The adequate supply of nitrogen to coffee plantation is one of the main challenges of organic agriculture. The aim of the present study was to evaluate the effect of organic fertilization with two legume species in different intercropping periods on nitrogen nutrition, initial growth and productivity of coffee plantation. The experimental design was in randomized blocks, in 2x4 split-plot factorial design, being that the plot consisted of two intercrops (coffee+jack bean and coffee+hyacinth bean) and the four intercropping periods (30, 60, 90 and 120 days after sowing of the legume), and the subplot by 50% and 100% of fertilization for the coffee plantation. The increase in the intercropping period between legumes and coffee plantation favored a greater increase in height and node number of coffee trees, besides showing higher heights when fertilized with 50% of the recommended dose and intercropped with hyacinth bean. The intercropping with the hyacinth bean resulted in a larger crown diameter of coffee trees in 2010 and a larger diameter accumulated in the two evaluated years. Higher N contents were found in coffee trees fertilized with 100% of the recommended dose. The legumes supplied the nutritional requirements of the coffee harvest fertilized with 50% of the dose. The bean yield of the processed coffee is not affected by the intercropping with the green manures of jack bean or hyacinth bean.
O suprimento adequado de nitrogênio aos cafeeiros é um dos principais desafios da agricultura orgânica. O trabalho objetivou avaliar o efeito da adubação orgânica com duas espécies de leguminosas em diferentes períodos de consorciação sobre a nutrição nitrogenada, o crescimento e a produtividade iniciais de cafeeiros. O delineamento foi em blocos casualizados, em esquema fatorial (2x4) com parcela subdividida, sendo a parcela constituída por dois consórcios entre cafeeiros e leguminosas (café+feijão-de-porco e café+lablabe) e os 4 períodos de consorciação (30, 60, 90 e 120 dias após a semeadura da leguminosa), e a subparcela por 50% e 100% da adubação para o cafeeiro. O aumento do período de consorciação entre leguminosas e cafeeiros favoreceu um maior incremento em altura e do número de nós dos cafeeiros, e estes apresentaram maiores alturas quando fertilizados com 50% da dose recomendada e consorciados com lablabe. A consorciação com a lablabe resultou em maior diâmetro de copa dos cafeeiros em 2010 e maior diâmetro acumulado nos dois anos avaliados. Maiores teores de N foram encontrados nos cafeeiros adubados com 100% da dose recomendada. As leguminosas complementaram e supriram as necessidades nutricionais exigidas na colheita do café adubado com 50% da dose. O rendimento de grão do cafeeiro beneficiado não é prejudicado pelo consórcio com os adubos verdes feijão-de-porco ou lablabe.