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Structural quality of soils cultivated with coffee and pasture in an environmental protection area

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dc.contributor.author Lima, Vico Mendes Pereira
dc.contributor.author Magalhães, Ciro Augusto de Souza
dc.contributor.author Oliveira, Geraldo César de
dc.contributor.author Lima, José Maria de
dc.date.accessioned 2018-12-04T10:45:44Z
dc.date.available 2018-12-04T10:45:44Z
dc.date.issued 2010-05
dc.identifier.citation LIMA, V. M. P. et al. Structural quality of soils cultivated with coffee and pasture in an environmental protection area. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 3, p. 709-716, 2010. pt_BR
dc.identifier.issn 1806-9657
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-06832010000300012 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10512
dc.description.abstract Studies of soils in Environmental Protection Areas (EPAs) are of great importance, because they are an essential component of ecosystems, directly interfering in environmental sustainability. The objective of this study was to evaluate the structural quality of soil cultivated with coffee and used as pasture in the Capituva’s River microbasin, which is located in the Environmental Protection Area in Coqueiral, south of the state of Minas Gerais. Uniaxial compression test (preconsolidation test) and soil resistance to penetration were used. Undisturbed samples were taken from the surface layer (0–5 cm) of the soils in the area: a typic dystrophic Red Latosol (LVd - Oxisol), a typic eutrophic Red Argisol (PVe - Ultisol), and a typic dystrophic Haplic Cambisol (CXbd - Inceptisol). A significant linear positive correlation was observed between the results of the preconsolidation test and soil resistance to penetration. Load bearing capacity of soil could be estimated accordingly by means of penetration resistance for LVd, PVe, and CXbd. Cambisol - CXbd showed lower loading support capacity and resistance to penetration than LVd and PVe, due to the better crop management in this soil that resulted in higher physical quality which accounts for higher production and environmental sustainability. pt_BR
dc.description.abstract O estudo do solo em áreas de proteção ambiental (APAs) é de grande importância, pelo fato deste ser componente essencial dos ecossistemas, interferindo diretamente na sustentabilidade do ambiente. Objetivou-se, com este trabalho, avaliar a qualidade estrutural de solos cultivados com café e pastagem na microbacia do Ribeirão Capituvas, inserido na APA Coqueiral, tendo por base uma caracterização pedológica e utilizando-se os ensaios de compressão uniaxial e resistência do solo à penetração. Coletaram-se amostras indeformadas na camada superficial (0–5 cm) do Latossolo Vermelho distrófico típico (LVd), do Argissolo Vermelho eutrófico típico (PVe) e do Cambissolo Háplico distrófico típico (CXbd). Verificou-se correlação positiva, linear e significativa entre a pressão de preconsolidação e a resistência do solo à penetração, podendo a capacidade de suporte de carga ser adequadamente estimada, por meio da resistência à penetração, para LVd, PVe e CXbd. Para os usos estudados, o CXbd apresentou a menor capacidade de suporte de carga e a menor resistência à penetração, comparado ao LVd e ao PVe, devido ao bom manejo do solo resultando em alta qualidade física e no cumprimento da função produtiva e da sustentabilidade ambiental desse solo. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Ciência do Solo pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Brasileira de Ciência do Solo;v. 34, n. 3, p. 709-716, 2010
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Compactação pt_BR
dc.subject Sustentabilidade ambiental pt_BR
dc.subject Disponibilidade hídrica do solo pt_BR
dc.subject Capacidade de suporte de carga pt_BR
dc.subject Resistência do solo à penetração pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Structural quality of soils cultivated with coffee and pasture in an environmental protection area pt_BR
dc.title Qualidade estrutural de solos cultivados com café e pastagem em área de proteção ambiental pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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