Navegando por Autor "Ferreira, A."
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Item Agrupamento de 43 genótipos de cafeeiro conilon por características anatômicas foliares(Embrapa Café, 2018) Dubberstein, D.; Partelli, F. L .; Aoyama, E .M.; Goes, M.; Guilhen, J. H.; Ferreira, A.; Ramalho, J. C.Este trabalho tem como objetivo estudar a diversidade genética de uma população formada por 43 genótipos de C. canephora por meio de característica anatômicas foliares.Item Agrupamento pelo método de otimização de Tocher para 34 genótipos de Coffea sp. baseado em características morfo-anatômicas foliares(Embrapa Café, 2016) Giles, J. A. D.; Ferreira, A. D.; Ayoama, E. M.; Ferreira, A.; Partelli, F. L.Objetivou-se estudar a divergência genética em uma população formada por trinta genótipos de C. canephora e quatro de C. arabica, por meio do agrupamento pelo método de otimização de Tocher, empregado sobre um conjunto de características morfo-anatômicas das folhas.Item Avaliação do teor de clorofila em quatro genótipos de coffea arabica para o estado de Goias(Embrapa Café, 2013) Silva, C. M. da; Pimentel, N. S.; Martins, M. Q.; Partelli, F. L.; Golynsk, A.; Ferreira, A.O objetivo desse trabalho foi comparar o teor de clorofila das folhas jovens e velhas de quatro genótipos de Coffea arabica (Catuaí Vermelho IAC 99, Araponga MG, Mundo Novo IAC 379/39, Acaiá Cerrado MG 143).Item Correlação entre características anatômicas foliares de 43 genótipos de cafeeiro conilon(Embrapa Café, 2018) Dubberstein, D.; Partelli, F. L.; Aoyama, E. M.; Oliveira, M. G.; Guilhen, J.H.; Ferreira, A.; Ramalho, J. C.Este trabalho tem como objetivo estudar a correlação entre oito características anatômicas foliares aferidas em 43 genótipos de Coffea canephora.Item Correlação entre características biométricas de 43 genótipos de cafeeiro conilon(Embrapa Café, 2018) Dubberstein, D.; Partelli, F.L.; Oliosi, G.; Guilhen, J.H.; Ferreira, A.; Ramalho, J.C.Esse trabalho tem como objetivo estimar a correlação entre nove características biométricas aferidas em 43 genótipos de Coffea canephora.Item Estimativa de parâmetros genéticos e ambientais relacionados à características anatômicas foliares em genótipos de Coffea sp(Embrapa Café, 2016) Giles, J. A. D.; Ferreira, A. D.; Ayoama, E. M.; Ferreira, A.; Partelli, F. L.; Vieira, H. D.; Ramalho, J. C.Objetivou-se estimar os parâmetros genéticos em uma população formada por trinta genótipos de C. canephora e quatro de C. arabica, para um conjunto de características anatômicas das folhas.Item Physiological quality of seeds of arabic coffee cultivars stored for a period of two years(Instituto Internacional de Ecologia, 2024-11-08) Alixandre, R. D.; Lima, P. A. M.; Alixandre, F. T.; Krohling, C. A.; Fornazier, M. J.; Guarçoni, R. C.; Almeida, T. F. R.; Dias, R. S.; Anastácio, A. S.; Alexandre, R. S.; Ferreira, A.; Lopes, J. C.The rapid loss of viability, coupled with the difficulties and limitations in conserving coffee seeds, are some of the challenges that nurseries are currently facing. Thus, the objective of this work was to analyze the physiological quality of stored Arabica coffee seeds from cultivars recommended for planting in Brazilian mountainous regions. Seeds from 10 Arabica coffee cultivars were used: Catucaí-785/15, Catucaí-2SL, Catucaí-24/137, Japan, Arara, Acauã, Catuaí IAC-81, Mundo Novo IAC-379/19, Catuaí IAC-62, and Caturra IAC-479. The seeds were collected in the Arabica coffee seed production field, in the municipality of Marechal Floriano-ES. They were subsequently processed and dried in the shade, at room temperature, until reaching a humidity of 35 ± 1%, analyzed and stored in a natural laboratory environment (25 ± 2 °C), for 24 months. The following were analyzed: seed water content, germination, germination speed index, electrical conductivity and potassium leaching. The experimental design used was completely randomized, with ten cultivars, two storage times, with four replications of 25 seeds. Storing arabica coffee seeds for 24 months results in a drop in the germination percentage. Stored seeds of the Catucai 24/137 and Arara cultivars showed germination percentages similar to those of newly harvested seeds. Seeds of the Catuai IAC-62 cultivar maintain vigor during storage. The stored seeds of the Caturra IAC-476 and Japi cultivars showed a reduction in physiological quality. Electrical conductivity and potassium leaching tests are efficient in identifying seeds in an advanced state of deterioration. Seeds of Arabica coffee cultivars stored for 24 months, under the conditions of the present study, produce abnormal seedlings.Item Potential of coffee straw biochal as a substrate conditioner in seed lettuce and sorghum germination and vigorit(Instituto Internacional de Ecologia, 2023) Alixandre, R. D.; Lima, P. A. M.; Almeida, T. F. R.; Oliveira, J. S.; Pereira, M. B.; Alixandre, F. T.; Jacomino, G. R. L.; Dias, R. S.; Alexandre, R. S.; Ferreira, A.; Passos, R. R.; Lopes, J. C.The use of residues from coffee production to obtain biochar is a sustainable approach, which aims to minimize the environmental impact of these materials. In this study, the effect of adding coffee straw biochar on the physiological quality of lettuce and sorghum seeds was investigated. Thus, the objective of this work was to study the effect of adding different concentrations of coffee biochar in the substrate composition on the physiological quality of lettuce (Lactuca sativa) and sorghum (Sorghum bicolor) seeds. The experimental design used was completely randomized, with five concentrations of biochar (0; 7.5; 15; 30 and 60%), conducted with four replications of 25 seeds. The use of biochar in the concentrations studied does not provide an increase in the average germination percentage and vigor of lettuce and sorghum seeds. The increase in the concentration of biochar caused less seed vigor, suggesting a toxic effect. For seed germination, there was no significant difference between lettuce and sorghum species, regardless of treatment. For the germination speed index, sorghum seeds have higher means, except for the treatment with the addition of 15% coffee straw biochar. Lettuce seeds have higher shoot length averages, except for treatment with 100% commercial substrate. The sorghum seeds have higher mean root length and dry mass than lettuce, regardless of the treatmentItem Produção de mudas clonais de novos genótipos inéditos de café Conillon(Embrapa Café, 2015) Covre, A. M.; Canal, L.; Partelli, F. L.; Alexandre, R. S.; Ferreira, A.; Vieira, H. D.Objetivou-se avaliar a divergência genética de diversos genótipos do cafeeiro Conillon inéditos, com base nas características morfológicas de mudas propagadas por estaquia.Item Produtividade de 43 genótipos de Coffea canephora cultivados no norte do Espírito Santo(Embrapa Café, 2017) Oliosi, G.; Dalazen, J. R.; Covre, A. M.; Cavalcanti, A. C.; Ferreira, A.; Partelli, F. L.Objetivou-se avaliar a produtividade de 43 genótipos de C. canephora no Norte do Estado do Espírito Santo, Brasil.Item Produtividade de genótipos de Coffea canephora cultivados na região sul de Goiás(Embrapa Café, 2015) Martins, M. Q.; Pimentel, N. S.; Partelli, F. L.; Golynsk, A.; Ferreira, A.; Mauri, Aldo Luiz; Ramalho, J. C.O objetivo deste trabalho foi avaliar a produtividade de 25 genótipos de Coffea canephora na região do Sul Goiano a aproximadamente 750 m de altitude.Item Produtividade inicial de 43 genótipos selecionados de Coffea canephora cultivados no noroeste do Espírito Santo(Embrapa Café, 2016) Oliosi, G.; Valani, G. P.; Dubberstein, D.; Covre, A. M.; Cavalcanti, A. C.; Gontijo, I.; Ferreira, A.; Partelli, F. L.; Vieira, H. D.; Ramalho, J. C.Este estudo tem como objetivo avaliar a produção de quarenta e três genótipos de C. canephora, em área irrigada no Noroeste do Estado do Espírito Santo, Brasil.