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Biblioteca do Café

Production, chemical composition, and quality of Arabic coffee subjected to copper doses

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dc.contributor.author Martinez, Herminia Emilia Prieto
dc.contributor.author Lacerda, José Soares de
dc.contributor.author Clemente, Junia Maria
dc.contributor.author Silva Filho, Jaime Barros da
dc.contributor.author Pedrosa, Adriene Woods
dc.contributor.author Santos, Ricardo Henrique Silva
dc.contributor.author Cecon, Paulo Roberto
dc.date.accessioned 2018-11-14T10:34:16Z
dc.date.available 2018-11-14T10:34:16Z
dc.date.issued 2018-04
dc.identifier.citation MARTINEZ, H. E. P. et al. Production, chemical composition, and quality of Arabic coffee subjected to copper doses. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 53, n. 4, p. 443-452, Abr. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-3921
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2018000400006 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10368
dc.description.abstract The objective of this work was to evaluate the effect of copper on the chemical composition of coffee beans and on the quality of the beverage, relating both of them to the Cu leaf contents in coffee (Coffea arabica) plants. Coffee plants were grown in a hydroponic system containing 0.2, 0.4, 0.8, 1.6, and 3.2 μmol L -1 Cu until fruit setting. Coffee bean production was evaluated, and, after the cherries were dried, the following characteristics were determined: leaf Cu content; total titratable acidity; color index; electrical conductivity; leached K; polyphenol oxidase (PPO) activity; concentrations of caffeine, trigonelline, organic acids, total phenols, chlorogenic acids (3-CQA, 4-CQA, and 5-CQA), sucrose, glucose, arabinose, mannose, and galactose; and sensory quality of roasted beans. Cu increased bean yield, PPO activity, and the concentrations of organic acids, 3-CQA, sucrose, and arabinose. Total titratable acidity, total phenols, 4-CQA, and 5-CQA were reduced with increasing Cu doses. Leaf contents related to the maximum and minimum values of desirable and undesirable quality attributes ranged from 5.6 to 11.4 mg kg -1 Cu, respectively. Copper affects the production and chemical composition of coffee beans, and the attributes related to quality are maximized in plants with low leaf contents of the nutrient. pt_BR
dc.description.abstract O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do cobre na composição química dos grãos de café e na qualidade da bebida, bem como relacionar ambas aos teores foliares de Cu do cafeeiro (Coffea arabica). Cultivaram-se cafeeiros em sistema hidropônico com 0,2, 0,4, 0,8, 1,6 e 3,2 μmol L -1 de Cu até a produção de frutos. Avaliou-se a produção do café, e, após secagem dos grãos maduros, determinaram-se: a concentração foliar de cobre; a acidez total titulável; o índice de coloração; a condutividade elétrica; o K lixiviado; a atividade da polifenoloxidase (PPO); as concentrações de cafeína, trigonelina, ácidos orgânicos, fenóis totais, ácidos clorogênicos (3-CQA, 4-CQA e 5CQA), sacarose, glicose, arabinose, manose e galactose; e a qualidade sensorial dos grãos torrados. O Cu aumentou a produção de grãos, a atividade de PPO e as concentrações de ácidos orgânicos, 3-CQA, sacarose e arabinose. A acidez total titulável, os fenóis totais e o 4-CQA e o 5-CQA foram reduzidos com o incremento das doses de Cu. Os teores foliares relacionados aos valores máximos e mínimos dos atributos de qualidade desejáveis e indesejáveis variaram de 5,6 a 11,4 mg kg -1 de Cu, respectivamente. O cobre afeta a produção e a composição química dos grãos de café, e os atributos relacionados à qualidade são maximizados com baixas concentrações foliares do nutriente. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Pesquisa Agropecuária Brasileira;v.53, n.4, p.443-452, 2018
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica pt_BR
dc.subject Nutrição pt_BR
dc.subject Análise sensorial pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Production, chemical composition, and quality of Arabic coffee subjected to copper doses pt_BR
dc.title Produção, composição química e qualidade de café arábica submetido a doses de cobre pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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