SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Revista Ciência Agronômica por título

Navegação Revista Ciência Agronômica por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Giuriatto Júnior, Jurandyr José Ton; Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Vasconcelos, Jaqueline Martins; Campanharo, Marcela (Universidade Federal do Ceará, 2020)
    The intrinsic characteristics of the vegetative propagule may influence the rooting speed and shoot growth, as well as the final physiological quality of clonal seedlings of Coffea canephora. The aim of this study was to ...
  • Nogueira, Natiélia Oliveira; Tomaz, Marcelo Antonio; Andrade, Felipe Vaz; Reis, Edvaldo Fialho dos; Brinate, Sebastião Vinícius Batista (Universidade Federal do Ceará, 2012-01)
    A grande quantidade de resíduos industriais que constituiu atualmente sérios problemas ambientais tem alertado para a utilização adequada desses materiais que, além de reduzir os impactos ambientais, tem demonstrado potencial ...
  • Wuerges, Karla Leticia; Dias, Rafael Carlos Eloy; Viegas, Marcelo Caldeira; Benassi, Marta de Toledo (Universidade Federal do Ceará, 2020)
    The profile of bioactive compounds in coffee brews depends on the coffee bean species and varieties, harvesting and post-harvesting practices, roasting processes, and also on the brewing method. The present research aimed ...
  • Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza; Souza, Gustavo Soares de; Oliveira, Rone Batista de; Xavier, Alexandre Cândido (Universidade Federal do Ceará, 2010)
    O objetivo deste estudo foi analisar, utilizando a geoestatística e o sistema de classificação fuzzy, a fertilidade de uma área experimental com base em atributos químicos do solo e sua relação com a produtividade do café ...
  • Malta, Marcelo Ribeiro; Cirillo, Marcelo Ângelo; Fassio, Larissa de Oliveira; Barcelos, Adauto Ferreira; Lima, Priscilla Magalhães de (Universidade Federal do Ceará, 2017-04)
    The aim of this work was to propose a mathematical model to determine the best combination of the by- products of coffee processing in the production of silage. To this end, 13 treatments were evaluated, resulting from the ...
  • Araújo, André Vasconcellos; Partelli, Fábio Luiz; Oliosi, Gleison; Pezzopane, José Ricardo Macedo (Universidade Federal do Ceará, 2016-10)
    There are few studies about the shading of Robusta coffee with rubber trees. The aim of this study was evaluate the microclimate, development and yield of Coffea canephora grown at full sun and shaded by rubber trees. The ...
  • Paulino, Allana Lívia Beserra; Cirillo, Marcelo Angelo; Ribeiro, Diego Egídio; Borém, Flávio Meira; Matias, Gabriel Carvalho (Universidade Federal do Ceará, 2019)
    The aim of the present study was to propose a mixed model for a sensory analysis of four experiments with blends of different standards of quality, including the species Coffea Arabica L. and Coffea Canephora. Each experiment ...
  • Ferreira, Haiany Aparecida; Liska, Gilberto Rodrigues; Cirillo, Marcelo Ângelo; Borém, Flávio Meira; Ribeiro, Diego Egídio; Cortez, Ricardo Miguel (Universidade Federal do Ceará, 2021)
    Coffee sensory analysis is usually made by a sensory panel, which is formed by trained tasters, following the recommendations of the Specialty Coffee Association of America. However, the preference for a coffee is commonly ...
  • Costa, André Ribeiro da; Rezende, Roberto; Freitas, Paulo Sérgio Lourenço de; Frizzone, José Antônio; Helbel Júnior, Celso (Universidade Federal do Ceará, 2010-10)
    Este experimento foi conduzido em uma área do Centro Técnico de Irrigação (CTI) da Universidade Estadual de Maringá (UEM) com o objetivo de avaliar o efeito da aplicação de porcentagens de doses para NPK, no número de ramos ...
  • Ramalho, André Rostand; Rocha, Rodrigo Barros; Souza, Flávio França; Veneziano, Wilson; Teixeira, Alexsandro Lara (Universidade Federal do Ceará, 2016-07)
    A espécie Coffea canephora Pierre ex Froehner possui ampla distribuição geográfica, com ocorrência em regiões tropicais de diversos continentes. Aproximadamente 30% da produção brasileira de café é proveniente do cultivo ...
  • Ossani, Paulo César; Cirillo, Marcelo Ângelo; Borém, Flávio Meira; Ribeiro, Diego Egídio; Cortez, Ricardo Miguel (Universidade Federal do Ceará, 2017-01)
    A qualidade sensorial de cafés especiais, cujas características se relacionam com o meio geográfico é apreciada pelo setor produtivo e o mercado, no qual, uma relação comercial é pautada na livre escolha, por parte do ...
  • Souza, Antonio Jackson de Jesus; Guimarães, Rubens José; Colombo, Alberto; Sant’Ana, José Antonio do Vale; Castanheira, Dalyse Toledo (Universidade Federal do Ceará, 2016-01)
    This study aimed to evaluate the use of hydro polymer retainer in the quantitative growth of coffee plants at different levels of irrigation and soil types. The experiment was conducted in pots with seedlings bag in the ...
  • Martins, André Guarçoni; Fanton, César José (Universidade Federal do Ceará, 2011-01)
    O resíduo de beneficiamento do granito é considerado um contaminante do ambiente. Sua utilização na agricultura como fertilizante tem sido testada e os resultados satisfatórios definidos mais por questões ideológicas do ...
  • Santos, Eduardo Oliveira de Jesus; Gontijo, Ivoney; Silva, Marcelo Barreto da; Drumond Neto, Antônio Pereira (Universidade Federal do Ceará, 2015-07)
    Os solos do Estado do Espírito Santo apresentam baixa fertilidade natural, que frequentemente limita a produção das lavouras devido às deficiências de alguns elementos. No entanto, os mesmos apresentam alto potencial de ...
  • Ferraz, Gabriel Araújo e Silva; Silva, Fábio Moreira da; Oliveira, Marcelo Silva de; Custódio, Adriano Augusto Paiva; Ferraz, Patrícia Ferreira Ponciano (Universidade Federal do Ceará, 2017-01)
    Objetivou-se com esse trabalho caracterizar a estrutura e a magnitude da distribuição espacial de atributos da planta em lavoura cafeeira e realizar o mapeamento desses atributos de forma a visualizar a distribuição espacial, ...
  • Souza, Antonio Jackson Jesus; Guimarães, Rubens José; Dominghetti, Anderson William; Scalco, Myriane Stella; Rezende, Tiago Teruel (Universidade Federal do Ceará, 2016-04)
    The aim of this work was to evaluate the use of a water-retaining polymer on the initial growth of coffee plants for different levels of irrigation and types of seedling. The experiment was set up in pots with a clayey ...
  • Silva, Victor Maurício da; Teixeira, Alex Fabian Rabelo; Reis, Edvaldo Fialho dos; Mendonça, Eduardo de Sá (Universidade Federal do Ceará, 2013-10)
    The conilon coffee tree presents high yield potential, the replacement of soil nutrients usually being by the use of mineral fertilizers. To reduce these fertilizers, the use of organic waste may be an alternative. The ...
  • Pezzopane, José Ricardo Macedo; Castro, Fábio da Silveira; Pezzopane, José Eduardo Macedo; Bonomo, Robson; Saraiva, Giselle Sabadim (Universidade Federal do Ceará, 2010-07)
    O presente trabalho teve por objetivo apresentar um zoneamento de risco climático, baseado no atendimento hídrico para o café Conilon para o estado do Espírito Santo, em função da variação das necessidades de água nas fases ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta