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Fuzzy logic in the spatial and temporal distribution in the quality of the beverage in conilon coffee

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dc.contributor.author Fonseca, Abel Souza da
dc.contributor.author Lima, Julião Soares de Souza
dc.contributor.author Silva, Samuel de Assis
dc.contributor.author Dardengo, Maria Christina Junger Delôgo
dc.contributor.author Xavier, Alexandre Candido
dc.date.accessioned 2019-08-27T11:48:29Z
dc.date.available 2019-08-27T11:48:29Z
dc.date.issued 2019-04
dc.identifier.citation FONSECA, A. S. et al. Fuzzy logic in the spatial and temporal distribution in the quality of the beverage in conilon coffee. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 2, p. 163-172, abr./jun. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i2 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12087
dc.description.abstract The objective in this study was to evaluate the spatial and temporal variability of the beverage quality by applying the fuzzy classification in the final global sensory analysis, for Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, in two consecutive harvests. The studied variables were: fragrance (aroma), flavor, bitterness (sweetness), set, balance, cleaning, aftertaste, mouth feel, uniformity, salinity (acidity) and drink (global note). To the average overall scores of the drinks obtained on the cup-tasting at 80.0 points of a sampling, the mesh has applied the function of association of the fuzzy classification linear model to determine the degree of pertinence. The data were analyzed by the descriptive statistics and then by geostatistics to verify the existence and quantify the degree of spatial dependence of the variables. In the interval classified as “very good coffee” is found in the global average grade, in the two harvests. The methodology fuzzy applied in the global beverage note of the coffee conilon seminal made it possible to determine their spatial variability in the same distribution pattern in the two harvests, close ranges, and adjustments to the spherical model, which was confirmed by the spatial correlation of 61.6% among the fuzzy maps for the global score. pt_BR
dc.description.abstract Objetivou-se com este trabalho avaliar a variabilidade espacial e temporal da qualidade da bebida aplicando-se a classificação fuzzy nas notas globais finais da análise sensorial, para Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, em duas safras consecutivas. As variáveis estudadas foram: fragrância (aroma), sabor, amargor (doçura), conjunto, equilíbrio, limpeza, retrogosto, sensação, uniformidade, salinidade (acidez) e bebida (nota global). Aos resultados médios das notas globais das bebidas obtidas na prova de xícara nos 80,0 pontos de uma malha amostral aplicou-se a função de associação da classificação fuzzy linear para determinação do grau de pertinência. Os dados foram analisados pela estatística descritiva e em seguida pela geoestatística para verificar a existência e quantificar o grau de dependência espacial das variáveis. A nota global média encontra-se no intervalo classificado como “café muito bom”, nas duas safras. A metodologia fuzzy aplicada na nota global da bebida do café conilon seminal possibilitou determinar a sua variabilidade espacial na lavoura com mesmo padrão de distribuição nas duas safras, alcances próximos e ajustes ao modelo esférico, o que foi confirmado pela correlação espacial de 61,6% entre os mapas fuzzy ficados para a nota global. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.2;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Café de qualidade pt_BR
dc.subject Análise sensorial pt_BR
dc.subject Prova de xícara pt_BR
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Qualidade de bebida pt_BR
dc.title Fuzzy logic in the spatial and temporal distribution in the quality of the beverage in conilon coffee pt_BR
dc.title Lógica fuzzy na distribuição espacial e temporal na qualidade da bebida de café conilon pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 14_n. 2_p. 163 - 172_2019.pdf 467.0Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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