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Sucrose in detoxification of coffee plants whit glyphosate drift

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dc.contributor.author Alecrim, Ademilson de Oliveira
dc.contributor.author Guimarães, Rubens José
dc.contributor.author Castanheira, Dalyse Toledo
dc.contributor.author Rezende, Tiago Teruel
dc.contributor.author Carvalho, Milene Alves de Figueiredo
dc.contributor.author Voltolini, Giovani Belutti
dc.date.accessioned 2019-08-23T14:17:43Z
dc.date.available 2019-08-23T14:17:43Z
dc.date.issued 2019-01
dc.identifier.citation ALECRIM, A. O. et al. Sucrose in detoxification of coffee plants whit glyphosate drift. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 48-54, jan./mar. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i1 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12063
dc.description.abstract The weed control in coffee plants has great importance, as they compete for light, water and nutrients. The chemical control is the most used, emphasizing the glyphosate, however, when applied, drift can occur and consequently cause injuries to coffee. Many farmers use the sucrose application with the objective to reverse the damage caused by the herbicide drift, even without scientific basis to justify such action. The objective of this study was to evaluate the effect of the sucrose application on the detoxification of coffee plants in the implantation phase with glyphosate drift. The experiment was carried out in a greenhouse, using a randomized block design, arranged in a 3 x 3 factorial scheme with 2 additional treatments, using 3 sucrose doses (2, 4 and 8%) with 3 application times (1, 24 and 168 hours after intoxication with 10% of the commercial glyphosate dose) with an additional one in which the plants were not intoxicated and not treated with sucrose and another only with plants intoxicated by glyphosate. After 75 days performing the experiment, growth, physiological and anatomical characteristics were evaluated. The application of sucrose in the reversal of intoxication of growth variables (height, leaf area number of leaves, shoot dry weight and dry weight of the root system) was not efficient. The objective of this study was to evaluate the effect of the sucrose application on the detoxification of coffee plants in the implantation phase with glyphosate drift. For the physiological variables the application of 2% sucrose, one hour after glyphosate intoxication was the most efficient treatment. pt_BR
dc.description.abstract O manejo de plantas daninhas em cafeeiros é de grande importância, pois elas competem por luz, água e nutrientes. O controle químico é o mais utilizado, destacando-se o uso do glyphosate, porém, quando aplicado, pode ocorrer deriva e consequentemente provocar injúrias ao cafeeiro. Muitos cafeicultores utilizam a aplicação de sacarose com o objetivo de reverter os danos causados pela deriva do herbicida, mesmo sem embasamento científico que justifique tal ação. Objetivou-se avaliar o efeito da aplicação de sacarose na desintoxicação de cafeeiros em fase de implantação com deriva de glyphosate. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, utilizando-se o delineamento em blocos casualizados, disposto em esquema fatorial 3 x 3 com 2 tratamentos adicionais, em que utilizaram-se 3 doses de sacarose (2, 4 e 8%) com 3 tempos de aplicação (1, 24 e 168 horas após a intoxicação com 10% da dose comercial de glyphosate) com um adicional em que as plantas não foram intoxicadas e não tratadas com sacarose e o outro adicional apenas com plantas intoxicadas por glyphosate. Após 75 dias de condução, avaliaram-se características de crescimento, fisiológicas e anatômicas. A aplicação de sacarose na reversão da intoxicação de variáveis de crescimento (altura, área foliar, Número de folhas, peso seco da parte aérea e peso seco do sistema radicular) não apresentou eficiência. Para as variáveis fisiológicas a aplicação de 2% de sacarose, uma hora após a intoxicação com glyphosate foi o tratamento mais eficiente. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.1;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Anatomia pt_BR
dc.subject Fisiologia pt_BR
dc.subject Intoxicação pt_BR
dc.subject Herbicida pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Sucrose in detoxification of coffee plants whit glyphosate drift pt_BR
dc.title Sacarose na desintoxicação de plantas de cafeeiro com deriva de Glyphosate pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 14_n. 1_p. 48 - 54_2019.pdf 265.7Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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