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Grãos defeituosos em café colhido verde

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dc.contributor.author Teixeira, A. A.
dc.contributor.author Carvalho, A.
dc.contributor.author Monaco, L. C.
dc.contributor.author Fazuoli, Luis Carlos
dc.date.accessioned 2019-01-09T17:24:30Z
dc.date.available 2019-01-09T17:24:30Z
dc.date.issued 1971-04
dc.identifier.citation TEIXEIRA, A. A. et al. Grãos defeituosos em café colhido verde. Bragantia, Campinas, v. 30, n. 8, p. 77-89, abr. 1971. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4499
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051971000100008 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10805
dc.description.abstract Frutos de café Mundo Novo, colhidos verdes, após o benefício, foram analisados quanto aos defeitos comerciais que apresentaram. A classifi- cação foi efetuada independentemente, por três classificadores, com a contagem de grãos "normais" e daqueles considerados defeitos, isto é, '•verde" (três categorias), "ardido" e "prêto". Notou-se uma elevada por- centagem de grãos normais quanto à coloração, e também a ocorrência de grãos dos tipos "ardido" e "prêto", no café não maduro. Com a remoção da película prateada verificou-se uma redução na porcentagem de grãos "verdes" e um acentuado aumento n a porcentagem de grãos "ardidos", e um aumento menor na de grãos "normais" e "prêtos". Estas observações indicam que os grãos normalmente classificados no comércio como "verdes" devem esta característica à côr .anormal da película, e que os grãos "ardidos" têm, como uma das suas origens, a colheita de frutos verdes. pt_BR
dc.description.abstract The frequency of defective coffee beans was determined in samples of unripe fruits of the cultivar Mundo Novo (Coffea arabica). Ten samples of 1000 seeds each obtained from green fruits after sundrying and shelling were independently scored for the commercial defects by three coffee classifiers. Each one of the classifiers recorded the occur- rence of green-coated, brown and black beans before and after removal of the silver skin. The data revealed that more than half of the beans had normal green color whereas 44.9 per cent were green-coated, 3.5 per cent were brown and 0.1 per cent were black beans. The removal of the silver skin affected the previous classification giving 59.7 per cent of normal green beans, 39.5 per cent of brown and 0.3 per cent of black beans. These observations indicated that the so-called green-coated beans are caused by the presence of the silver skin which retains green pigments probably chlorophyll. On the other hand the browns which have been considered as product of over-fermentation were scored in a much higher frequency whereas the percentage of black beans was little altered after the removal of the silver skin. The factors responsible for origin of the brown and black beans are discussed. Preliminary studies of the cup quality of the normal green beans selected from these samples indicated that the quality of the beverage had the poor taste characteristic of unripe coffee despite of the appearance of the beans. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Instituto Agronômico (IAC) pt_BR
dc.relation.ispartofseries Bragantia;v. 30, n. 8, p. 77-89, 1971
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Colheita, pós-colheita e armazenamento pt_BR
dc.title Grãos defeituosos em café colhido verde pt_BR
dc.title Occurrence of commercial defective coffee beans in unripe fruits pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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