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Development and production of fertigated coffee vicente, trees in the west region of Bahia, Brazil

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dc.contributor.author Vicente, Marcelo Rossi
dc.contributor.author Mantovani, Everardo Chartuni
dc.contributor.author Fernandes, André Luís Teixeira
dc.contributor.author Neves, Julio Cesar Lima
dc.contributor.author Dias, Santos Henrique Brant
dc.contributor.author Figueredo, Edmilson Marques
dc.date.accessioned 2018-12-12T10:36:36Z
dc.date.available 2018-12-12T10:36:36Z
dc.date.issued 2018-01
dc.identifier.citation VICENTE, M.R. et al. Development and production of fertigated coffee vicente, trees in the west region of Bahia, Brazil. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 1, p. 90-97, jan./mar. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i1.1383 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10659
dc.description.abstract The aim in the present study was to evaluate the effects of different split fertigation and doses on the development and production of drip irrigated coffee in the western region of the state of Bahia, Brazil. The study was performed at the Café do Rio Branco Farm, in Barreiras, BA, Brazil, in adult coffee trees aged approximately 3.5 years from the variety Catuaí IAC 144. A 3 x 3 factorial design was adopted, with three levels of nitrogen and potassium fertilization (900/800, 600/500 and 300/250 kg ha-1 year-1 N and K2O) in three monthly split fertigation (two, four and eight times). Stem and crown growth, productivity, yield and sieve were evaluated. The doses of 600/500 and 900/800 kg ha-1 year-1 N/K2O and the splits in two and eight times provided the highest productivities of coffee. A higher split fertigation was observed on the effect of N and K2O doses in coffee development variables (crown diameter and plant height). There was no effect of split fertigation and doses in the classification by sieves of coffee beans. pt_BR
dc.description.abstract Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos de diferentes doses e parcelamentos da fertirrigação no desenvolvimento e na produção do cafeeiro irrigado por gotejamento na região Oeste da Bahia. O trabalho foi conduzido na fazenda Café do Rio Branco, localizada em Barreiras - BA, em cafeeiros adultos, com aproximadamente 3,5 anos de idade, da variedade Catuaí IAC 144. Foi adotado um esquema fatorial 3 x 3, sendo três níveis de adubação nitrogenada e potássica (900/800, 600/500 e 300/250 kg ha-1 ano-1 de N e K2O) em 3 parcelamentos mensais de fertirrigação (2, 4 e 8 vezes). Foram avaliados o crescimento do caule e copa, a produtividade, o rendimento e peneira. As doses de 600/500 e 900/800 kg ha-1 ano-1 de N/K2O e os parcelamentos em dois e oito vezes proporcionaram as maiores produtividades do cafeeiro. Observou-se efeito maior do parcelamento da fertirrigação, sobre o efeito das doses de N e K2O, nas variáveis de desenvolvimento do cafeeiro (diâmetro de copa e altura de planta). Não houve efeito das doses e parcelamento da fertirrigação na classificação por peneira dos grãos do café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.13,n.1;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica L. pt_BR
dc.subject Irrigação pt_BR
dc.subject Nitrogênio pt_BR
dc.subject Potássio pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Development and production of fertigated coffee vicente, trees in the west region of Bahia, Brazil pt_BR
dc.title Desenvolvimento e produção do cafeeiro fertirrigado na Região Oeste da Bahia pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 13_n. 1_p. 90 - 97_2018.pdf 1.096Mb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

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