Brazil is known for production and worldwide export of coffees. Study of adaptation of new progenies/cultivars of Arabica coffee (C. arabica L.) with resistance to rust in mountainous edaphoclimatic conditions is important for crop renewal and also for new plantations. This study was performed in the mountainous region of the Espírito Santo state, Brazil, with 30 progenies/cultivars of Arabica coffee planted at 2.5 x 0.7 m spacing with four replicates and seven plants/plot. The objective of the study was to evaluate the adaptation of rust-resistance coffee genotypes and compare them with the standard cultivars (Yellow and Red Catuaís), with regards to the characteristics of productivity, rust infection, productivity, sieve, aspect, plant vigor and yield according to the different maturity periods of the fruits. The results show that there are progenies/cultivars available with yields superior to Red and Yellow Catuais for the five different maturation periods. The progenies/cultivars present tolerance/resistance to rust, high plant vigor and good agronomic characteristics of the beans. These are options for new plantations or for renovation of crops for high harvest yield and do not required the use of pesticides.
O Brasil tem destaque na produção e exportação mundial de cafés. O estudo da adaptação de novas progênies/ cultivares de café arábica (C. arabica L.) com resistência à ferrugem nas condições edafoclimáticas das Montanhas é importante para renovação de lavouras e também para novos plantios. O estudo foi realizado na Região de Montanhas do Espírito Santo com 30 progênies/cultivares de café arábica plantados no espaçamento de 2,5 x 0,7 m com quatro repetições com sete plantas/ parcela. O objetivo do estudo foi avaliar a adaptação dos genótipos com resistência à ferrugem do cafeeiro, comparando-as com as cultivares padrão (Catuaís Amarelo e Vermelho), nas características de produtividade, infecção de ferrugem, rendimento, peneira graúda, aspecto, vigor vegetativo e rendimento de colheita conforme as diferentes épocas de maturação dos frutos. Os resultados evidenciam que existem à disposição dos cafeicultores progênies/cultivares com produtividades superiores aos Catuaís Vermelhos e Amarelo nas cinco diferentes épocas de maturação. As progênies/cultivares apresentam tolerância/ resistência à ferrugem, alto vigor vegetativo e boas características agronômicas dos grãos e são opções para novos plantios ou para renovação de lavouras para alto rendimento de colheita e podendo dispensar o uso de agrotóxicos.