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Drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer

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dc.contributor.author Corrêa, Jefferson Luiz Gomes
dc.contributor.author Santos, Johnson Clay Pereira
dc.contributor.author Fonseca, Bruno Elyezer
dc.contributor.author Carvalho, Ana Gabriela da Silva
dc.date.accessioned 2017-03-27T12:44:03Z
dc.date.available 2017-03-27T12:44:03Z
dc.date.issued 2014-01
dc.identifier.citation CORRÊA, J. L. G. et al. Drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 1, p. 68-76, jan./mar. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8017
dc.description.abstract Spent coffee grounds is a byproduct from the soluble coffee company. Besides its use as animal feed or lipid source, it presents a high potential as biofuel. Whatever the application, to be useful, the product has to loose great part of its moisture content. The drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer was studied in the present work. Based on a experimental design, the effects of temperature of the air (T a ) (59 to 271 oC) and of the ratio mass flow rate of spent coffee grounds to mass flow rate of air (W c /W a ) (0.1 to 3.6) on the moisture reduction (M r ) and average residence time of the particles on the cyclonic dryer (APRT) were studied. It was observed an inverse relation between M r and the ratio W c /W a and a direct relation between M r and T a . Regarding the APRT, it presented an inverse relation to W c /W a . Additionally, the characterization of the spent coffee grounds was performed with respect to the centesimal composition, density and granulometric distribution. It was observed increasing the density and particle size with moisture increasing. It was shown that the cyclone could be an efficient dryer for particulate solids with the advantages of high moisture reduction within short residence time. pt_BR
dc.description.abstract O processo de secagem em um secador ciclônico foi estudado para borra de café, um sub-produto da indústria de café solúvel. Com base em planejamento experimental, os efeitos da temperatura do ar (T a ) (59 a 271 oC) e a razão vazão mássica de borra de café, por vazão mássica de ar (W c /W a ) (0,1 a 3,6) , na redução do teor de umidade (M r ) e no tempo de residência médio das partículas no secador ciclônico (APRT) foram estudados. Foi observada uma relação inversa entre M r e a razão W c /W a e uma relação direta entre M r e T a . Com relação ao APRT, esse apresentou uma relação inversa com relação a W c /W a . Adicionalmente, a caracterização da borra de café foi feita com relação à composição centesimal, densidade e distribuição granulométrica. Foi observado um aumento na densidade e no tamanho de partículas com o aumento do teor de umidade. pt_BR
dc.format 9 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.09,n.1;
dc.subject Transferência de calor e massa pt_BR
dc.subject Biomassa pt_BR
dc.subject Caracterização física da borra de café pt_BR
dc.subject Escoamento gás- sólido pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Colheita, pós-colheita e armazenamento pt_BR
dc.title Drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer pt_BR
dc.title Secagem de borra de café em um secador ciclônico pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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