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Spatial variability of soil acidity attributes and liming requirement for conilon coffee

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dc.contributor.author Santos, Eduardo Oliveira de Jesus
dc.contributor.author Gontijo, Ivoney
dc.contributor.author Silva, Marcelo Barreto da
dc.date.accessioned 2017-03-29T12:06:00Z
dc.date.available 2017-03-29T12:06:00Z
dc.date.issued 2014-04
dc.identifier.citation SANTOS, E. O. J.; GONTIJO, I.; SILVA, M. B. Spatial variability of soil acidity attributes and liming requirement for conilon coffee. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 275-283, abr./jun. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8052
dc.description.abstract The soils of Espírito Santo State are low natural fertility level, which frequently limit crop yields due to deficiencies of some soil elements, however, it presents high production potential. The purpose of this work was to describe the spatial variability of attributes related to soil acidity (pH, potential acidity, aluminum, calcium, magnesium), organic matter and liming requirement in a conilon coffee plantation (Coffea canephora Pierre) in a typical dystrophic Yellow Latosol (LAd). The study was carried out in a farm area, in the Northern part of the state of Espírito Santo, Brazil. The experimental area was 20 x 61.6 m (1.232 m2) in a regular grid where 60 samples were equally spaced in grids of 5.6 x 5 m, at a soil depth of 0-20 cm. All property semivariograms disclosure were satisfactorily described by spherical model with a moderate and strong spatial structure with ranges of spatial structure varying from 8.0 m to 33.58 m. pt_BR
dc.description.abstract Estudos que visem elucidar a variação espacial de atributos de solo podem contribuir para a aplicação racional de insumos, possibilitando ganhos econômicos e ambientais. Objetivou-se, no presente trabalho, descrever a variabilidade espacial dos atributos relacionado à acidez do solo (pH em água, acidez potencial, alumínio, cálcio e magnésio), matéria orgânica do solo e necessidade de calagem em uma lavoura de café conilon (Coffea conephora Pierre), localizada no Norte do estado do Espírito Santo. O experimento foi conduzido em uma lavoura de café conilon, plantada no espaçamento 1,8 x 1,0 m (5.555 plantas ha-1), em um Latossolo Amarelo distrófico típico (LAd). As análises de solo foram realizadas no Laboratório Agronômico de Análise de Solo, Folha e Água no Centro Universitário do Norte do Espírito Santo da Universidade Federal do Espírito Santo. O presente estudo foi instalado em uma malha retangular de 20 x 61,6 m (1.232 m2). Em cada ponto amostral foram coletadas amostras de solo, na profundidade de 0,0 – 0,2 m, totalizando 60 pontos amostrais, distanciados de 5,6 m entre linhas e 5,0 m na linha de plantio, as fileiras da lavoura estão dispostas no sentido Norte-Sul. pt_BR
dc.format 9 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.09,n.2;
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject Distribuição espacial pt_BR
dc.subject Geoestatística pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Spatial variability of soil acidity attributes and liming requirement for conilon coffee pt_BR
dc.title Variabilidade espacial dos atributos de acidez do solo e necessidade de calagem para café conilon pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v9_n2_p275-283_2014.pdf 2.311Mb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

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