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Nutrition and growth of the conilon coffee after application of treated wastewater

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dc.contributor.author Gonçalves, Ivo Z.
dc.contributor.author Garcia, Giovanni de O.
dc.contributor.author Rigo, Michelle M.
dc.contributor.author Reis, Edvaldo F. dos
dc.contributor.author Tomaz, Marcelo A.
dc.date.accessioned 2019-02-20T15:29:10Z
dc.date.available 2019-02-20T15:29:10Z
dc.date.issued 2013-01
dc.identifier.citation GONÇALVES, I. Z. et al. Nutrition and growth of the conilon coffee after application of treated wastewater. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 8, n. 1, p. 71-77, jan./mar. 2013. pt_BR
dc.identifier.issn 1981-0997
dc.identifier.uri http://www.agraria.pro.br/ojs-2.4.6/index.php?journal=agraria&page=article&op=view&path%5B%5D=agraria_v8i1a2263 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11139
dc.description.abstract The use of domestic wastewater in agriculture reduces the production cost due to the concentrations of nutrients for plants, besides water saving and reduction of environmental impact caused by launching in the water bodies, thus its use is becoming increasingly common in agricultural production. The objective of this study was to evaluate the nutrition and initial growth of the Conilon coffee after application of domestic wastewater. The experiment was conducted in a 13x4 split-plot design, where main plots consisted of 13 clones and four depths of irrigation in sub-plots, being three depths of treated wastewater equivalent to one third, two third and 100% of the crop water demand, and a control irrigated with supply water, in a completely randomized design with three repetitions. The results showed that application of the effluent was not sufficient to meet the nutritional needs (N, P and K) for nitrogen and potassium of the Conilon coffee, however, the increment in applied depths caused higher uptake of nitrogen and potassium resulting in best initial growth of the crop. pt_BR
dc.description.abstract O uso de água residuária doméstica na agricultura reduz os custos de produção devido à concentração de nutrientes para as plantas, além de economia de água e redução dos impactos ambientais causados pelo lançamento nas fontes de água, desta forma seu uso esta se tornando cada vez mais comum na produção agrícola. O objetivo deste estudo foi avaliar a nutrição e o crescimento inicial do café conilon, após aplicação de água residuária doméstica. O experimento foi realizado em esquema de parcelas subdivididas 13 x 4, nas parcelas os clones em 13 níveis e 4 lâminas nas subparcelas, sendo três lâminas de água residuária tratada com um terço, dois terço e 100% da demanda de água da planta e uma lâmina testemunha com água de abastecimento, em delineamento completamente casualizado com três repetições cujos resultados mostraram que a aplicação do efluente não foi suficiente para atender às necessidades nutricionais (N, P e K) do cafeeiro conilon; entretanto, o aumento das lâminas aplicadas acarretou maior absorção de nitrogênio e potássio influenciando melhor desenvolvimento inicial da cultura. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Universidade Federal Rural de Pernambuco pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Brasileira de Ciências Agrárias;v. 8, n. 1, p. 71-77, 2013;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Agricultura pt_BR
dc.subject Fertirrigação pt_BR
dc.subject Meio ambiente pt_BR
dc.subject Esgoto pt_BR
dc.title Nutrition and growth of the conilon coffee after application of treated wastewater pt_BR
dc.title Nutrição e crescimento do cafeeiro conilon após aplicação de água residuária tratada pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Rev. Bras. Ciên ... _n. 1_p. 71 - 77_ 2013.pdf 1.316Mb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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