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Effectiveness of carboxylic acids from Pichia membranifaciens against coffee rust

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dc.contributor.author Melchor, Rosa Laura Andrade
dc.contributor.author Rosales, Violeta Galaviz
dc.contributor.author Pérez, Maria Concepción Garcia
dc.contributor.author Fernández, Silvia Piñero
dc.contributor.author Álvarez, Gabriela Olmedo
dc.contributor.author Mastache, Jose Manuel Narváez
dc.date.accessioned 2018-09-26T12:15:21Z
dc.date.available 2018-09-26T12:15:21Z
dc.date.issued 2018-01
dc.identifier.citation MELCHOR, R. L. A. et al. Effectiveness of carboxylic acids from Pichia membranifaciens against coffee rust. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 42, n. 1, p. 42-50, Jan./Fev. 2018. pt_BR
dc.identifier.issn 1981-1829
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542018421018817 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10264
dc.description.abstract Coffee rust is a fungal disease that has affected every coffee-producing region in the world. Given that the effectivity of the protectant and systemic fungicides applied routinely to control the spread of the causative agent of the disease (Hemileia vastatrix) has gradually diminished, besides are harmful to mammals and ecosystems, the objective of this work was to search for a mixture of harmless natural compounds with the potential to be applied in the field. So, a yeast strain producing a battery of long-chain carboxylic acids (CA) with fungicide properties was isolated from soil of coffee crop and identified as Pichia membranifaciens by ITS sequencing. Culture conditions of the yeast were optimized and the CA in the solution were characterized by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) as ethyl formate (55.5 g L -1 ), octadecenoic acid (3.5 g L -1 ), propionic acid (7.2 g L -1 ), 3-(octadecanoyl)-propionic acid (7.2 g L -1 ) and methyl acetate (8.4 g L -1 ). Randomized field studies were conducted in three different locations in Chiapas, México. Five treatments were tested including three concentrations of the CA solution (389, 584 and 778 ppm) and copper oxychloride (5 000 ppm) as conventional control. The initial coffee rust incidence averages varied between sites: Maravillas (3-9%), Santo Domingo (10-16%) and Búcaro (16-22%). The treatments of CA solution proved to be effective at slowing down the progress of the rust disease even for the sites where initial incidence was high. Likewise, the CA solution reduced the viability of H. vastatrix spores, as assessed by fluorescence microscopy. pt_BR
dc.description.abstract A ferrugem do cafeeiro é uma doença que tem afetado as regiões produtoras de café no mundo. Considerando que os funguicidas protetores e sistemáticos que são aplicados rotinariamente para controlar a difusão do agente causador da doença (Hemileia vastatrix) são nocivos para os humanos, animais e ecossistemas, o objetivo deste trabalho é determinar um componente natural com potencial de uso. Uma cepa de levedura produzindo uma bateria de ácidos carboxílicos com ação funguicida foi isolada do solo e identificada como Pichia membranifaciens por sequenciamento ITS. Foram optimizadas as condições de cultura e os ácidos carboxílicos presentes na semi purificada sobrenadante (solução CA) foram caracterizados por cromatografia de gás espectometia de massa (GC-MS) como formato de etilo (55.5 g L -1 ), ácido octadecenóico (3.5 g L -1 ), ácido propiônico (7.2 g L -1 ), 3-(octadecanoil)-ácido propiônico 7.2 g L -1 ) e acetato de metilio (8.4 g L -1 ). Estudos do campo foram conduzidos em três locais na região de Chiapas, Mexico. Cinco tratamentos foram testados incluindo três concentrações da solução CA (389, 584 e 778 ppm) e o funguicida comercial contendo oxicloreto de cobre (500 ppm). As médias iniciais de incidência da ferrugem do cafeeiro variou em função do local: Maravilla (3-9%), Santo domingo (10-16%) e Búcaro (16-22%). A solução CA provou ser efetiva retardando o progresso da doença, mesmo nos locais onde a incidência inicial foi elevada. A solução CA reduziu a viabilidade dos esporos de H. Vastatrix, observado por meio de fluorescência. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Ciência e Agrotecnologia;v.42, n.1, p.42-50, 2018
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Compostos naturais pt_BR
dc.subject Identificação de leveduras pt_BR
dc.subject Estudos do campo pt_BR
dc.subject Antagonismo pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Effectiveness of carboxylic acids from Pichia membranifaciens against coffee rust pt_BR
dc.title Eficácia do ácido carboxílico de Pichia membranifaciens contra a ferrugem do cafeeiro pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Ciência e Agrot ... 42_n. 1_p. 42-50_2018.pdf 2.283Mb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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