The coffee leaf-miner (CLM) Leucoptera coffeella (Lepidoptera: Lyonetiidae) is one of the main pests of coffee plants in Brazil. Its occurrence in the crop is directly related to the physiological state and growth characteristics of coffee plants, in turn related to plant nutrition. The present work, therefore, aimed to evaluate the effect of nitrogen sources on the occurrence of CLM in coffee seedlings. The fertilizers used were ammonium sulfate, urea, and organomineral. The number of leaves mined by CLM and the relative contents of chlorophyll and crude protein in the leaves were recorded. Ammonium sulfate and urea favored higher occurrence of leaves mined and organomineral fertilizer provided the lowest incidence of leaves mined by CLM. The three sources of nitrogen increased the chlorophyll content, but only ammonium sulfate caused an increased percentage of crude protein in the leaves of coffee seedlings. For the improvement of management strategies for L. coffeella it is fundamental to understand favorable conditions, nutritional management it is one of the pest control mechanisms, thus making it possible to control the insect and prevent the population of CLM from reaching an economic damage threshold.
O bicho-mineiro-do-cafeiro (BMC) Leucoptera coffeella (Lepidoptera: Lyonetiidae) é uma das principais pragas dos cafeeiros no Brasil. Sua ocorrência na cultura está diretamente relacionada ao estado fisiológico e as características de crescimento dos cafeeiros por sua vez relacionados à nutrição das plantas. O presente trabalho, portanto, objetivou avaliar o efeito de fontes de nitrogênio na ocorrência de BMC em mudas de café. Os fertilizantes utilizados foram sulfato de amônio, uréia e organomineral. O número de folhas minadas pelo BMC e o teor relativo de clorofila e de proteína bruta nas folhas foram registrados. Sulfato de amônio e uréia favoreceram o aumento da ocorrência de folhas minadas e o fertilizante organomineral promoveu menor incidência de folhas minadas pelo BMC. As três fontes de nitrogênio aumentaram o teor de clorofila, no entanto apenas sulfato de amônio provocou incremento da porcentagem de proteína bruta nas folhas das mudas do cafeeiro. Para o aprimoramento das estratégias de manejo de L. coffeella é fundamental o conhecimento das condições favoráveis, o manejo nutricional é um dos mecanismos de controle de pragas, possibilitando o controle do inseto e impedindo que a população do BMC atinja o nível de dano econômico.