Biblioteca do Café: Recent submissions

  • Chávez, Cristian Yizard Lizardo; Cordeiro, Gláucia; Silva, Carolina Rocha da; Silva, Camila Rocha da; Campos, Wellington Garcia; Oliveira, Maria Goreti de Almeida (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2020)
    A cultura do café no Brasil tem muita importância econômica e relevância no setor social. É possível que as injurias causadas pelo inseto Coccus viridis (cochonilha-verde) seja um dos motivos da redução de sua produtividade. ...
  • Paula, Paulo Wilson Rosa de; Viégas, Ismael de Jesus Matos; Frazão, Dilson Augusto Capucho; Conceição, Heráclito Eugênio Oliveira da; Thomaz, Maria Alice Alves; Gama, José Raimundo Natividade Ferreira (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2003)
    Com o objetivo de estudar as limitações nutricionais dos macronutrientes e micronutrientes no crescimento das plantas jovens de cafeeiro arábico Acaiá do Cerrado, Terra Roxa Estruturada (Nitossolo Vermelho) de Medicilândia, ...
  • Torres, Josemar Dávila; Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Marcolan, Alaerto Luiz; Rocha, Rodrigo Barros (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2021)
    Little is known about the management of high-yield clonal Coffea canephora in the Amazonian Region, mainly for nutritional aspects and cultivation system efficiency. This study aimed to evaluate the influence of different ...
  • Zinger, Fernando Domingo; Zinger, Lilian Katiany Castello Rabello; Moares, Willian Bucker; Camara, Guilherme de Resende; Alves, Fabio Ramos (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2021)
    Commercial exploitation of the coffee crop is one of the most important activities in the world’s agricultural sector. One of the main phytosanitary problems affecting the crop is the presence of Meloidogyne incognita. ...
  • Silva, Isabel Moreira da; Schiavon, Nykolas Carvalho; França, André Cabral; Franco, Miguel Henrique Rosa; Farnezi, Múcio Magno de Melo (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2019)
    A adição de ácido cítrico ao substrato pode potencializar a disponibilidade de fósforo para mudas de café. O objetivo deste estudo foi avaliar o crescimento e acúmulo de nutrientes por mudas de Coffea arabica, genótipos ...
  • Ronchi, Cláudio Pagotto; Miranda, Felipe Rodrigues (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2020)
    Nonuniform flowering leads to uneven ripening of fruits, which impairs harvesting efficiency and the quality of the coffee. The aim of this study was to determine the water deficit level required to break flower bud dormancy ...
  • Moreira, Samuel Dias; França, André Cabral; Grazziotti, Paulo Henrique; Leal, Felipe Douglas Soares; Silva, Enilson de Barros (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2019)
    The use of mycorrhiza is a promising biotechnology that makes coffee cultivation sustainable in the use of fertilizers. In this sense, plant growth and phosphorus contents were assessed in coffee inoculated with Rhizophagus ...
  • Terceiro, Matheus Grossi; Meirelles, Flávia Constantino; Cavalcante, Adailza Guilherme; Mingotte, Fábio Luiz Checchio; Lemos, Leandro Borges (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2019)
    O Brasil é destaque mundial na produção de café perante a diversidade de condições edafoclimáticas que possui. A pré-seleção juvenil do cafeeiro, selecionando cultivares que possuem características desejáveis que se ...
  • Zampiroli, Renan; Alvarenga, Cleyton Batista de; Andaló, Vanessa; Rinaldi, Paula Cristina; Assis, Gleice Aparecida de (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2017)
    Leaf miner is a major coffee tree pest that causes severe losses. Most farmers perform chemical control in an attempt to reduce damage to the crop. Thus, the current study aims to analyze spraying efficiency and control ...
  • Santinato, Felipe; Silva, Rrouverson Pereira da; Silva, Vantuir de Albuquerque; Silva, Carlos Diego da; Tavares, Tiago de Oliveira (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2016)
    Brazilian coffee farming is carried out both on flat and steep lands. In flat areas, mechanized operations are intensive; however, in steep slope areas, certain mechanized operations cannot be performed, such as harvesting. ...
  • Almeida, Leandro da Silva; Guimarães, Ednaldo Carvalho (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2016)
    A cafeicultura é uma atividade agrícola de grande importância econômica e ambiental que hoje ocupa mais de 2,2 milhões de hectares no Brasil. O objetivo deste estudo foi verificar o comportamento espacial do pH e dos ...
  • Gonçalves, Clebson Gomes; Silva Junior, Antonio Carlos da; Pereira, Maria Renata Rocha; Marchi, Sidnei Roberto; Martins, Dagoberto (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2016)
    Saflufenacil is absorbed by the plant leaves and roots, thus the residual permanence of this herbicide can cause losses to the crop plants. Therefore, the objective of this study was to evaluate the selectivity of the ...
  • Nascimento, Alex Favaro; Pires, Fábio Ribeiro; Czepak, Marcio Paulo; Fernandes, Adriano Alves; Rodrigues, José de Oliveira (Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2015)
    Apesar do conhecimento que se tem sobre os benefícios do húmus de minhoca ou vermicomposto há necessidade de se avaliar a viabilidade técnica de utilização de outras fontes de carbono para as minhocas. O objetivo do trabalho ...
  • Martins, Daniela Ribeiro; Camargo, Otávio Antônio de; Melo, Leônidas Carrijo Azevedo; Ribeirinho, Victor Sanches; Andrade, Cristiano Alberto de (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2015)
    O lodo de esgoto apresenta potencial para uso na cultura do café pois é rico em matéria orgânica e nutrientes, principalmente nitrogênio, fósforo e alguns micronutrientes como o zinco, atuando também como condicionador de ...
  • Motta, Isabela O.; Dantas, Juliana; Vidal, Leonardo; Bílio, João (Sociedade Brasileira De Entomologia, 2021)
    The coffee leaf miner Leucoptera coffeella (Guérin-Mèneville & Perrottet) is a key pest in coffee producing countries. During their development, the larvae feed on the palisade parenchyma of the leaves, forming mines and ...
  • Aristizábal, Luis F.; Cardona, Leidy V.; Henao, Efrain R.; Salgado, Misael; Arthurs, Steven P. (Sociedade Brasileira De Entomologia, 2013)
    Insects associated with tropical foliage produced in the coffee growing region of Colombia. We conducted a survey of insects and pest management practices on 34 farms growing ornamental tropical foliage plants in the central ...
  • Gómez, Jaime; Barrera, Juan F.; Liedo, Pablo; Valle, Javier (Sociedade Brasileira De Entomologia, 2012)
    Influence of age and diet on the performance of Cephalonomia stephanoderis (Hymenoptera, Bethylidae) a parasitoid of the coffee berry borer, Hypothenemus hampei (Coleoptera, Curculionidae). The importance of age and feeding ...
  • CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento (CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento, 2021-05)
    A Conab, por intermédio deste boletim, divulga as estimativas de área, produtividade média e produção para a safra brasileira de café em 2021. O ciclo da cultura está em andamento, inclusive com início das operações de ...
  • CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento (CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento, 2017-01)
    A produção da safra de 2017 está estimada entre 43.650,1 e 47.509,8 mil sacas beneficiadas de café. A área total utilizada com a cultura deve ser de 2.228,2 mil hectares (331,8 mil hectares em formação e 1.896,4 mil hectares ...
  • CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento (CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento, 2016-12)
    Ano de bienalidade positiva na maior parte dos estados produtores. No Brasil, a produção foi de 51,37 milhões de sacas beneficiadas, o que representa um crescimento de 18,8%. A área total ficou em 2,22 milhões de hectares, ...

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