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Navegando por Autor "Torres, Guilherme Almussa Leite"

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    Coffea arabica L: History, phenology and climatic aptitude of the state of São Paulo, Brazil
    (Instituto Biológico, 2021-12-17) Torres, Guilherme Almussa Leite; Campos, Cleide Nascimento; Salomon, Marcus Vinicius; Pantano, Angélica Prela; Almeida, Julieta Andrea Silva de
    The genus Coffea belongs to the Rubiaceae family and includes two species with optimum economic performances, Coffea arabica and Coffea canephora. The state of São Paulo is one of the states that produce the species C. arabica in Brazil. Arabica coffee has been of great importance to São Paulo, providing relevant contributions to the historical, political, architectural, gastronomic, touristic, artistic, agricultural, industrial and social sectors since its introduction into the state in the nineteenth century. The agricultural sector includes crops produced by both small farmers and by highly technological agricultural groups. Coffea arabica plants present six phenological phases, all sensitive to changes in temperature and rainfall. In the reproductive phases, the species requires short days, low temperatures and no rainfall, followed by the rainy season. However, the phenological phases of the coffee plants can be harmed or even inhibited by dry or rainy seasons that are too long or too short. In the state of São Paulo, the municipalities of Garça and Franca show optimal coffee productivity, whereas those of Adamantina and Registro are low, and the agricultural aptitudes of these four municipalities show strong relationships with their geographical distributions in the state. Garça and Franca are situated in areas where the predominant dry and rainy seasons favor the occurrence of the phenological phases of arabica coffee plants, whereas Adamantina and Registro are located in areas with long dry and rainy seasons, respectively, characteristics that harm the development of the reproductive phenological phases of this culture.
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    Variabilidade pluviométrica de Franca e Mococa regiões produtoras de café no estado de São Paulo
    (Embrapa Café, 2019-10) Torres, Guilherme Almussa Leite; Pantano, Angélica Prela; Camparotto, Ludmila Bardin
    Objetivou-se analisar a variabilidade pluviométrica de dois municípios localizados no Estado de São Paulo. Ambos se situam em áreas de grande produtividade cafeeira, sendo Franca na região da Alta Mogiana e Mococa na Média Mogiana. A variabilidade pluviométrica analisada, permitiu melhor compreender a importância dos indicadores pluviométricos para as lavouras de café no estado, um dos maiores produtores do país. Foram utilizados dados pluviométricos do período de 2008 a 2018, para as duas localidades. Franca e Mococa estão localizadas na divisa do estado de São Paulo com o sul de Minas Gerais, porém, apresentaram condições distintas de pluviosidade. Verificou-se que embora setembro seja considerado o mês de retorno das chuvas, o retorno das chuvas após o período de inverno, tem ocorrido com mais frequência a partir de outubro.

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