Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental: Recent submissions

  • Corrêa, Paulo C.; Oliveira, Gabriel H. H. de; Vasconcelos, Wander L.; Vargas-Elías, Guillermo A.; Santos, Fábio L.; Nunes, Eduardo H. M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-07)
    The determination of physical properties is an important factor in the design of machinery and the scaling of post-harvest operations. The present study evaluates the influence of the level of roasting and the size of ...
  • Corrêa, Paulo C.; Oliveira, Gabriel H. H. de; Oliveira, Ana P. L. R. de; Vargas-Elías, Guillermo A.; Santos, Fábio L.; Baptestini, Fernanda M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-06)
    The present study evaluates the influence of the level of roasting and the grind size on the moisture content and repose angle of coffee during storage. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and ...
  • Jacintho, João L.; Ferraz, Gabriel A. e S.; Silva, Fabio M. da; Santos, Sthéfany A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2017-02)
    This study aimed to apply precision agriculture techniques in coffee production, using correlation analysis in the definition of management zones. This work was carried out in a 22-ha area of coffee (Coffea arabica L.), ...
  • Abreu, Giselle F. de; Rosa, Sttela D. V. F. da; Cirillo, Marcelo A.; Malta, Marcelo R.; Clemente, Aline C. S.; Borém, Flávio M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2017-01)
    The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of ...
  • Silva, Adriana L. da; Bruno, Isabeli P.; Reichardt, Klaus; Bacchi, Osny O. S.; Dourado-Neto, Durval; Favarin, José L.; Costa, Flávio M. P. da; Timm, Luis C. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2009-05)
    Basic information for a rational soil-water management of the coffee crop is still insufficient, particularly under irrigated conditions. Of great importance for the estimation of water requirements of coffee crops are ...
  • Fia, Ronaldo; Matos, Antonio T. de; Fia, Fátima R. L.; Matos, Mateus P. de; Lambert, Túlio F.; Nascimento, Felipe S. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2010-08)
    Duas gramíneas forrageiras de inverno, azevém (Lolium multiflorum) e aveia preta (Avena strigosa Schreb), foram cul- tivadas em sistemas alagados construídos (SACs) utilizados no tratamento das águas residuárias do ...
  • Santos, Fábio L.; Queiroz, Daniel M. de; Pinto, Francisco de A. de C.; Resende, Ricardo C. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2010-04)
    Parâmetros de qualidade podem alterar significativamente o preço do café; entretanto, a colheita seletiva dos frutos é frequentemente associada à boa qualidade do produto, procedimento que pode ser realizado por meio de ...
  • Carvalho, Hudson de P.; Melo, Benjamim de; Rabelo, Paulo G.; Silva, Cláudio R. da; Camargo, Reginaldo de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2011-06)
    Além dos graus-dia, vários são os sistemas de unidades bioclimáticas, embora sua utilização e limitação ainda sejam pouco conhecidas na cafeicultura. Diante disto, este trabalho objetivou avaliar o desempenho de quatro ...
  • Figueirêdo, Vladimir B.; Faria, Manoel A. de; Silva, Elio L. da (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2006-01)
    A cultura do cafeeiro (Coffea arabica L.) vem-se expandindo para regiões ainda pouco exploradas, em que o uso da irrigação com água salina possa ser fator limitante. Nesse contexto, avaliou-se o crescimento inicial do ...
  • Silva, João E. R.; Cunha, João P. A. R. da; Nomelini, Quintiliano S. S. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-12)
    O cafeeiro apresenta diversos desafios para a tecnologia de aplicação dos produtos fitossanitários, principalmente no que se refere à penetração da calda no dossel da cultura e à redução da deriva. Objetivou-se analisar a ...
  • Coelho, Andre L. de F.; Santos, Fábio L.; Pinto, Francisco A. C.; Queiroz, Daniel M. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2015-03)
    O método de elementos finitos tem sido empregado no projeto de máquinas e para o estudo do comportamento dinâmico do cafeeiro. Objetivou-se, neste trabalho, determinar as propriedades geométricas, físicas e mecânicas do ...
  • Cunha, João P. B.; Silva, Fabio M. da; Andrade, Ednilton T. de; Carvalho, Luis C. C. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-10)
    In super-mechanized coffee harvesting system, all operations are performed mechanically. In order to improve the logistics of mechanized agricultural operations, the knowledge on the variables that affect the operational ...
  • H., Robinson Osorio; G., Lina M. Guerra; Tinôco, Ilda F. F.; Martins, José H.; Souza, Cecília de F.; S., Jairo A. Osorio (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-02)
    This study aimed to make a simulation of the internal environment of an installations for coffee post-harvest and a parabolic solar dryer, specifically analyzing the effect of natural ventilation on the temperature and ...
  • Carvalho, Luis C. C.; Silva, Fabio M. da; Ferraz, Gabriel A. e S.; Stracieri, Juliana; Ferraz, Patrícia F. P.; Ambrosano, Lucas (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2017-06)
    To make the coffee activity competitive, some farmers use precision coffee farming. Thus, it is possible to create thematic maps that guide management practices for regions where there are limitation for the plant development. ...
  • Silva, Evandro P. da; Silva, Fábio M. da; Andrade, Ednilton T. de; Magalhães, Ricardo R. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2018-07)
    Coffee harvesters are subject to stresses and vibrations in their structure, originating from engines and harvesting system. These structures must be designed to avoid rupturing of the components due to fragility of the ...
  • Souza, Luís O. C. de; Mantovani, Everardo C.; Soares, Antonio A.; Ramos, Márcio M.; Freitas, Paulo S. L. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2006-05)
    Este trabalho foi conduzido no período de agosto a outubro de 1999, com o objetivo de avaliar os sistemas de irrigação por gotejamento utilizados na cafeicultura irrigada do norte do Espírito Santo e nas áreas de cerrado ...
  • Gomes, Natalino M.; Lima, Luiz A.; Custódio, Anselmo A. de P. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2007-11)
    O conhecimento e o manejo dos principais fatores relacionados à produção, dentre os quais a irrigação é de fundamen- tal importância, razão por que se objetivou, com este trabalho, avaliar o efeito de diversas lâminas de ...
  • Pezzopane, José R. M.; Pedro Jr, Mário J.; Gallo, Paulo B. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2007-05)
    Cafeeiros (Coffea arabica L.) cv. Icatu Vermelho IAC 4045, cultivados a pleno s ol e consorciados com bananeira (Musa sp AAB) ‘Prata Anã’, em Mococa, SP (21° 28’ S, 47° 01’ W, altitude 665 m), entre outubro de 2001 e ...
  • Fernandes, André L. T.; Santinato, Roberto; Drumond, Luís C. D.; Oliveira, Clênio B.de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2007-03)
    Com o objetivo de avaliar a fertirrigação do cafeeiro com a utilização de diferentes fontes de fertilizantes, instalou-se um experimento na Fazenda Escola da Universidade de Uberaba, em Latossolo Vermelho Amarelo textura ...
  • Protásio, Thiago de P.; Bufalino, Lina; Mendes, Rafael F.; Ribeiro, Marcelo X.; Trugilho, Paulo F.; Leite, Edson R. da S. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2012-11)
    Objetivou-se, nesse trabalho, avaliar os briquetes dos resíduos do processamento dos grãos de café submetidos aos processos de carbonização e torrefação. Os briquetes foram carbonizados utilizando- se taxa de aquecimento ...

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