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Regional differences of coffee cultivation in Brazil

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dc.contributor.author Coltro, Leda
dc.contributor.author Mourad, Anna Lúcia
dc.contributor.author Oliveira, Paula Andrea Pinke Luiz Vernini de
dc.contributor.author Andrade, José Paulo Baddini Oliveira
dc.date.accessioned 2017-02-22T18:12:10Z
dc.date.available 2017-02-22T18:12:10Z
dc.date.issued 2012-01
dc.identifier.citation COLTRO, L. et al. Regional differences of coffee cultivation in Brazil. Coffee Science, Lavras, v. 7, n. 1, p. 31-41, jan./abr. 2012. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/7885
dc.description.abstract Brazil is one of the major coffee producers in the world, because of this, the goal of this study was to assess the regional differences of coffee cultivation for the reference crops 2001/2002 and 2002/03 by means of a life cycle assessment (LCA) in order to generate detailed production inventory data as well as quantify the potential environmental impacts of this crop. All information considered in this study (use of water, fossil based energy, fertilizers, pesticides and correctives) was taken from data collected from the producing farms. Four Brazilian coffee producer regions located at the Southeastern region were evaluated: Sul de Minas Gerais and Cerrado Mineiro in Minas Gerais State, and Mogiana and Alta Paulista regions in São Paulo State. The data refer to a production of 25.2 million kg of green coffee. Depending on the considered region, the production of 1,000 kg of green coffee requires, on average, approx. 9,300 to 13,000 kg of total energy, 70 to 130 kg of diesel, 6,500 to 12,700 kg of process water, 270 to 340 kg of fertilizers (NPK), 2.0 to 13.0 kg of pesticides, 230 to 600 kg of correctives, and yield around 1,600 to 1,900 kg/ha. Despite 20% of the coffee growers showing a good environmental performance, i.e. consumption of pesticides, fertilizers and correctives lower than the regional averages, this study has also identified some farms that can probably reduce the amount of some inputs and enhance their environmental performance. pt_BR
dc.description.abstract O Brasil é um dos maiores produtores mundiais de café. Assim, objetivou-se, neste estudo avaliar as diferenças regionais do cultivo de café das safras de 2001/02 e 2002/03 por meio da avaliação do ciclo de vida (ACV) com a finalidade de gerar um inventário de dados de produção detalhado, bem como quantificar o impacto ambiental potencial desse cultivo. Todas as informações consideradas nesse estudo (uso de água, energia de fonte fóssil, fertilizantes, pesticidas e corretivos) foram obtidas por meio de coleta de dados nas fazendas produtoras. Foram avaliadas quatro regiões brasileiras produtoras de café localizadas na região sudeste: Sul de Minas e Cerrado Mineiro, no estado de Minas Gerais e Mogiana e Alta Paulista no estado de São Paulo. Os dados referem-se à produção de 25,2 milhões de kg de café verde. Dependendo da região considerada, a produção de 1.000 kg de café verde requer, na média, cerca de 9.300 a 13.000 kg de energia total, 70 a 130 kg de diesel, 6.500 a 12.700 kg de água de processo, 270 a 340 kg de fertilizantes (NPK), 2,0 a 13,0 kg de pesticidas, 230 a 600 kg de corretivos e têm um rendimento de 1.600 a 1.900 kg/ ha. Apesar de 20% dos produtores de café terem apresentado um bom desempenho ambiental, i.e. consumo de pesticidas, fertilizantes e corretivos inferior aos valores médios regionais, esse estudo também identificou algumas fazendas que, provavelmente, podem reduzir o consumo de alguns insumos e melhorar seu desempenho ambiental. pt_BR
dc.format 11 páginas pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.07,n.1;
dc.subject Produto tropical pt_BR
dc.subject ACV pt_BR
dc.subject Rotulagem ambiental pt_BR
dc.subject Fazendas brasileiras pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Sustentabilidade pt_BR
dc.title Regional differences of coffee cultivation in Brazil pt_BR
dc.title Diferenças regionais do cultivo de café no Brasil pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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