Revista Brasileira de Ciência do Solo: Recent submissions

  • Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-09)
    Information underlying analyses of coffee fertilization systems should consider both the soil and the nutritional status of plants. This study investigated the spatial relationship between phosphorus (P) levels in coffee ...
  • Padilha, Karoline de Melo; Freire, Maria Betânia Galvão dos Santos; Duda, Gustavo Pereira; Santos, Uemeson José dos; Silva, Aline Oliveira; Souza, Edivan Rodrigues de (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-09)
    A adição de subprodutos orgânicos ao solo pode ocasionar mudanças na dinâmica da matéria orgânica dele, influenciando a atividade e utilização do carbono pelos microrganismos presentes nele. O objetivo deste trabalho foi ...
  • Siqueira, Raphael Henrique da Silva; Ferreira, Mozart Martins; Alcântara, Elifas Nunes de; Carvalho, Raphael Comanducci da Silva (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-07)
    O controle de plantas daninhas em cultivos de cafeeiros tem expressivo efeito na qualidade física do solo, influenciando, entre outros atributos, na sua estabilidade estrutural. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o estado ...
  • Valadares, Samuel Vasconcelos; Neves, Júlio César Lima; Novais, Roberto Ferreira; Rosa, Gustavo Nogueira Guedes Pereira; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Alvarez V., Víctor Hugo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-05)
    Inconclusive responses of the adult coffee plant to phosphorus fertilization have been reported in the literature, especially when dealing with application of this nutrient in high density planting systems. Thus, this study ...
  • Iori, Piero; Dias Junior, Moacir de Souza; Ajayi, Ayodele Ebenezer; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Abreu Júnior, Áureo Aparecido (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    In modern agriculture, several factors cause changes in the soil physical properties. The time of establishment of a crop (plantation age) and the slope are examples of factors that moderate the impact of mechanized ...
  • Guimarães, Gabriel Pinto; Mendonça, Eduardo de Sá; Passos, Renato Ribeiro; Andrade, Felipe Vaz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    Intensive land use can lead to a loss of soil physical quality with negative impacts on soil aggregates, resistance to root penetration, porosity, and bulk density. Organic and agroforestry management systems can represent ...
  • Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Marré, Wellington Braida; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    The period between anthesis and fruit ripening varies according to the Conilon coffee (Coffea canephora) genotype. Therefore, the time of the nutritional requirements for fruit formation may differ, depending on the formation ...
  • Silva, Victor Maurício da; Teixeira, Alex Fabian Rabelo; Souza, Jacimar Luis de; Guimarães, Gabriel Pinto; Benassi, Antônio Carlos; Mendonça, Eduardo de Sá (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015-09)
    A produção de café conilon em sistemas de manejo orgânico tem aumentado no Estado do Espírito Santo. Porém, faltam informações sobre o impacto desse manejo sobre os estoques de carbono e nitrogênio do solo. Este trabalho ...
  • Santos, Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo, Ivoney; Silva, Marcelo Barreto da; Partelli, Fábio Luiz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017)
    Establishing the number of samples required to determine values of soil physical properties ultimately results in optimization of labor and allows better representation of such attributes. The objective of this study was ...
  • Mendonça, Eduardo de Sá; Lima, Paulo Cesar de; Guimarães, Gabriel Pinto; Moura, Waldenia de Melo; Andrade, Felipe Vaz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017)
    Green manures are an alternative for substituting or supplementing mineral nitrogen fertilizers. The aim of this study was to quantify biological N fixation (BNF) and the N contribution derived from BNF (N-BNF) to N levels ...
  • Alcântara, E. N.; Ferreira, M. M. (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2000-07)
    Estudaram-se os efeitos de diferentes métodos de controle de plantas daninhas na cultura do cafeeiro sobre alguns indicadores da qualidade física do solo. O experimento foi instalado, em 1977, na Fazenda Experimental da ...
  • Godoy, Leandro Jose Grava de; Santos, Thiago da Silva; Bôas, Roberto Lyra Villas; Leite Júnior, João Batista (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-01)
    O clorofilômetro (SPAD-502, Minolta) é um aparelho portátil que permite obtenção do índice relativo de clorofila (IRC) de modo simples, rápido e não destrutivo no próprio campo, o qual se correlaciona com a concentração ...
  • Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Carvalho, Janice Guedes de; Guimares, Paulo Tácito Gontijo; Figueiredo, Filipe Campos; Araújo, Alexandre Romeiro (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009-11)
    Embora não seja considerado nutriente essencial às plantas, o Si é classificado como elemento benéfico ou útil, mas pode alterar a dinâmica nutricional das plantas. Objetivando comparar a eficiência nutricional de variedades ...
  • Mendes Júnior, Henrique; Tavares, André Silva; Santos, Walbert Júnior Reis dos; Silva, Marx Leandro Naves; Santos, Breno Régis; Mincato, Ronaldo Luiz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2018)
    Water erosion is one of the main environmental impacts of land use. When soil and water losses occur, nutrients essential for the growth and maintenance of plants are removed, with harmful outcomes on the sustainability ...
  • Marré, Wellington Braida; Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Dias, Jairo Rafael Machado; Gontijo, Ivoney; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015-09)
    The number of days between anthesis and maturation of conilon coffee berries varies according to the genotype. Thus, it is believed that periods of greater nutrient demand for fruit formation also vary according to the ...
  • Sousa, Jailson Silva; Neves, Júlio César Lima; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alvarez V., Víctor Hugo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2018)
    Research focused on adequate nutrition of plants is essential in modern coffee production to increase yield and develop more efficient management strategies with greater environmental and economic sustainability. The ...
  • Alvarez V., Víctor Hugo; Dias, Luiz Eduardo; Leite, Paulo Batista; Souza, Ronessa Bartolomeu de; Ribeiro Junior, Emerson Silva (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2006-01)
    Em casa de vegetação, foram estudados os efeitos de níveis de fertilidade, poda de raízes e adubação localizada sobre o crescimento da parte aérea e do sistema radicular de plantas de cafeeiro cultivar Catuaí Vermelho. ...
  • Laviola, Bruno Galvêas; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Salomão, Luiz Carlos Chamhum; Cruz, Cosme Damião; Mendonça, Sebastião Marcos (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007-11)
    As curvas de acúmulo de nutrientes em frutos permitem estimar sua exportação, bem como as épocas de maior demanda. Estudou-se o acúmulo de MS, Ca, Mg e S em frutos de Coffea arabica (L.) da antese à maturação em quatro ...
  • Braccini, M. C. L.; Martinez, H. E. P.; Pereira, P. R. G.; Sampaio, N. F.; Pereira, A. A. (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 1998-05)
    Foi instalado um experimento, em janeiro de 1994, em casa de vegetação do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Viçosa, Estado de Minas Gerais. Com o objetivo de avaliar o efeito do alumínio nos teores de ...
  • Laviola, Bruno Galvêas; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Salomão, Luiz Carlos Chamhum; Cruz, Cosme Damião; Mendonça, Sebastião Marcos; Rosado, Luciana Domiciano Silva (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007-11)
    Dado à importância de se conhecer a exportação de micronutrientes pelos frutos, bem como, as épocas em que são mais demandados pelo cafeeiro, estudou- se o acúmulo de B, Cu, Fe, Mn e Zn em frutos de Coffea arabica L da ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta