SBICafé
Biblioteca do Café

Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro: XII. efeito da adubação na composição mineral das fôlhas

Mostrar registro simples

dc.contributor.author Malavolta, E.
dc.contributor.author Graner, E. A.
dc.contributor.author Haag, H. P.
dc.contributor.author Sarruge, J. R.
dc.date.accessioned 2023-04-10T10:44:23Z
dc.date.available 2023-04-10T10:44:23Z
dc.date.issued 1964
dc.identifier.citation MALAVOLTA, E.; GRANER, E. A.; HAAG, H. P.; SARRUGE, J. R. Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro: XII. efeito da adubação na composição mineral das folhas. Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba, v. 21, p. 73-78, 1964. Disponível em: https://www.scielo.br/j/aesalq/a/mp5YJdWD3c3ZMZsVmSZ9t7M/?lang=pt. Acesso em: 23 jan. 2023. pt_BR
dc.identifier.issn 2316-8935
dc.identifier.uri https://doi.org/10.1590/S0071-12761964000100008 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/13785
dc.description.abstract Leaf samples from coffee plants under three different fertilizations, namely NPK, NP and PK, were collected for chemical analysis. It was found that the contents of N, K, Ca, Mg and S in the first, second, third and fourth pair of leaves were the same from the statistical point of view. On the onder hand, there was a significant effect of the position of the leaf in the branch on the P content, which was higher in the first pair. With the exception of the P level ,the four pairs of leaves are chemically uniform. Nevertheless it is not considered as convenient to mix all kinds of leaves into one sample, since the composition may vary a great deal when sampling is done some other time, such as the period of fruit growing. It is recommended therefore that either the third or the fourth pair leaves should be collected for routine work in foliar diagnosis. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura pt_BR
dc.relation.ispartofseries An. Esc. Super. Agric. Luiz de Queiroz;v. 21, p. 73-78, 1964;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Adubação foliares de cafeeiros com NPK, NP e PK pt_BR
dc.subject Alimentação mineral do cafeeiro pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro: XII. efeito da adubação na composição mineral das fôlhas pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

Arquivos deste item

Arquivos Tamanho Formato Visualização
An. Esc. Super. ... iroz_v.21_p.73-78_1964.pdf 319.4Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

Este item aparece na(s) seguinte(s) coleção(s)

Mostrar registro simples

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta