Coffea canephora ‘Apoatã’ seeds are used for the formation of rootstocks for grafting of C. arabica seedlings. The quality of seeds and the individualization of used genotypes are prevalent factors for the formation of vigorous rootstocks that will enhance the formation of quality seedlings. The aim of the present study was to characterize and evaluate the seed quality of C. canephora ‘Apoatã’ genotypes for potential use of rootstocks for C. arabica species. Were used seeds of 30 C. canephora ‘Apoatã’ genotypes, obtained from the experimental field of Embrapa Rondônia in Ouro Preto do Oeste, RO, Brazil. The seeds were processed and subjected to germination, first germination count and tetrazolium tests. Moisture, 100- seed mass and chemical composition analyses of seeds were also determined. The mass, physiological quality and chemical composition of C. canephora ‘Apoatã’ seeds vary according to the genotype. The variation of the physiological quality of C. canephora ‘Apoatã’ seeds is not related individually to caffeine, total sugars, ash, ether extract, crude fiber protein and chlorogenic acid. Seed batches of C. canephora ‘Apoatã’ from different genotypes contain seeds of different sizes, being indicated the classification before the processing stage in order to prevent mechanical damages.
Sementes de Coffea canephora ‘Apoatã’ são utilizadas para formação de mudas de porta enxertos, para enxertia com mudas de C. arabica. A qualidade das sementes e a individualização dos genótipos utilizados é fator preponderante para a formação de porta enxertos vigorosos que potencializará a formação de mudas de qualidade. O objetivo neste trabalho foi caracterizar e avaliar a qualidade de sementes de genótipos de C. canephora ‘Apoatã’ para potencial utilização de porta- enxertos para a espécie C. arabica. Foram utilizadas sementes de 30 genótipos de cafeeiros ‘Apoatã’ oriundos do Campo Experimental da Embrapa Rondônia em Ouro Preto do Oeste-RO. As sementes foram beneficiadas e submetidas aos testes de germinação, primeira contagem da germinação e tetrazólio. Também foram determinadas a umidade, a massa de 100 sementes e as análises da composição química das sementes. A massa, a qualidade fisiológica e a composição química de sementes de Coffea canephora ‘Apoatã’ variam em função do genótipo. A variação da qualidade fisiológica de sementes de Coffea canephora ‘Apoatã’ não está relacionada isoladamente aos teores de cafeína, açucares totais, cinza, estrato etéreo, proteína fibra bruta e ácido clorogênico. Lotes de sementes de C. canephora ‘Apoatã’ de diferentes genótipos contém sementes com diferentes tamanhos, sendo indicada a classificação antes da etapa de beneficiamento para evitar danos mecânicos.