SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Vegro, Celso Luis Rodrigues; Pino, Francisco Alberto; Moricochi, Luiz; Nogueira Júnior, Sebastião (Universidade Federal de Lavras, 2005-04)
    A despeito das diversas vantagens de exportar café torrado e moído ao invés de café verde, como ganhos de valor e de empregos, existem muitas limitações aos esforços privados nesse sentido. Tentativas efetivas têm sido ...
  • Novaes, Fábio Junior Moreira; Bayan, Fernanda Calvente; Aquino Neto, Francisco Radler de; Rezende, Claudia Moraes (Editora UFLA, 2019-04)
    Coffee is the second most consumed brew in the world, after water. Cafestol and kahweol are two diterpenes that have been identified, until now, exclusively in the coffee tree. They are co-extracted from the coffee beans ...
  • Rezende, Josiane Bueno de; Taniwaki, Marta Hiromi (Editora UFLA, 2020)
    Coffee is one of the most consumed beverages in the world. Studies on coffee quality are important, because the occurrence of defective grains can affect its microbiological and sensory quality. The insect Hypothenemus ...
  • Ribeiro, Maria Alice Rosa (Departamento de Economia, Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo (FEA-USP), 2015)
    O objetivo do artigo é comparar as formas de riqueza e de financiamento das economias açucareira e cafeeira em Campinas, Província de São Paulo, em dois momentos – de fins do século XVIII a 1850 e de 1850 a 1870. A família ...
  • Fileni, Dener Hollanda; Marques, Pedro Valentim; Machado, Hermógenes Moura (Universidade Federal de Lavras, 1999-01)
    O retorno do agronegócio do café é influenciado pela volatilidade das mudanças de preço durante o processo de comercialização. O objetivo deste trabalho foi avaliar se os agentes de comercialização em Minas Gerais podem ...
  • Pereira, Vanessa da Fonseca; Vale, Sônia Maria Leite Ribeiro do; Braga, Marcelo José; Rufino, José Luis dos Santos (Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural, 2010)
    O objetivo deste trabalho foi analisar, comparativamente, o desempenho dos produtores de café do Cerrado mineiro e do sudoeste do estado, de acordo com o retorno obtido e o nível de risco. Dadas as opções estratégicas ...
  • Ghini, Raquel; Hamada, Emília; Júnior, Mário José Pedro; Marengo, José Antonio; Gonçalves, Renata Ribeiro do Valle (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2008-02)
    The objective of this work was to assess the potential impact of climate change on the spatial distribution of coffee nematodes (races of Meloidogyne incognita) and leaf miner (Leucoptera coffeella), using a Geographic ...
  • Soares, Alexandra F. S.; Leão, Mônica M. D.; Vianna Neto, Márcio R.; Oliveira, Sílvia M. A. C. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2012-04)
    A study was conducted in Manhuaçu city, Minas Gerais, aiming to study the effects of pesticides used in coffee crops on surface and ground waters. Manhuaçu is located in an important Brazilian region of agricultural ...
  • Souza, Elaine Cesar do Carmo Assumpção de; Ripper, Beatriz de Andrade; Perrone, Daniel; D’Elia, Eliane (ABM, ABC, ABPol, 2016)
    The behavior of roasted coffee extract and its isolated high molecular weight fraction have been investigated as carbon steel corrosion inhibitors in HCl solution by weight loss measurements, potentiodynamic polarization ...
  • Fonseca, Arley José; Tassone, Guilherme Augusto Teixeira; Carneiro, Marco Aurélio Carbone; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira; Botelho, Cesar Elias (Editora UFLA, 2020)
    The production of Coffea arabica L. clone seedlings through the somatic embryogenesis technique is one of the alternatives of greatest demand for coffee producers. However, clones can face difficulties related to acclimatization ...
  • Partelli, Fábio Luiz; Covre, André Monzoli; Oliveira, Marcos Goes; Alexandre, Rodrigo Sobreira; Vitória, Edney Leandro da; Silva, Marcelo Barreto da (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2014-05)
    The objective of this work was to evaluate the root system distribution and the yield of 'Conilon' coffee (Coffea canephora) propagated by seeds or cuttings. The experiment was carried out with 2x1 m spacing, in an Oxisol ...
  • Terra, Willian César; Silva, Júlio Carlos Pereira da; Campos, Vicente Paulo; Salgado, Sônia Maria de Lima (Editora UFLA, 2018-04)
    Understanding the mechanisms of plant-parasitic nematodes (PPN) dispersion is vital to improve control strategies aiming to restrict dissemination of these plant parasites. In the present work, we evaluated the presence ...
  • Azevedo, Harianna Paula Alves de; Carvalho, Alex Mendonça de; Vidal, Douglas Alves; Santos, Heloisa Oliveira dos; Doria, Joyce (Editora UFLA, 2020)
    In the rooting process of Arabica coffee cuttings, plant hormones are used for inducing root formation. However, synthetic molecules cannot be used to form organic seedlings. The objective of this work was to evaluate the ...
  • Grossi, Leandro Del; Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi; Fonseca, Inês Cristina de Batista; Ito, Dhalton Shiguer; Shigueoka, Luciana Harumi; Andreazi, Elder (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2013-01)
    The objective of the study was to evaluate the resistance to rust in coffee cultivars developed by research institutes of Brazil in Paraná state. Resistance to the local leaf rust races was assessed in high disease intensity ...
  • Oliveira, Luciel Henrique de (Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Administração, 1997)
    Os Sistemas de Informação Gerenciais (SIG) utilizados nas cooperativas de café normalmente controlam apenas as quantidades estocadas por tipo de café, não controlando seus custos. Consideram como custo a média dos preços ...
  • Simon, Jones; Angelocci, Luiz R. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-12)
    O balanço de radiação da copa das árvores (Rnc) é uma das principais variáveis de interesse em estudos hídricos e de crescimento de culturas de espécies lenhosas, mas sua determinação direta é tarefa difícil e limitada a ...
  • Silvero, Nélida E. Q.; Marques Júnior, José; Siqueira, Diego S.; Gomes, Romário P.; Costa, Milene M. R. (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2018-09)
    The elaboration of maps to characterize the spatial variability of soil attributes assists in the strategic planning and decision making of agricultural managers. Precision and accuracy of maps are related to the ideal ...
  • Santos, Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo, Ivoney; Silva, Marcelo Barreto da; Partelli, Fábio Luiz (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017)
    Establishing the number of samples required to determine values of soil physical properties ultimately results in optimization of labor and allows better representation of such attributes. The objective of this study was ...
  • Bianchin, Mirelli; Yamashita, Fabio; Benassi, Marta de Toledo (Sociedade Brasileira de Química, 2017)
    The extraction of kahweol and cafestol involves saponification reaction. This step is important for the efficiency of the extraction as the diterpenes are susceptible to structural changes during hydrolysis. The ...
  • Botrel, Dayana Alvarenga; Laborde, Marie Caroline Ferreira; Medeiros, Flávio Henrique Vasconcelos de; Resende, Mário Lúcio Vilela de; Ribeiro Júnio, Pedro Martins; Pascholati, Sérgio Florentino; Gusmão, Luís Fernando Pascholati (Editora UFLA, 2018-07)
    Halo blight caused by Pseudomonas syringae pv. garcae is a limiting disease in coffee production. There are few efficient commercial products on the market to control this disease, and therefore, the prospection of different ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta