Biblioteca do Café

URI permanente desta seção${dspace.url}/handle/123456789/1

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 10 de 114
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Manual para identificação e manejo das doenças de Coffea canephora no Acre
    (Embrapa Acre, 2024-01) Siviero, Amauri; Macedo, Paulo Eduardo França de; Nogueira, Sônia Regina; Gonçalves, Rivadalve Coelho
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Manejo integrado de pragas e doenças do café arábica
    (Embrapa Café, 2024-10) Caixeta, Eveline Teixeira; Franzin, Mayara Loss; Zambolim, Laércio; Venzon, Madelaine; Carvalho, Carlos Henrique S. de; Oliveira, Antonio Carlos Baião de; Resende, Marcos Deon Vilela de
    O objetivo desta publicação é trazer informações sobre a biologia e as recomendações necessárias para a adoção do manejo integrado dos problemas fitossanitários que afetam a cultura do café arábica. A incidência e a severidade dos problemas causados por estresse biótico podem variar de acordo com o ambiente, o patógeno e a suscetibilidade do hospedeiro. Assim, os problemas sanitários de uma cultura podem variar com o tempo, sendo necessários constantes monitoramentos. Nesse trabalho, foram elencadas as principais pragas e doenças que ocorrem nos maiores estados produtores, considerando a diversidade de cultivo em diferentes regiões cafeeiras do Brasil. São relatadas as medidas de controle, a situação atual e potencial de agravamento. E para maior praticidade do leitor, é apresentada na seção final desta publicação uma síntese das diretrizes de manejo para cada uma das pragas e doenças descritas.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Coverage plants in coffee production systems as weed control
    (Universidade Federal de Lavras, 2024-05-02) Barros, Vanessa Maria de Souza; Thimothee, Jean Alex; Rodrigues, Rafael Jorge Almeida; Gonçalves, Adenilson Henrique; Medeiros, Fernanda Carvalho Lopes de; Ferreira, André Dominghetti; Carvalho, Gladyston Rodrigues
    The aim of this study was to evaluate the floristic and phytosociological compositions of weeds and the influence of cover crops between rows of organic and conventional coffee plantations. The assessment of weeds was carried out in two seasons (dry and rainy) in 2019 and 2020. A square made from welded iron bars of 0.50 x 0.50 m (0.25 m2) was launched four times in each block randomly, avoiding overlap, totaling 4.0 m2 of sampled area. A total of 41 weed species were found and described, which were distributed in 38 genera and 19 families with the predominance of Poaceae and Asteraceae. The most abundant species were Cyperus sp. and Urochloa decumbens Staf. that occurred simultaneously in all treatments and showed greater importance (IVI) among weeds. The similarity index is generally low, indicating that the weed community was affected by the presence and absence of cover crops.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    New vegetation index for monitoring coffee rust using sentinel-2 multispectral imagery
    (Universidade Federal de Lavras, 2023-12-29) Castro, Gabriel Dumbá Monteiro de; Vilela, Emerson Ferreira; Faria, Ana Luísa Ribeiro de; Silva, Rogério Antônio; Ferreira, Williams Pinto Marques
    Coffee Rust (Hemileia vastatrix) is considered the primary coffee disease in the world. The pathogenic fungus can find favorable environmental conditions in different countries, constantly threatening coffee producers. The previous detection of the incidence of coffee rust in a region is crucial because it provides an overview of the disease’s progress aiding in coffee plantations management. The objective of this work was the development of a vegetation index for remote monitoring of coffee rust infestation. Using satellite images from the MSI/Sentinel-2 collection, the Machine Learning classifier algorithm - Random Forest, and the cloud processing platform - Google Earth Engine, the most sensitives bands in coffee rust detection were determined, namely B4 (Red), B7 (Red Edge 3) and B8A (Red Edge 4). Thus, the Triangular Vegetation Index method was used to create a new vegetative index for remote detection of coffee rust infestation on a regional scale, named Coffee Rust Detection Index (CRDI). A linear regression model was created to estimate rust infestation based on the performance of the new index. The model presented a coefficient of determination (R²) of 62.5%, and a root mean square error (RMSE) of 0.107. In addition, a comparison analysis of the new index with eight other vegetative indices commonly used in the literature was carried out. The CRDI obtained the best performance in coffee rust detection among the others. This study shows that the new index CRDI has the robustness and general capacity to be used in monitoring coffee rust infestation on a regional scale.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Proposta de manejo fitossanitário de Coffea canephora na agricultura familiar do Mato Grosso
    (Universidade Federal de Viçosa, 2024-03-13) Santos, Eva Macedo dos; Pereira, Eliseu José Guedes
    O café é uma das bebidas mais consumidas no mundo e ele possui importância econômica, social e ambiental. As principais espécies cultivadas são o café arábica (Coffea arabica) e o café canéfora (Coffea canephora). O Brasil é o maior produtor e exportador de café. Os principais estados produtores são Minas Gerais, Bahia, Espírito Santo e Rondônia. A produção do café canéfora tem sido incentivada aos produtores da agricultura familiar no estado do Mato Grosso. Contudo, falta a eles informações confiáveis e acessíveis, sobretudo sobre o manejo fitossanitário. Assim, esse trabalho teve o objetivo de propor programa de manejo fitossanitário para cultivos de C. canephora em agricultura familiar. Para tanto, foi realizada pesquisa em fontes bibliográficas confiáveis para elaborar proposta de programa de manejo fitossanitário adaptado aos produtores familiares de café canéfora de Mato Grosso. Nesses cultivos a broca do café Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae) é a principal praga. Já a ferrugem do cafeeiro causada pelo fungo Hemileia vastratrix (Uredinales: Pucciniaceae) é a principal doença. A ferrugem incide severamente nos cultivares menos resistentes e cultivados em condições climáticas favoráveis. A broca é especializada em viver no fruto e alimentar da semente do café. Esse besouro possui grande capacidade de reproduzir e colonizar eficazmente os frutos do café e reduzir drasticamente o valor do produto e qualidade da bebida. Na implantação dos cafezais, deve se procurar escolher cultivares adequados e resistentes à ferrugem, obter mudas saudáveis, utilizar espaçamento adequado e realizar adubação adequada das plantas. Na fase produtiva dos cafezais, deve-se realizar controle cultural da broca do café, efetuar colheita cuidadosa com repasse e catação dos frutos remanescentes nas plantas e no solo. Em conclusão, para o controle eficiente e sustentável das pragas e doenças pelos produtores familiares de café canéfora é adequado adotar o programa de manejo fitossanitário aqui proposto. Para tanto, se deve adotar um programa educacional de assistência técnica pelo governo estadual em colaboração com cooperativas e cafeicultores. Palavras-chave: Cafeicultura. Broca do café. Ferrugem do cafeeiro. Café canéfora. Métodos de controle.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Clorantraniliprole em bicho-mineiro do cafeeiro ( Leucoptera coffeella): biologia e comportamento
    (Universidade Federal de Viçosa, 2022-02-18) Souza, Diego dos Santos; Guedes, Raul Narciso Carvalho; Castellani, Maria Aparecida
    As tendências comportamentais dos insetos podem impactar diretamente a eficiência da tática de controle químico, pois podem reduzir a exposição dos indivíduos ao inseticida. No caso de moléculas mais recentes como o clorantraniliprole, a resistência já vem sendo reportada no bicho-mineiro do cafeeiro (Leucoptera coffeella, Guérin- Mèneville & Perrottet, 1842), principal praga da cultura do café na região Neotropical. Compreender como o inseticida afeta o comportamento e a biologia da espécie é crucial para o manejo adequado da molécula e estender a sua eficiência no campo. Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar os efeitos do clorantraniliprole em aspectos comportamentais e da biologia em populações de L. coffeella. Adultos foram utilizados em bioensaios de preferência para oviposição, com e sem chance de escolha, utilizando mudas de cafeeiro tratadas ou não com clorantraniliprole. Os adultos foram, também, submetidos a bioensaios de sobrevivência e quantificação da taxa respiratória após a exposição ao inseticida [0,078 mg i.a. mL-1, equivalendo a 90 g.p.c. ha-1 (31,5 g i.a. ha-1) com volume de calda de 400 L ha-1]. O desenvolvimento e a mortalidade foram acompanhados após exposição ao clorantraniliprole durante a fase de ovo e o consumo foliar das larvas foi mensurado por meio de imagens de raio X. A presença do inseticida não afetou o comportamento das fêmeas para escolha do local de oviposição em nenhuma das populações nos dois bioensaios realizados. A população de Barreiras (BA) apresentou maior probabilidade de sobrevivência ao inseticida em relação à população de Viçosa (MG), maior consumo foliar total, menores tempos letais medianos e taxas respiratórias (p > 0.001) foram observados para adultos desta mesma população. Os resultados aqui apresentados fornecem subsídios para o aperfeiçoamento do uso do clorantraniliprole no controle de L. coffeella e para compreensão de como as populações da espécie estão se comportando na presença da molécula. Palavras-chave: Diamida antranílica. Comportamento. Taxa respiratória. Tempo letal.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Efeitos letais e subletais de uma mistura inseticida para controle da broca-do-café
    (Universidade Federal de Viçosa, 2021-05-19) Quintero Cortes, Johana Elizabeth Johana Elizabeth; Pereira, Eliseu José Guedes
    A broca-do-café Hypothenemus hampei (Ferrari) (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) é uma das pragas mais importantes nos cultivos de café. O controle químico é o método mais usado no controle de H. hampei. No passado esta praga era controlada pelo organoclorado endossulfan que devido aos seus efeitos nocivos à saúde humana e ao ambiente foi banido. Desta forma, é necessário a seleção de inseticidas que sejam eficientes no controle desta praga e que não apresentem caraterísticas ecotoxicológicas inadequadas. Entre os grupos de inseticidas registrados para uso em lavouras de café com essas características estão os piretróides e os neonicotinóides. Na seleção dos inseticidas é importante se estudar tanto os efeitos letais como os subletais. Assim, este trabalho teve por objetivo determinar os efeitos os letais e subletais do piretróide bifentrina e do neonicotinóide acetamipride isolados e em mistura. Nos bioensaios foram usados insetos adultos coletados em lavoura sem aplicação de inseticidas. Para o estudo do efeito letal dos inseticidas foram estimadas curvas concentração e tempo mortalidade para os adultos de H. hampei. Já para estudo dos efeitos subletais foram realizados bioensaios de preferência alimentar e da progênie (oviposição e desenvolvimento larval do inseto). Na dose recomendada a bifentrina causou 100% de mortalidade aos adultos da broca do café 12 horas após a aplicação. Já o acetamipride na dose recomentada não causou mortalidade à praga. A mistura dos dois inseticidas teve efeito similar à bifentrina. Não se observou efeito subletal dos inseticidas sobre H. hampei. Portanto, a bifentrina pode ser recomendada nos programas de manejo integrado de H. hampei em lavouras de café devido a este inseticida ser eficiente e ter ação rápida de controle desta praga. Além disso, a bifentrina apresenta baixo custo e baixa toxicidade ao homem e não é persistente no ambiente. Palavras-chave: Hypothenemus hampei. Bifentrina. Acetamipride. Neonicotinoide. Piretroide. Comportamento. raios-x.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Seasonal variation, spatial distribution and decision–making system to control of the Leucoptera coffeella in coffee arabica fields
    (Universidade Federal de Viçosa, 2022-03-28) Walerius, Adriana Helena; Pallini, Angelo; Venzon, Madelaine; Picanço, Marcelo Coutinho
    Coffee is the world's second-largest commodity and represented a global market of US$ 102.02 billion dollars in 2020. The Neotropical region is the main coffee producer globally, accounting for more than 56% of the world's production of Arabica coffee. In this region, the coffee leaf miner Leucoptera coffeella is one of key coffee pests. This pest can decrease productivity by around 50 to 87% at high densities. Several factors can influence the L. coffeella population dynamics in the field. Therefore, prior knowledge of the areas and seasons of higher incidence of L. coffeella is essential to field management. The objective of this study was to evaluate the seasonality of the L. coffeella population and the factors that regulate its dynamics in coffee crops located in the Atlantic Forest and the Cerrado biomes. We aim to determine the spatial distribution of Leucoptera coffeella in coffee crops in the Cerrado through geostatistical analyses and propose a decision-making control system based on management zones. L. coffeella densities were higher in the Cerrado area compared to the Atlantic Forest. In the Cerrado, air temperature and potential evapotranspiration were higher, while rainfall was lower. These data are correlated with the high densities of L. coffeella in the fields. The highest population densities were observed between July and October, when the coffee plants were in the fruiting and flowering phases. The minimum, optimum and maximum temperatures for the development of the pest were 16.59, 26.81, and 34.8°C, respectively. Therefore, the climatic elements in each biome influenced the spatio-temporal dynamics of L. coffeella. Geostatistical analysis showed an aggregated distribution of L. coffeella in the Cerrado field. Colonization generally started at the edges of the crop, except in the last year of evaluation. Pest outbreaks appeared at different pivots and different locations within the pivots. Due to isotropy, sampling must be done equidistantly, as the pest is evenly distributed in all directions. The programs that use sampling and level of control (30% of active mined leaves) in decision making were the most efficient and assertive in controlling L. coffeella. Management zones reduce insecticide use by 70% compared to conventional controlover the whole area. The information provided in this study is essential for designing and implementing efficient control strategies, thus reducing production costs and the harmful effects of pesticide use. Keywords: Coffea arabica. Coffe Leaf miner. Population Fluctuation. Climatic Elements. Geostatistics. Integrated Pest Management. Precision Agriculture.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Effect of entomopathogenic fungi on the control of the coffee berry borer in the laboratory
    (Instituto Biológico, 2023-10-03) Ferreira, Juliana Silva; Andaló, Vanessa; Fuga, Cícero Augusto Guimarães; Sousa, Thaigoru Soares de; Soares, Carlos Marcelo Silveira
    Among the management and control tactics of the coffee berry borer Hypothenemus hampei (Ferrari), there is the use of entomopathogenic fungi. Due to the importance of prospecting isolates of entomopathogenic fungi for the control of the coffee berry borer, the objective of this study was to evaluate the efficiency of 26 isolates of entomopathogenic fungi in the control of this insect pest in the laboratory. The coffee berry borers were immersed in a solution adjusted to the concentration of 1 to 3 × 108 conidia/mL of each isolate and the control treatment (sterilized water). After seven days total mortality and confirmed mortality were evaluated. The isolates that caused the highest mortality and two commercial isolates were selected for evaluation of lethal concentration (LC50 and LC90) and lethal time (LT50 and LT90). Coffee berry borers were treated at different conidia concentrations for lethal concentration to assess total and confirmed mortality. For a lethal time, the coffee berry borers were treated at the concentration of 108 conidia/mL of the selected isolates, and, after two days and every 24 hours until the eighth day, the number of dead individuals was verified. Among the 26 isolates evaluated, 24 presented mortality higher than the control treatment, and three presented mortality higher than 85%. In the LC50 and LC90 assays, the IBCB 353 and IBCB 364 isolates were more lethal to H. hampei. In the LT50 and LT90 assays, the IBCB 66 and IBCB 353 isolates caused lethality in a shorter time.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Physical and chemical attributes of beans damaged by the coffee berry borer at different levels of infestation
    (Instituto Agronômico (IAC), 2024-05-09) Silva, Sabrina Alves; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Chalfoun, Sara Maria; Teixeira, Alexandre Resende
    The physical and chemical attributes of coffee beans have a direct relation with the sensory quality of the beverage and the commodity’s market value. The coffee berry borer is a pest that causes a worldwide harm, and its infestation compromises bean health and composition. The objective of this study was to analyze the effect of infestation levels on beans physical and chemical parameters. Coffee samples were collected, and the damaged beans present in the samples were classified as to infestation level. The centesimal composition, color, quantification of bioactive compounds, and organic acids were evaluated. The L* and b* parameters of the CIELab color system were found to be significantly different between infestation levels. For chemical parameters, beans with major levels of infestation were found to differ from the others in the content of sugars, lipids, soluble solids, total titratable acidity, electrical conductivity, potassium leaching, succinic acid, and acetic acid. The presence of pests did not affect the bioactive compounds present in the coffee beans.