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Spatial-temporal analysis of water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil

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dc.contributor.author Lemos Filho, Luis C. de A.
dc.contributor.author Mello, Carlos R. de
dc.contributor.author Faria, Manoel A. de
dc.contributor.author Carvalho, Luiz G. de
dc.date.accessioned 2018-12-04T13:05:27Z
dc.date.available 2018-12-04T13:05:27Z
dc.date.issued 2010-02
dc.identifier.citation LEMOS FILHO, L. C. A. et al. Spatial-temporal analysis of water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.14, n.2, p.165-172, 2010. pt_BR
dc.identifier.issn 1807-1929
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662010000200007 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10566
dc.description.abstract Scientific investigations about crop water requirements are of fundamental importance to the irrigation process. The main objective of this paper is to analyze and to map water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil. Poten- tial evapotranspiration values (ET 0 ) were estimated by the Penman-Monteith-FAO method, using daily data sets available for 42 National Meteorology Institute (INMET) stations for a period of 17 years. The crop coefficient values (kc) consid- ered were extracted from literature. The results were analyzed by means of geostatistical tools. The theoretical semi- variograms were fitted by the Maximum Likelihood method, considering spherical, exponential and Gaussian models. The maps were created using the ordinary kriging method. In a general way, the results have showed that the coffee crop evapotranspiration (ETc) presents high variability in Minas Gerais State. The largest variations, both spatial and tem- poral, have been observed in the northern part of the State. January and June, respectively, presented the highest and the smallest water requirements of coffee crop. Based on this, we can conclude that due to the coffee crop evapotrans- piration (ETc) data distinction in different regions of Minas Gerais, a good estimate of the ETc values for each locality will bring many benefits to the coffee growers regarding irrigation scheduling. pt_BR
dc.description.abstract O conhecimento de informações que expressam a demanda hídrica das plantas, é fundamental para a irrigação. O objetivo principal desta pesquisa foi analisar a demanda hídrica para o cafeeiro em Minas Gerais. Os valores de ET0, estimados pelo método de Penman-Monteith-FAO a partir de dados diários originados de registros de 42 estações climatológicas do INMET, se referem a um período de 17 anos. Os valores de coeficiente de cultura (kc) adotado no estudo, são os citados por Allen et al. (1998) e Doorenbos & Pruitt (1997). As análises dos resultados são feitas através da geoestatística e os semivariogramas teóricos ajustados pela Máxima Verossimilhança nos modelos esférico, exponencial e gaussiano. Fez-se a interpolação dos mapas pelo processo de krigagem. No geral, os resultados mostraram que a evapotranspiração da cultura no cafeeiro é bastante variável em Minas Gerais. As maiores variações, tanto espaciais quanto temporais, são registradas no norte do estado. Os meses que apresentaram as maiores e menores demandas hídricas no Estado, foram janeiro e junho, respectivamente. Conclui-se, em função da nítida distinção dos dados de ETc geoespacializados em Minas Gerais, que o conhecimento do valor correto da ETc em cada localidade, trará benefícios aos produtores no manejo da irrigação. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental;v.14, n.2, p.165–172, 2010
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Krigagem pt_BR
dc.subject Evapotranspiração pt_BR
dc.subject Irrigação pt_BR
dc.subject Geoestatística pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Cafeicultura irrigada pt_BR
dc.title Spatial-temporal analysis of water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil pt_BR
dc.title Análise espaço-temporal da demanda hídrica do cafeeiro, no Estado de Minas Gerais pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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