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Root system distribution and yield of 'Conilon' coffee propagated by seeds or cuttings

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dc.contributor.author Partelli, Fábio Luiz
dc.contributor.author Covre, André Monzoli
dc.contributor.author Oliveira, Marcos Goes
dc.contributor.author Alexandre, Rodrigo Sobreira
dc.contributor.author Vitória, Edney Leandro da
dc.contributor.author Silva, Marcelo Barreto da
dc.date.accessioned 2019-01-14T17:32:51Z
dc.date.available 2019-01-14T17:32:51Z
dc.date.issued 2014-05
dc.identifier.citation PARTELLI, F. L. et al. Root system distribution and yield of 'Conilon' coffee propagated by seeds or cuttings. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília,v.49, n.5, p.349-355, maio 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014000500004 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10966
dc.description.abstract The objective of this work was to evaluate the root system distribution and the yield of 'Conilon' coffee (Coffea canephora) propagated by seeds or cuttings. The experiment was carried out with 2x1 m spacing, in an Oxisol with sandy clay loam texture. A randomized complete block design was used, following a 2x9x6 factorial arrangement, with two propagation methods (seeds and cuttings), nine sampling spacings (0.15, 0.30, 0.45, 0.60, 0.75, and 0.90 m between rows, and 0.15, 0.30, and 0.45 between plants within rows), six soil depths (0.10–0.20, 0.20–0.30, 0.30–0.40, 0.40–0.50, and 0.50–0.60 m), and six replicates. Soil cores (27 cm 3 ) with roots were taken from 12 experimental units, 146 months after planting. The surface area of the root system and root diameter, length, and volume were assessed for 13 years and, then, correlated with grain yield. The highest fine root concentration occurred at the superficial soil layers. The variables used to characterize the root system did not differ between propagation methods. Moreover, no differences were observed for net photosynthetic CO 2 assimilation rate, stomatal conductance, internal CO 2 concentrations, and instantaneous water‐use efficiency in the leaves. Cutting‐propagated plants were more productive than seed‐propagated ones. pt_BR
dc.description.abstract O objetivo deste trabalho foi avaliar a produtividade e a distribuição do sistema radicular do café 'Conilon' (Coffea canephora) propagado por sementes ou estaquia. O experimento foi realizado no espaçamento 2x1 m, em Latossolo com textura franco‐argilo‐arenosa. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, em arranjo fatorial 2x9x6, com dois métodos de propagação (semente e estaca), nove espaçamentos (0,15, 0,30, 0,45, 0,60, 0,75 e 0,90 m, nas entrelinhas, e 0,15, 0,30 e 0,45 entre plantas), seis profundidades (0,10–0,20, 0,20–0,30, 0,30–0,40, 0,40–0,50 e 0,50–0,60 m) e seis repetições. Foram retirados monólitos (27 cm 3 ) de solo com raízes de 12 unidades experimentais, 146 meses após o plantio. A área superficial do sistema radicular bem como o diâmetro, o comprimento e o volume das raízes foram avaliados por 13 anos e correlacionados à produtividade de grãos. A maior concentração de raízes mais finas ocorreu nas camadas superficiais do solo. As variáveis utilizadas para caracterizar o sistema radicular não diferiram entre os métodos de propagação. Além disso, não se observaram diferenças quanto à taxa de assimilação fotossintética líquida de CO 2 , nem quanto à condutância estomática, às concentrações internas de CO 2 e à eficiência do uso da água nas folhas. Plantas propagadas por estaquia foram mais produtivas do que as propagadas por sementes. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.49, n.5, p.349-355, 2014
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject Diâmetro de raízes pt_BR
dc.subject Comprimento de raízes pt_BR
dc.subject Volume de raízes pt_BR
dc.subject Propagação vegetativa pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Sementes e mudas pt_BR
dc.title Root system distribution and yield of 'Conilon' coffee propagated by seeds or cuttings pt_BR
dc.title Distribuição do sistema radicular e produtividade do café 'Conilon' propagado por sementes ou estaquia pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Pesq. Agropec. ... n. 5_p. 349 - 355_2014.pdf 663.8Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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