Objetivando avaliar a fertilidade dos solos de cafezais do Estado de MG, amostras foram coletadas nas profundidades 0-5, 5-20 e 20-50 cm em talhões de 0,5 a 1,0 ha de cafezais com 5 a 9 anos de idade nas regiões de Viçosa, Manhuaçu, Patrocínio, Guaxupé e São Sebastião do Paraíso. Constatou-se que existe uma grande diferença entre os teores de nutrientes da camada superficial e das camadas subjacentes. Em Viçosa e Manhuaçu, a produtividade das lavouras mostra-se mais relacionada com a fertilidade do solo do que nas outras regiões estudadas.
With the objective of evaluating the fertility of the soils of coffee plantations of the state of Minas Gerais, soils of the regions of Viçosa, Manhuaçu, Patrocínio, Guaxupé and São Sebastião do Paraíso were analysed. The soil samples were collected at depths of 0-5, 5-20 and 20-50 cm within coffee fields of 0.5 to 1.0 ha and plants between 5 to 9 years old. The results showed a great difference between nutrient concentrations at the top soil (0-5 cm deep) and the underlying layers. In Viçosa and Manhuaçu, coffee yields are more related to soil fertility than in the other studied regions.