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Bioindicators of soil quality in coffee organic cultivation systems

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dc.contributor.author Pimentel, Márcio Sampaio
dc.contributor.author De‐Polli, Helvécio
dc.contributor.author Aquino, Adriana Maria de
dc.contributor.author Correia, Maria Elizabeth Fernandes
dc.contributor.author Rouws, Janaina Ribeiro Costa
dc.date.accessioned 2018-11-19T11:16:51Z
dc.date.available 2018-11-19T11:16:51Z
dc.date.issued 2011-05
dc.identifier.citation PIMENTEL, M. S. et al. Bioindicators of soil quality in coffee organic cultivation systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.46, n.5, p.546-553, maio 2011. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2011000500013 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10382
dc.description.abstract The objective of this work was to assess the effect of different coffee organic cultivation systems on chemical and biological soil characteristics, in different seasons of the year. The following systems were evaluated: coffee intercropped with one (CJ1), two (CJ2) or three (CJ3) pigeon pea (Cajanus cajan) alleys; coffee planted under full sun (CS); area planted with sweet pepper and snap bean in a conventional tillage system (AC); and secondary forest area (FFR). Row spacing in CJ1, CJ2, CJ3 and CS was 2.0x1.0, 2.8x1.0, 3.6x1.0, and 2.8x1.0 m, respectively. Soil samples were collected at 10‐cm depth, during the four seasons of the year. The results were subjected to analysis of variance, principal component analysis, and redundancy analysis. There was an increase in edaphic macrofauna, soil basal respiration, and microbial quotient in the summer. Total macrofauna density was greater in CJ2 followed by CJ3, CS, CJ1, AC and FFR; Coleoptera, Formicidae, and Isoptera were the most abundant groups. There are no significant differences among the areas for soil basal respiration, and the metabolic quotient is higher in CJ1, CJ3, and FFR. Microbial biomass carbon and the contents of K, pH, Ca+Mg, and P show greater values in AC. pt_BR
dc.description.abstract O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes sistemas de cultivo orgânico do cafeeiro sobre as características químicas e biológicas do solo, em diferentes estações do ano. Foram avaliados os sistemas: consórcio do cafeeiro com uma (CJ1), duas (CJ2) ou três (CJ3) linhas de guandu (Cajanus cajan); plantio do café a pleno sol (CS); área de plantio convencional de pimentão e feijão‐vagem (AC); e área de floresta secundária (AFS). O espaçamento entre linhas em CJ1, CJ2, CJ3 e CS foi de 2,0x1,0, 2,8x1,0, 3,6x1,0, e 2,8x1,0 m, respectivamente. O solo foi amostrado na profundidade de 10 cm, nas quatro estações do ano. Os resultados foram submetidos à análise de variância, à análise de componentes principais e à análise de redundância. Houve aumento na macrofauna edáfica, na respiração basal do solo e no quociente microbiano, no verão. A densidade total da macrofauna foi maior em CJ2 seguidos por CJ3, CS, CJ1, AC e FFR; Coleoptera, Formicidae e Isoptera foram os grupos mais abundantes. Não há diferenças significativas entre as áreas quanto a respiração basal do solo, e o quociente metabólico é maior em CJ1, CJ3 e AFS. O carbono da biomassa microbiana e os teores de K, pH, Ca+Mg e P são maiores em AC. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.46, n.5, p.546-553, 2011
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Cajanus cajan pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Macrofauna edáfica pt_BR
dc.subject Quociente metabólico pt_BR
dc.subject Sombreamento pt_BR
dc.subject Biomassa microbiana do solo pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Bioindicators of soil quality in coffee organic cultivation systems pt_BR
dc.title Bioindicadores de qualidade do solo em sistemas de cultivo orgânico de café pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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