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Earthworm communities in organic and conventional coffee cultivation

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dc.contributor.author Bartz, Marie Luise Carolina
dc.contributor.author Brown, George Gardner
dc.contributor.author Pasini, Amarildo
dc.contributor.author Fernandes, Juliana de Oliveira
dc.contributor.author Curmi, Pierre
dc.contributor.author Dorioz, Julie
dc.contributor.author Ralisch, Ricardo
dc.date.accessioned 2018-11-20T10:43:39Z
dc.date.available 2018-11-20T10:43:39Z
dc.date.issued 2009-08
dc.identifier.citation BARTZ, M. L. C. et al. Earthworm communities in organic and conventional coffee cultivation. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.44, n.8, p.928-933, ago. 2009. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2009000800019 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10398
dc.description.abstract The objective of this work was to evaluate the effect of organic and conventional coffee crops on biomass, population density and diversity of earthworms, in Lerroville, district of Londrina County, Paraná state, Brazil. Earthworm communities were sampled in three areas with organic coffee cultivation (CO1, CO2 and CO3), two with conventional coffee (CC1 and CC2), and a native forest fragment (MT). The soil of the areas CO1, CC1, and MT was classifi ed as Nitossolo Vermelho (Rhodic Kandiudox), while CO2, CO3, and CC2 were on Latossolo Vermelho (Rhodic Hapludox). Eight samples were taken in each area on two occasions, winter and summer, using the Tropical Soil Biology and Fertility (TSBF) method in the 0–20 cm soil layer. The earthworms were handsorted and preserved in 4% formaldehyde, and were later weighed, counted and identifi ed. The highest earthworm biomass, both in winter and summer, occurred in the CO3 area. For population density, the higher numbers of individuals were found in CO1 and CO3. The highest number of species was identifi ed in the organic cultivation. The adoption of organic practices in coffee cultivation favored the diversity, density and biomass of earthworm communities. pt_BR
dc.description.abstract O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do cultivo de café orgânico e convencional sobre a biomassa, densidade populacional e diversidade de minhocas em Lerroville, distrito de Londrina, Paraná. A comunidade de minhocas foi avaliada em três áreas de cultivo orgânico (CO1, CO2, CO3), duas áreas em cultivo convencional (CC1 e CC2) e um fragmento de mata nativa (MT). O solo das áreas CO1, CC1 e MT foi classifi cado como Nitossolo Vermelho e o solo das áreas CO2, CO3 e CC2 como Latossolo Vermelho. Oito amostras foram coletadas em cada área, em dois períodos, inverno e verão, pelo método do Tropical Soil Biology and Fertility (TSBF), na camada 0–20 cm. As minhocas foram separadas manualmente e preservadas em formol 4%, e, depois, foram pesadas, contadas e identifi cadas. A biomassa das minhocas, nas amostragens de inverno e de verão, foi maior na área CO3. A densidade populacional foi maior nas áreas CO1 e CO3. O maior número de espécies foi identifi cado nos cultivos orgânicos. A adoção de práticas orgânicas, no cultivo do café, favoreceu a diversidade, densidade populacional e biomassa das comunidades de minhocas. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.44, n.8, p.928-933, 2009
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Biomassa pt_BR
dc.subject Cultivo convencional pt_BR
dc.subject Diversidade pt_BR
dc.subject Oligochaeta pt_BR
dc.subject Cultivo orgânico pt_BR
dc.subject Densidade populacional pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Sistemas agroecológicos e orgânicos pt_BR
dc.title Earthworm communities in organic and conventional coffee cultivation pt_BR
dc.title Comunidades de minhocas em cultivo de café orgânico e convencional pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Pesq. Agropec. ... n. 8_p. 928 - 933_2009.pdf 571.7Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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