The aim of the present study was to evaluate different grid samples applied to plant properties of a coffee plantation by using precision coffee growing and geostatistical techniques. The study was performed at the Brejão Farm in the municipality of Três Pontas, MG, Brazil, using productivity, the maturation index and the detachment force difference, sampled at georeferenced points. With the intention of choosing an optimum grid, 20 grid samples were tested through semivariogram fitting and validation tests seeking to combine the accuracy and precision that the grid sample can present through an optimal grid indicator, allowing choosing a more suitable grid. It was possible to characterize the magnitude of the spatial variability of plant properties under study in all the proposed grids. The grid that best represented the three variables under study was the grid with 64 sample points in squared grid and nine zoom grid points. The proposed methodology for the present study allowed observing the difference among different grid samples and among the variables of plant productivity, maturity index and detachment force.
O objetivo do presente trabalho foi estudar diferentes grades amostrais aplicadas aos atributos da planta de uma lavoura cafeeira por meio do uso da cafeicultura de precisão e das técnicas geoestatísticas. O trabalho foi realizado na fazenda Brejão no município de Três Pontas - MG, utilizando-se a produtividade, o Índice de Maturação e a Diferença da Força de Desprendimento, amostrados em pontos georreferenciados. Para que pudesse ser escolhida uma grade ótima, foram testadas 20 grades amostrais, por meio do ajuste de semivariogramas e testes por validação, buscando aliar a exatidão e a precisão que a grade amostral pode apresentar por meio de um indicador de grade ótima, o que permite a escolha de uma grade mais adequada. Foi possível caracterizar a magnitude da variabilidade espacial dos atributos da planta em estudo em todas as grades propostas. A grade que melhor representou as três variáveis em estudo foi a grade com 64 pontos amostrais em malha quadrada e 9 pontos de grade zoom. A metodologia proposta por este trabalho permitiu observar a diferença existente entre as diferentes grades amostrais e também entre as variáveis da planta produtividade, índice de maturação e força de desprendimento