc.date.accessioned 2018-12-13T10:26:29Z
dc.date.available 2018-12-13T10:26:29Z
dc.date.issued 2018-04
dc.identifier.citation MOTA, R.P. et al. Soil attributes in conventional tillage of Coffea arabica L.: a case study. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 2, p. 168-177, abr./jun. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i2.1411 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10668
dc.description.abstract Coffee production presents great economic and social importance. To increases coffee production and decreases the environmental impacts of its activity, it is necessary to know the soil attributes and their impacts on plant development. Therefore, due to the importance of the soil physical and chemical attributes, as well as the significance of coffee to Brazil, the objective of this study was to evaluate the physical and chemical attributes of an Oxisol planted with coffee conducted under conventional tillage system. For the purposes of analysis and interpretation of the data, the experiment was performed and interpreted in a completely randomized design, with the factorial 3 x 2, referring to three locations in the area of the coffee plantation (planting line, canopy projection, between planting lines) and two soil layers (0 - 0.2 m and 0.2 - 0.4 m), with four replications. It is concluded that no distinctions for soil porosity and total porosity was observed among soil locations, and that ‘planting line’ position showed superior concentrations of total organic carbon and mean geometric diameter of the soil aggregates. pt_BR
dc.description.abstract A produção de café (Coffea arabica) apresenta grande importância socioeconômica no Brasil. Para melhor desenvolvimento da cultura e redução de impactos ambientais, faz-se necessário conhecer os atributos do solo. Dada a importância dos atributos físicos e químicos do solo, bem como a posição de destaque do Estado de Minas Gerais como maior produtor de café do Brasil, o objetivo do estudo foi avaliar os atributos físicos e químicos de um Latossolo Vermelho textura argilosa em uso com café manejado em sistema de plantio convencional, na Região do Triângulo Mineiro. Para efeito de análise e interpretação da exploração dos dados, o experimento foi realizado e interpretado em esquema de delineamento inteiramente casualizado - DIC, com o fatorial 3 x 2, referente a três localizações na área do cafezal (tronco, saia e rua) e duas camadas (0,0 - 0,2 e 0,2 – 0,4 m), com quatro repetições. Conclui-se que a posição do tronco do cafeeiro apresentou maiores concentrações de carbono orgânico total e diâmetro médio geométrico, enquanto que para macroporosidade e porosidade total não houve distinções entre os tratamentos. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.2;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Agregados do solo pt_BR
dc.subject Carbono orgânico do solo pt_BR
dc.subject Macroporosidade pt_BR
dc.subject Microporosidade pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Soil attributes in conventional tillage of Coffea arabica L.: a case study pt_BR
dc.title Atributos do solo com plantio convencional de Coffea arabica L.: um estudo de caso pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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