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Relationships between soil class and nutritional status of coffee plantations

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dc.contributor.author Wadt, Paulo Guilherme Salvador
dc.date.accessioned 2018-11-29T10:56:12Z
dc.date.available 2018-11-29T10:56:12Z
dc.date.issued 2005-03
dc.identifier.citation WADT, P. G. S. Relationships between soil class and nutritional status of coffee plantations. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 29, n. 2, p. 227-234, 2005. pt_BR
dc.identifier.issn 1806-9657
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-06832005000200008 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10450
dc.description.abstract Farm planning requires an assessment of the soil class. Research suggest that the Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) has the capacity to evaluate the nutritional status of coffee plantations, regardless of environmental conditions. Additionally, the use of DRIS could reduce the costs for farm planning. This study evaluated the relationship between the soil class and nutritional status of coffee plants (Coffea canephora Pierre) using the Critical Level (CL) and DRIS methods, based on two multivariate statistical methods (discriminant and multidimensional scaling analyses). During three consecutive years, yield and foliar concentration of nutrients (N, P, K, Ca, Mg, S, B, Zn, Mn, Fe and Cu) were obtained from coffee plantations cultivated in Espírito Santo state. Discriminant analysis showed that the soil class was an important factor determining the nutritional status of the coffee plants. The grouping separation by the CL method was not as effective as the DRIS one. The bidimensional analysis of Euclidean distances did not show the same relationship between plant nutritional status and soil class. Multidimensional scaling analysis by the CL method indicated that 93.3 % of the crops grouped into one cluster, whereas the DRIS method split the fields more evenly into three clusters. The DRIS method thus proved to be more consistent than the CL method for grouping coffee plantations by soil class. pt_BR
dc.description.abstract O planejamento agrícola requer a avaliação das classes de solos. Pesquisas têm demonstrado que o Sistema Integrado de Diagnose e Recomendação (DRIS) é capaz de avaliar o estado nutricional de lavouras de café, independentemente das condições ambientais. Assim, o uso do DRIS no planejamento agrícola poderia reduzir custos. Este estudo avaliou a relação entre a classe de solo e o estado nutricional das plantas de café conilon (Coffea canephora Pierre), pelos métodos do Sistema Integrado de Diagnose e Recomendação (DRIS) e pelo Nível Crítico (CL), usando dois métodos de estatística multivariada (análise discriminante e análise de escalonamento multidimensional). Foram utilizados dados de plantios comerciais de café do estado do Espírito Santo, de três safras agrícolas consecutivas. Em cada ano, foram obtidos dados da produtividade e da concentração foliar de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Zn, Mn, Fe and Cu das lavouras. A análise estatística discriminante mostrou que o tipo de solo foi determinante do estado nutricional das plantas de café. O agrupamento das lavouras pelo método do Nível Crítico foi inferior ao do método DRIS. A análise de escalonamento multidimensional das distâncias euclidianas não mostrou a mesma relação entre o estado nutricional da planta e a classe de solo. A análise de escalonamento multidimensional pelo método do Nível Crítico indicou que 93,3 % das lavouras foram agrupadas em um único grupamento, enquanto que, pelo método DRIS, as lavouras de café foram distribuídas em três grupamentos. O agrupamento das lavouras pelo método DRIS é mais consistente do que o agrupamento pelo método do Nível Crítico. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Ciência do Solo pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Brasileira de Ciência do Solo;v. 29, n. 2, p. 227-234, 2005
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject DRIS pt_BR
dc.subject Critical level pt_BR
dc.subject Plant nutrition pt_BR
dc.subject Nutritional diagnosis pt_BR
dc.subject Soil classification pt_BR
dc.subject Oxisol pt_BR
dc.subject Coffea canephora pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Relationships between soil class and nutritional status of coffee plantations pt_BR
dc.title Relacionamento entre classes de solo e o estado nutricional de lavouras cafeeiras pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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