SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por assunto "Cafeicultura::Qualidade de bebida"

Navegação Periódicos por assunto "Cafeicultura::Qualidade de bebida"

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Chagas, Sílvio Júlio de Rezende; Malta, Marcelo Ribeiro; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga (Editora UFLA, 2005-05)
    A qualidade do café está diretamente relacionada com a composição química dos grãos. Neste contexto, o objetivou-se com o presente trabalho realizar uma avaliação química em amostras de café de 22 municípios da região Sul ...
  • Konopatzki, Evandro A.; Christ, Divair; Coelho, Silvia R. M.; Demito, Angélica; Werncke, Ivan; Camicia, Rafaela G. da M. (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2019)
    Grain drying processes have been improved to reduce costs and losses of coffee beverage quality. The objectives of this study were to evaluate the quality of coffee dried using air partially dehumidified before entering ...
  • Lima, Amador Eduardo de; Castro, Elisa de Melo; Cunha, Samuel Henrique Braga da; Guimarães, Rubens José; Chalfun, Nilton Nagib Jorge; Carvalho, Alex Mendonça de; Alves, Eduardo; Carvalho, Milene Alves Figueiredo (Universidade Federal de Lavras, 2023-07-19)
    The production of seedlings is a determining factor for the establishment and success of the coffee plantation. The objective of this study was to evaluate the production of Coffea canephora seedlings by cuttings in a ...
  • Freitas, Ana Flávia de; Nadaleti, Denis Henrique Silva; Silveira, Helbert Rezende de Oliveira; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Venturin, Regis Pereira; Silva, Vânia Aparecida (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2020)
    The objective of this work was to evaluate the productivity and beverage sensory quality of arabica coffee under the influence of tree species cultivated at different spacings. The experiment was set in 2012, in the ...
  • Ribeiro, Diego Egídio; Borém, Flávio Meira; Nunes, Cleiton Antônio; Alves, Ana Paula de Carvalho; Santos, Claudia Mendes dos; Taveira, José Henrique da Silva; Dias, Laryanne Lopes de Carvalho (Editora UFLA, 2018-04)
    This study was conducted to investigate the potential of organic acids and bioactive compounds present in rawbeans to differentiate the sensory quality of coffee from different genotypes and processing methods. During the ...
  • Borém, Flávio M.; Ribeiro, Ruben C. de M. S.; Corrêa, Paulo C.; Pereira, Rosemary G. F. A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2002-05)
    Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de se determinar, experimentalmente, os valores do calor específico, da condutividade térmica e da difusividade térmica de cinco diferentes variedades de café (Catuaí, Catucaí ...
  • Favarin, José Laércio; Villela, André Luis Gnaccarini; Moraes, Maria Heloisa Duarte; Chamma, Helena Maria Carmignani Pescarin; Costa, José Dias; Dourado-Neto, Durval (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2004-02)
    Resumo O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade da bebida de café obtida de frutos cereja submetidos a diferentes práticas de manejo pós-colheita, considerando-se infecções iniciadas na planta e persistentes durante ...
  • Fazuoli, L. C.; Carvalho, A.; Monaco, L. C.; Teixeira, A. A. (Instituto Agronômico (IAC), 1977)
    Analisaram-se as características da bebida de alguns cafeeiros híbridos (Coffea arábica x C. canephora) que deram origem ao icatu, e de plantas pertencentes a nove populações deste cultivar. A qualidade da bebida dos ...
  • Teixeira, A. A.; Fazuoli, L. C.; Carvalho, A. (Instituto Agronômico (IAC), 1977)
    O efeito do tempo de armazenamento sobre a qualidade da bebida de café do cultivar mundo novo de Coffea arábica foi estudado em Campinas, no período de junho de 1974 a março de 1976. Planejou-se o delineamento em blocos ...
  • Ossani, Paulo César; Cirillo, Marcelo Ângelo; Borém, Flávio Meira; Ribeiro, Diego Egídio; Cortez, Ricardo Miguel (Universidade Federal do Ceará, 2017-01)
    A qualidade sensorial de cafés especiais, cujas características se relacionam com o meio geográfico é apreciada pelo setor produtivo e o mercado, no qual, uma relação comercial é pautada na livre escolha, por parte do ...
  • Isquierdo, Eder Pedroza; Borém, Flávio Meira; Cirillo, Marcelo Ângelo; Oliveira, Pedro Damasceno de; Cardoso, Rennan Alves; Fortunato, Valquíria Aparecida (Editora UFLA, 2011-01)
    A interrupção do processo de secagem do café (Coffea arabica L.) com elevados teores de água, e a conclusão da secagem após um determinado período de repouso, já é uma técnica comumente adotada pelos cafeicultores. Porém, ...
  • Silva, Reginaldo Ferreira da; Pereira, Rosemary Gualberto F. A.; Borém, Flávio Meira; Muniz, Joel Augusto (Editora UFLA, 2004-11)
    O café-cereja descascado vem conquistando cada vez mais espaço nas diversas regiões produtoras de café. Considerando os diversos questionamentos sobre a qualidade dos grãos resultantes desse tipo de processamento, os poucos ...
  • Teixeira, Olívia Reis; Passos, Flávia Regina; Mendes, Fabrícia Queiroz (Editora UFLA, 2016-07)
    O consumo de café representa um hábito mundial, sendo essa bebida uma das mais consumidas no mundo. Objetivou-se avaliar a qualidade físico-química e microscópica de café torrado e moído destinados ao mercado consumidor ...
  • Santos, Fernando Ferreira Lima dos; Rosas, Jorge Tadeu Fim; Martins, Rodrigo Nogueira; Araújo, Guilherme de Moura; Viana, Lucas de Arruda; Gonçalves, Juliano de Paula (Editora UFLA, 2020)
    The increasing market interest in coffee beverage, lead coffee growers around the world to adopt more efficient methods to select the best-quality coffee beans. Currently, coffee beans selection is carried out either ...
  • Lima, Julião Soares de Souza; Silva, Samuel de Assis; Fonseca, Abel Souza da; Pajehu, Levi Fraga (Editora UFLA, 2020)
    After harvesting, the coffee beans tend to lose quality during fruit processing and grain storage, thus affecting the quality of the obtained beverage. The objective of this research was to evaluate the quality of the ...
  • Oliveira, Pedro Damasceno de; Biaggioni, Marco Antônio Martin; Borém, Flávio Meira; Isquierdo, Eder Pedroza; Damasceno, Mariana de Oliveira Vaz (Editora UFLA, 2018-10)
    This research evaluated the sensory quality of processed and dried coffee beans in different ways. Two types of processing were used: dry and wet, besides seven drying methods: drying in yard and mechanical drying with ...
  • Novaes, Fábio Junior Moreira; Bayan, Fernanda Calvente; Aquino Neto, Francisco Radler de; Rezende, Claudia Moraes (Editora UFLA, 2019-04)
    Coffee is the second most consumed brew in the world, after water. Cafestol and kahweol are two diterpenes that have been identified, until now, exclusively in the coffee tree. They are co-extracted from the coffee beans ...
  • Bianchin, Mirelli; Yamashita, Fabio; Benassi, Marta de Toledo (Sociedade Brasileira de Química, 2017)
    The extraction of kahweol and cafestol involves saponification reaction. This step is important for the efficiency of the extraction as the diterpenes are susceptible to structural changes during hydrolysis. The ...
  • Chalfoun, Sara Maria; Pereira, Marcelo Cláudio; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Pereira, Antonio Alves; Taciana Villela Savian; Botelho, Deila Magna dos Santos (Editora UFLA, 2013-01)
    The objective of this study was to verify the sensorial characteristics of grains of 21 Coffea arabica L. cultivars obtained from EPAMIG Experimental Farm in Patrocínio, Minas Gerais, in the Alto Paranaíba Region. The ...
  • Ormaza-Zapata, Angela María; Díaz-Arango, Félix Octavio; Rojano, Benjamín Alberto (Editora UFLA, 2020)
    Direct content coffee preparation methods may be used as alternative ways to obtain coffee beverages with varied cup profiles. In this investigation the antioxidant metabolites, antioxidant activity, and cup profiles were ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta