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16S metabarcoding analysis reveals the influence of organic and conventional farming practices on bacterial communities from the rhizospheric of Coffea arabica L.

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dc.contributor.author Andrade, P. H. M.
dc.contributor.author Machado, P. C.
dc.contributor.author Paula, A. F.
dc.contributor.author Paganin, A. C. L.
dc.contributor.author Rezende, G. S.
dc.contributor.author Matheucci Jr., E.
dc.contributor.author Carvalho, L. M.
dc.contributor.author Freire, C. C. M.
dc.contributor.author Cunha, A. F.
dc.contributor.author Lacava, P. T.
dc.date.accessioned 2024-08-12T22:45:28Z
dc.date.available 2024-08-12T22:45:28Z
dc.date.issued 2023-11-03
dc.identifier.citation ANDRADE, P. H. M. et al. 16S metabarcoding analysis reveals the influence of organic and conventional farming practices on bacterial communities from the rhizospheric of Coffea arabica L.. Brazilian Journal of Biology, São Carlos, v. 83, e274070, 03 nov. 2023. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4375
dc.identifier.uri https://doi.org/10.1590/1519-6984.274070 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/14519
dc.description.abstract Coffea sp. is cultivated in many tropical countries. Brazil has always adopted intensive agricultural practices, but organic coffee farming is an alternative system based on the non-use of agrochemicals and the rational management of soils. Metabarcoding 16S analysis using next-generation sequencing has been developed to identify and compare the diversity of the Coffea arabica L. rhizospheric bacterial community in two farming areas in São Paulo, Brazil. Dourado uses conventional farming, while Ribeirão Corrente uses organic. We found broad taxonomic composition, with sequences from 24 phyla, 55 classes, 61 orders, 146 families, and 337genus. The three most abundant phyla were Proteobacteria (38.27%), Actinobacteria (15.56%), and Acidobacteria (16.10%). In organic farming, the top 3 were the family Sphingomonadaceae, order Rhizobiales, genus Nocardioides, and Gp6. The genus Gp2 and the phylum Candidatus Saccharibacteria were the most abundant OTUs exclusively present in conventional farming. In the organic farming practice, Proteobacteria, Actinobacteria, and Acidobacteria were also present among the exclusive OTUs; we also found OTUs belonging to Bacteroidetes, Firmicutes, and Verrucomicrobia. Our study indicates a positive effect of organic farming on microbial communities. Fertilization may directly affect soil microbiota, suggesting that a large and active microbial community low in functional diversity might not adapt to new climatic conditions. A diverse community could provide better resilience to environmental changes, improving the productivity of this important crop. pt_BR
dc.description.abstract Coffea sp. é cultivada em muitos países tropicais. O Brasil sempre adotou práticas agrícolas intensivas, mas a cafeicultura orgânica é um sistema alternativo baseado na não utilização de agrotóxicos e no manejo racional dos solos. A análise Metabarcode 16S utilizando o sequenciamento de última geração foi desenvolvida para identificar e comparar a diversidade da comunidade bacteriana rizosférica de Coffea arabica L. em duas áreas de cultivo em São Paulo, Brasil. Dourado usa agricultura convencional, enquanto Ribeirão Corrente usa agricultura orgânica. Encontramos ampla composição taxonômica, com sequências de 24 filos, 55 classes, 61 ordens, 146 famílias e 337 gêneros. Os três filos mais abundantes foram Proteobacteria (38,27%), Actinobacteria (15,56%) e Acidobacteria (16,10%). Na agricultura orgânica, os 3 primeiros foram a família Sphingomonadaceae, ordem Rhizobiales, gênero Nocardioides e Gp6. O gênero Gp2 e o filo Candidatus Saccaribacteria foram as OTUs mais abundantes exclusivamente presentes na agricultura convencional. Na prática da agricultura orgânica, Proteobacteria, Actinobacteria e Acidobacteria também estiveram presentes entre as OTUs exclusivas; também encontramos OTUs pertencentes a Bacteroidetes, Firmicutes e Verrucomicrobia. Nosso estudo indica um efeito positivo da agricultura orgânica nas comunidades microbianas. A fertilização pode afetar diretamente a microbiota do solo, sugerindo que uma grande e ativa comunidade microbiana com baixa diversidade funcional pode não se adaptar às novas condições climáticas. Uma comunidade microbiana diversificada poderia proporcionar maior resiliência às mudanças ambientais, melhorando a produtividade desta importante cultura agrícola. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto Internacional de Ecologia pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Journal of Biology;v.83, e274070, 2023;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffee pt_BR
dc.subject Rhizospheric soil pt_BR
dc.subject Microbiota pt_BR
dc.subject 16S rRNA pt_BR
dc.subject Organic farming pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Sistemas agroecológicos e orgânicos pt_BR
dc.title 16S metabarcoding analysis reveals the influence of organic and conventional farming practices on bacterial communities from the rhizospheric of Coffea arabica L. pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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