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High coffee population density to improve fertility of an oxisol

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dc.contributor.author Pavan, Marcos Antonio
dc.contributor.author Chaves, Júlia César Dias
dc.contributor.author Siqueira, Rubens
dc.contributor.author Androcioli Filho, Armando
dc.contributor.author Colozzi Filho, Arnaldo
dc.contributor.author Balota, Elcio Liborio
dc.date.accessioned 2018-11-28T12:58:47Z
dc.date.available 2018-11-28T12:58:47Z
dc.date.issued 1999-03
dc.identifier.citation PAVAN, M. A. et al. High coffee population density to improve fertility of an oxisol. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.34, n.3, p.459-465, mar. 1999. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X1999000300018 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10449
dc.description.abstract The objective of this work was to evaluate the effect of coffee (Coffea arabica L.) population densities on the chemical and microbiological properties of an Oxisol. The work was carried out on soil samples of 0-20 cm depth originated from an experimental site which had been used for coffee tree spacing studies during 15 years, in Paraná State, Brazil. Eight coffee tree populations were evaluated: 7143, 3571, 2381, 1786, 1429, 1190, 1020, and 893 trees/ha. Increasing plant population increased soil pH, exchangeable Ca, Mg, K, extractable P, organic carbon, moisture content and coffee root colonization by vesicular arbuscular mycorrhizal fungi, and decreased exchangeable Al and microbial biomass. Such results were attributed to better erosion control, improved plant residue management and nutrient cycling, and decreased leaching losses. Increasing coffee tree population per unit of area has shown to be an important reclamation recuperation strategy for improving fertility of the acid soils in Paraná, Brazil. pt_BR
dc.description.abstract O objetivo deste trabalho foi verificar os efeitos de diferentes densidades de população de cafeeiros (Coffea arabica L.) nas propriedades químicas, físicas e microbiológicas do solo. Amostras de um Latossolo foram coletadas na profundidade 0-20 cm em um experimento de campo onde estavam sendo avaliadas diferentes populações de cafeeiros. Os tratamentos foram 7.143, 3.571, 2.381, 1.786, 1.429, 1.190, 1.020 e 893 covas/ha. Os resultados demonstraram que o aumento da população de plantas por unidade de área aumentou o pH, o Ca, o Mg e o K trocáveis, o P disponível, o carbono orgânico, o teor de umidade e a colonização radicular por micorrizas, e diminuiu o Al trocável e a biomassa microbiana. Foram considerados como causas da melhoria da fertilidade do solo, sob cafeeiros adensados, o adequado controle da erosão, o correto manejo dos resíduos vegetais e a baixa lixiviação dos íons. O manejo da população de cafeeiros pode constituir uma estratégia importante para a recuperação da fertilidade dos solos ácidos do Paraná. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.34, n.3, p.459-465, 1999
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Solos ácidos pt_BR
dc.subject Espaçamento pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Implantação e manejo da lavoura pt_BR
dc.title High coffee population density to improve fertility of an oxisol pt_BR
dc.title Densidade populacional de cafeeiros para melhorar a fertilidade de um latossolo pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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